Jak dla mnie to B&W czyli dwojka i czworka.
Jak dla mnie to B&W czyli dwojka i czworka.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Mam trochę inne zdanie na ten temat. Mieszkam pomiędzy wsiami i bywam na wsi dość często, ale w naszym regionie, żeby zobaczyć taki widok nie wystarczy zjechać z głównej drogi. Trzeba wiedzieć kto gdzie ma konika, albo naprawdę mieć szczęście, aby trafić na podobne widoki.
Te wszystkie zdjęcia tej tzw sielskości, czy widoku wsi z dawnych czasów były zrobione na wschodzie ot tak, ni z gruszki ni z pietruszki. Zwyczajnie jadąc byle jaką drogą można było spotkać podobne widoki. Większości z nich nie zdążyłam sfotografować nawet, a część jest robiona zwyczajnie z samochodu nawet przez szybę, bo na trasie po prostu nie było gdzie stanąć, albo nie zdążyłabym wrócić żeby złapać ten moment, nie mówiąc ze czasu na wszystko było za mało.
Po naszym terenie i okolicznych wsiach jeżdżąc (do dużego miasta mam akurat kilkadziesiąt kilometrów) nie udało mi się zrobić takich zdjęć, nawet dwóch nie mam, a tam krowy na drodze konie w polu, rozpadające się chałupki (zamieszkane ciągle) były prawie wszędzie. U nas już się krowy przy szosie nie pasą, pewnie zbyt ruchliwe drogi, a tam na poboczach widać czasem krowy, krowy chodzą po ulicach i w rzeczywistosci mają pierwszeństwo bo nikt ich nie przegania![]()
Tam na Wschodzie czy na Podkarpaciu (widziałam w maju) na łąkach stoją krowy w wielu miejscach i się pasą jak przystało prawdziwym krowom, a ja w zeszłym roku pierwszy raz od dłuższego czasu wypatrzyłam stado krów w mojej okolicy, które się pięknie pasło na łące. Długi czas nie mogłam trafić na taki widok.Wiele osób na wsi krów ze swojego gospodarstwa po prostu się pozbyło, wolą kupić mleko niż hodować i doić 1 krowę
Na trasie ze Wschodu na Zachód, jeszcze kawałek za Warszawę (ale mijaną od góry, okolice Żychlina, Wyszogrodu itd) można było zobaczyć koniki w polu przy pracy i stare wozy, tak jak tu poniżej....
Na trasie też wypatrzyłam taką figurę, która nie wiem czy jest postawiona jako pomnik czy przydrożna kapliczka, bo jak na kapliczkę to trochę za duża się wydaje...
Napis na niej jest taki:
"Patronie rolników ratuj polską wieś i ziemię!
św. Izydorze módl się za nami!"
Te wszystkie zdjęcia (i jeszcze trochę innych oraz mnóstwo tych które musiały zostać wyrzucone) zrobiłam w sumie w 3 dni, a u nas jeżdżę regularnie i nie mam takich praktycznie wcale, wiec różnica jest duża![]()
"Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs
"Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs
Piatka dla piatki![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
A ja jak zwykle wyławiam smaczek i muszę go przerobić :
Zupełnie inny świat. Jakby czas się zatrzymał ze 20-30 lat temu. Mam nadzieję , że są szczęśliwi w tym swoim świecie. Ich dzieci już zapewne nie.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Ostatnio edytowane przez jarmana ; 28.09.11 o 21:50 Powód: zmiana planów