Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 149

Wątek: Ciekawe miejsca doliny Bugu i Liwca

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Odp: Ciekawe miejsca doliny Bugu i Liwca

Jak dla mnie to B&W czyli dwojka i czworka.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Takie sielskie obrazki można zobaczyć w całej Polsce. Oczywiście na wschodzie jest tego najwięcej ale wystarczy zjechać z dróg krajowych i przejechać się powiatówkami. Kilkadziesiąt kilometrów od dużych miast, praktyczne w całym kraju można zobaczyć zapadnięte drewniane chałupy, czasem nawet orkę w konika. jarmana słusznie robisz uwieczniając te klimaty. Jeszcze 10-20 lat i to wszystko zniknie. A ze wschodnich terenów polecam Roztocze
    Mam trochę inne zdanie na ten temat. Mieszkam pomiędzy wsiami i bywam na wsi dość często, ale w naszym regionie, żeby zobaczyć taki widok nie wystarczy zjechać z głównej drogi. Trzeba wiedzieć kto gdzie ma konika, albo naprawdę mieć szczęście, aby trafić na podobne widoki.
    Te wszystkie zdjęcia tej tzw sielskości, czy widoku wsi z dawnych czasów były zrobione na wschodzie ot tak, ni z gruszki ni z pietruszki. Zwyczajnie jadąc byle jaką drogą można było spotkać podobne widoki. Większości z nich nie zdążyłam sfotografować nawet, a część jest robiona zwyczajnie z samochodu nawet przez szybę, bo na trasie po prostu nie było gdzie stanąć, albo nie zdążyłabym wrócić żeby złapać ten moment, nie mówiąc ze czasu na wszystko było za mało.
    Po naszym terenie i okolicznych wsiach jeżdżąc (do dużego miasta mam akurat kilkadziesiąt kilometrów) nie udało mi się zrobić takich zdjęć, nawet dwóch nie mam, a tam krowy na drodze konie w polu, rozpadające się chałupki (zamieszkane ciągle) były prawie wszędzie. U nas już się krowy przy szosie nie pasą, pewnie zbyt ruchliwe drogi, a tam na poboczach widać czasem krowy, krowy chodzą po ulicach i w rzeczywistosci mają pierwszeństwo bo nikt ich nie przegania
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krowa bordoP8309536.jpg
Wyświetleń:	48
Rozmiar:	142,1 KB
ID:	55399Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krowa idzie na przejscie dla pieszychP8309514.jpg
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	124,8 KB
ID:	55400Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krowy gnojno bwP8309507os.jpg
Wyświetleń:	45
Rozmiar:	152,3 KB
ID:	55401Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krowy liwskie.jpg
Rozmiar:	135,0 KB
ID:	55402

Tam na Wschodzie czy na Podkarpaciu (widziałam w maju) na łąkach stoją krowy w wielu miejscach i się pasą jak przystało prawdziwym krowom , a ja w zeszłym roku pierwszy raz od dłuższego czasu wypatrzyłam stado krów w mojej okolicy, które się pięknie pasło na łące. Długi czas nie mogłam trafić na taki widok.Wiele osób na wsi krów ze swojego gospodarstwa po prostu się pozbyło, wolą kupić mleko niż hodować i doić 1 krowę

Nazwa:	krowy na łące nad Liwcem.jpg
Wyświetleń:	48
Rozmiar:	167,2 KB
ID:	55403
    Na trasie ze Wschodu na Zachód, jeszcze kawałek za Warszawę (ale mijaną od góry, okolice Żychlina, Wyszogrodu itd) można było zobaczyć koniki w polu przy pracy i stare wozy, tak jak tu poniżej....

Nazwa:	wĂłzP8319770kp.jpg
Wyświetleń:	38
Rozmiar:	186,2 KB
ID:	55405Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wio konikuP8319772.jpg
Wyświetleń:	40
Rozmiar:	145,3 KB
ID:	55404

Na trasie też wypatrzyłam taką figurę, która nie wiem czy jest postawiona jako pomnik czy przydrożna kapliczka, bo jak na kapliczkę to trochę za duża się wydaje...
    Napis na niej jest taki:
    "Patronie rolników ratuj polską wieś i ziemię!
    św. Izydorze módl się za nami!"

Nazwa:	patronie rolnikĂłw ratujP8319778.jpg
Rozmiar:	169,2 KB
ID:	55415
    Te wszystkie zdjęcia (i jeszcze trochę innych oraz mnóstwo tych które musiały zostać wyrzucone) zrobiłam w sumie w 3 dni, a u nas jeżdżę regularnie i nie mam takich praktycznie wcale, wiec różnica jest duża
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez waruga Zobacz posta
    Jak dla mnie to B&W czyli dwojka i czworka.
    miło mi bardzo, że wpadasz i zostawiasz ślad po sobie, dzięki za opinię
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Piatka dla piatki
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dzuiko
    Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

A ja jak zwykle wyławiam smaczek i muszę go przerobić :
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WZP831~1a.jpg
Wyświetleń:	32
Rozmiar:	230,3 KB
ID:	55439  

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Dzuiko Zobacz posta
    A ja jak zwykle wyławiam smaczek i muszę go przerobić :
    no i podoba się taki smaczek

waruga - dziękuję i pozdrawiam

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Zupełnie inny świat. Jakby czas się zatrzymał ze 20-30 lat temu. Mam nadzieję , że są szczęśliwi w tym swoim świecie. Ich dzieci już zapewne nie.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Zupełnie inny świat. Jakby czas się zatrzymał ze 20-30 lat temu. Mam nadzieję , że są szczęśliwi w tym swoim świecie. Ich dzieci już zapewne nie.

Pozdrawiam AP.
    Faktycznie inny świat, ale taki jaki ja jeszcze pamiętam.
    Dzięki za odwiedziny i pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez jarmana ; 28.09.11 o 21:50 Powód: zmiana planów

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    156
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarmana Zobacz posta

---------- Post dodany o 14:12 ---------- Poprzedni post był o 14:09 ----------

[/COLOR]
    w tym konkretnym przypadku należałoby zmienić słowa i zaśpiewać "Na tej żółtej Ukrainie..."
    a może "Hej, hej, hej sokoły"
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ajan Zobacz posta
    a może "Hej, hej, hej sokoły"
    sokoły też być mogą, ale nie znam osobiście, żadnego hodowcy