Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Motywy z doliny Redy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Motywy z doliny Redy

Wklejam 5 fotek do pogapienia się na to, jak usiłowałem obiektywem "obmacać" dolinę Redy. Wyszło na to, że skupiłem się na szczegółach, które mogą zaistnieć w każdej dolinie. Reda, to krótka rzeka płynąca wśród pagórków o przewyższeniu do około 80 m, płaską doliną o szerokości od 500 m do kilometra, wpadająca do morza w Zatoce Puckiej, w Rewie.

Reda 1

Reda 2

Reda 3

Reda 4

Reda 5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Bardzo podoba mi się nr 4, bliższy brzeg w kolorze brązu a dalszy jeszcze zielony. Rzeka tworzy naturalną granicę.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Wędrujesz po mojej okolicy i nic nie dasz znać...
    Ostatnie dwa mi się podobają, Fajne nastrojowe
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Piękne tereny, które odwiedzam dość często. Szczególnie polecam miłośnikom ptaków (ale nie tylko) rezerwat Beka, obejmujący okolice ujścia Redy.
    Ostatnio edytowane przez hijacintus ; 17.11.08 o 16:36

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Do mnie najbardziej przemawia 5ka. Fotografie 2 i 4 robione prawdopodobnie pod światło i stąd lekkie mydełko plus "niespodzianki" w kadrze (szczególnie 4, lewy, górny róg).

Pozdrawiam i czekam na dalsze foty
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Pod światło te fotki i trochę straciły na jakości. Ciężko mi cokolwiek powiedzieć.

Pierwsza za to zachęca aby oderwać się sprzed komputera.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Sympatyczne te zdjęcia (szczególnie 1 i 5) aż chce się wyjść na spacer w pola i łąki...
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim za sympatyczne opowiedzenie się w sprawie fotek (i doliny Redy).
    Fotki od 2 do 5 były robione pod światło. W połowie listopada slońce na naszej szerokości geograficznej nie wznosi sie wyżej nad horyzont niż kilkanaście stopni. Skierowanie obiektywu pod światlo, to duża szansa na uzyskanie odbić wewnętrznych - zielone flary na Reda 3 - konie i na Reda 4 - rzeka w lesie. Obiektyw także rozprasza wewnątrz dużo światła (fotka 3 - konie), co powoduje, że fotka z lekka matowieje. Takie rozproszone światło obniża jakość zdjęć, choć nie dla wszystkich rodzajów zdjęć.
    Z drugiej strony jesienne światło, moim zdaniem jest bardzo fotograficzne, ponieważ lepiej robi plastykę terenu niż górne słońce i ma cieplutką barwę nadającą zdjęciom malarskość. Na moich zdjęciach usiłowałem to niskie ciepłe światło wykorzystać, choć z umiarkowanym powodzeniem.
    Pzdr, TJ

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Dużo sympatii wzbudziły skubiące trawę konie, które w pełnej zgodzie i właściwym im wdziękiem wybierają ostatnie ździebełka soczystej trawki. Bieg rzeki który rozgraniczył na kolory swoje brzegi. Mozaika gałązek w świetle słońca. Te trzy kadry wieją naturą i świeżością przyrody. Zdjęcia 1 i 3 przypominają mi ile to pięknych plenerów musiałem sobie odpuścić przez wystające z ziemi słupy elektryczne, telefoniczne i kolejowych szlaków.
    pozdrawiam Wiejo

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Wiejo,
    Dziekuje za komentarz.
    Jeśli chodzi o słupy, to jest to stały problem fotografów krajobrazowych - odpuścić sobie fotkę, czy tolerować te wtręty. Jestem w stałej rozterce.
    Pzdr, TJ

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów