Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 149

Wątek: Ciekawe miejsca doliny Bugu i Liwca

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Ciekawe miejsca doliny Bugu i Liwca

Boże - jakie obrazki - ja takie pamiętam jak przez mglę pamiętam w lat 60-tych z Suchej Beskidzkiej - potem podobnych nie widywałem , może gdzieś na peryferiach Kalwarii Zebrzydowskiej i w Lanckoronie. w latach 80-tych i 90-dziesiątych. Potem ten świat zniknął z moich oczu.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez waruga Zobacz posta
    Dwojeczke oraz czworeczke wybralem sobie
    jednym słowem wybrałeś najładniejsze?

---------- Post dodany o 21:46 ---------- Poprzedni post był o 21:40 ----------

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Boże - jakie obrazki - ja takie pamiętam jak przez mglę pamiętam w lat 60-tych z Suchej Beskidzkiej - potem podobnych nie widywałem , może gdzieś na peryferiach Kalwarii Zebrzydowskiej i w Lanckoronie. w latach 80-tych i 90-dziesiątych. Potem ten świat zniknął z moich oczu.

Pozdrawiam AP.
    ja pamiętam przez mgłę podobne, ale ze wsi w różnych okolicach chociaż już wtedy bywały różne wsie. Mnie jednak zawsze ciągnęło do tych mniej cywilizowanych, tych sielskich, spokojniejszych, a przede wszystkich nie śmierdzących tak spalinami i żeby nie było tak , że zamiast ptaków śpiewają klaksony i hamulce...
    Nie wiem jak wygląda tam życie naprawdę, w końcu trafiłam tam przed zachodem słońca, prawie wieczór i ostatnie dni wakacji. Być może dlatego odniosłam wrażenie, ze czas tam płynie innym tempem, ale chyba jednak jest w tym dużo prawdy bo otoczenia chatek wyglądały jak dawniej, a dzieci kłaniały się każdemu przechodniowi, bez względu na to czy znają czy nie.... Tak było kiedyś i nie w mieście....
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    AP spedzilem urlop niedaleko zalewu Siemiatkowskiego. polecam Ci z calego serca jesli lubisz takie klimaty

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Dla urozmaicenia miejsc, trochę takich wyrwanych z życia scenek traktorowych, wyłapanych w czasie pleneru nad Liwcem.
    Zdjęcie nr 1 zrobione prawie z narażeniem życia sadząc po wzroku traktorzysty, ale to pewnie dlatego, że ciągnik nie miał tablic rejestracyjnych, nie miał światła, miał łyse opony, słoma była niezabezpieczona i przechylała się mocno na stronę chodnika, a w kabinie oprócz kierowcy było jeszcze troje ludzi....

Każdy ma swój traktor... Jeden Ursus, drugi Zetor...
    1Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	codziennośćP8298973.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	103,5 KB
ID:	553742Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	codzienność - grabie na Ursusie.jpg
Wyświetleń:	75
Rozmiar:	131,1 KB
ID:	553683Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	codzienność chłopak na traktorze.jpg
Wyświetleń:	60
Rozmiar:	107,4 KB
ID:	553704Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	codzienność dziewczyna na traktorze.jpg
Wyświetleń:	63
Rozmiar:	120,9 KB
ID:	55371

jeszcze inni czerwony plastikowy "JUNiOR"...
    5Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	codzienność wakacje dzieci na wsi2.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	128,2 KB
ID:	553726Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	chłopczyk na traktorze cr.jpg
Wyświetleń:	67
Rozmiar:	107,1 KB
ID:	55367

Tylko jeden przyszedł boso...
    7Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	codzienność wakacje dzieci wieś.jpg
Wyświetleń:	62
Rozmiar:	139,6 KB
ID:	55373
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

1 Toż to klasyka, ursus C-330 albo C-360. Podpora polskiej wsi od lat osiemdziesiątych. W polu poradzi i do kościoła można zajechać. A swoją drogą taka prosta konstrukcja i do dziś pracuje. Te nowe ciągniki z elektroniką i klimą na pokładzie to już nie to...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dzuiko
    Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

A gdzie rower marki Ukraina i dosiadający go w gumofilcach ?
    No wiem, miałem się przebrać.

Z tej serii jednak najwolę 6., gdzie miło światło zagrało.

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Dzuiko Zobacz posta

Z tej serii jednak najwolę 6., gdzie miło światło zagrało.
    Ukraina w tzw "chlewiku" ale w sumie muszę pomyśleć nad tym, żeby ja sfotografować zanim się rozleci. Że też do tej pory tego nie zrobiłam, to niewybaczalne
    Co do światła na tych zdjęciach to był mały problem, bo jego już w sumie nie było. najciekawsze rzeczy trafiałam po zachodzie zwykle

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Dzuiko Zobacz posta
    No widzisz Panie bracie! Tu "Na zielonej Ukrainie" nabiera zupełnie innego znaczenia. Taak ...
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    1 Toż to klasyka, ursus C-330 albo C-360. Podpora polskiej wsi od lat osiemdziesiątych. W polu poradzi i do kościoła można zajechać. A swoją drogą taka prosta konstrukcja i do dziś pracuje. Te nowe ciągniki z elektroniką i klimą na pokładzie to już nie to...
    masz rację. dużym atutem było to że prawie każdy gospodarz był samowystarczalny, przynajmniej większość potrafiła nie tylko obsiać pole, ale tez naprawić sobie sprzęt takiej konstrukcji, a dzisiaj mają mały problem....
    W każdym razie Ursus C-330 czy inny był marzeniem wielu z nich, a marzeniem dzieciaków była przejażdżka tą maszyną

---------- Post dodany o 14:12 ---------- Poprzedni post był o 14:09 ----------

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    No widzisz Panie bracie! Tu "Na zielonej Ukrainie" nabiera zupełnie innego znaczenia. Taak ...
    w tym konkretnym przypadku należałoby zmienić słowa i zaśpiewać "Na tej żółtej Ukrainie..."
    P.S.
    nie jestem pewna czy pierwotny kolor nie miał więcej wspólnego z pomarańczowym

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Takie sielskie obrazki można zobaczyć w całej Polsce. Oczywiście na wschodzie jest tego najwięcej ale wystarczy zjechać z dróg krajowych i przejechać się powiatówkami. Kilkadziesiąt kilometrów od dużych miast, praktyczne w całym kraju można zobaczyć zapadnięte drewniane chałupy, czasem nawet orkę w konika. jarmana słusznie robisz uwieczniając te klimaty. Jeszcze 10-20 lat i to wszystko zniknie. A ze wschodnich terenów polecam Roztocze