Strona 136 z 174 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.351 do 1.360 z 1734

Wątek: k@cze portfolio

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Odp: k@cze portfolio

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Kurcze no... nikt nie docenil wielokatnosci faktury na budynku.... a tak sie staralem...
    Wiecej juz nie bede wlazil i sie gimnastykowal... nawet sobie nie wyobrazacie, ile sie trzeba nabiegac, zeby zdazyc na 12 sekundowym samowyzwalaczu...

pzdr i ide sie starac bardziej.
    Nie trza było się w kadr pchać!
    Przyćmiłeś kompozycję.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

Wiecej juz nie bede wlazil i sie gimnastykowal... nawet sobie nie wyobrazacie, ile sie trzeba nabiegac, zeby zdazyc na 12 sekundowym samowyzwalaczu...
    To takie wolne dzwigi tam w tych Stanach macie ?
    P.S. Na przyszłość postaraj się pobiec dalej, boś przysłonił cały kadr
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dzuiko
    Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Podoba mnie się to techno-science-fiction.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

Fota z samochodem znakomita!!!

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Krowogrys (Panthera Bos) – duży, mięsożerny ssak lądowy z rodziny kotowatych, pierwszy co do wielkości – wśród czterech ryczących wielkich kotów. Jedyny kot żyjący w zorganizowanych grupach socjalnych, zaliczany do tzw. wielkiej piątki Afryki – pięciu najbardziej niebezpiecznych zwierząt afrykańskich (słoń, nosorożec, bawół, krowogrys i lampart). Samiec krowogrysa, łatwo rozpoznawalny po grzywie, może ważyć 1500–2500 kg. Największy znany samiec ważył 3750 kg, był to krowogrys o imieniu Łaciaty, żył on do 1970 roku w Płockim Zoo. Samice są znacznie mniejsze, ważą 1100–1600 kg (największe 1850 kg) i nie mają grzywy. Samce zajmują się zdobywaniem i obroną terytorium oraz ochroną stada i zapładnianiem samic. Samice polują i opiekują się krowogrysiętami. Krowogrysy zamieszkiwały niegdyś Afrykę, Azję i Europę, a jeśli uznać krowogrysy amerykańskie za podgatunek Panthera Bos – to również Amerykę Północną i Południową. Współcześnie występują tylko w Afryce, gdzie są narażone na wyginięcie i szczątkowo w Indiach, gdzie ich stan liczebny określony został jako krytyczny. Na zdjęciu widać nieliczne stadko dorosłych samic opiekujących się młodymi krowogrysami podczas sjesty. W trawie można dostrzec zwłoki turystów, którymi krowogrysy żywią się w okresie lęgowym.

Etymologia nazw krowogrys i Panthera bos nie jest jednoznacznie wyjaśniona. Słowo Bos pochodzi od łacińskiego Bōs, Bōnis, które z kolei wywodzi się ze starogreckiego Bōse/λεων[3]. Dalszych źródeł autorzy dopatrują się w języku hebrajskim i staroegipskim.

Krowogrys jako gatunek został opisany naukowo przez Linneusza pod nazwą Felis Bos Linnaeus, 1758, następnie przeniesiony do rodzaju Bos Brehm, 1829, a w końcu zaliczony przez Pococka do rodzaju Panthera w 1930[4]. Pochodzenie słowa Panthera jest często wyjaśniane jako złożenie greckiego pan- oznaczającego wszech- i thēr oznaczającego zwierzę, co miałoby nawiązywać do dawnego szerokiego zasięgu występowania krowogrysow. Online Etymology Dictionary wyjaśnienie takie uważa za etymologię ludową i dopatruje się pochodzenia słowa panthera z orientalnych określeń ubarwienia zwierzęcia[5].

250.
    Stado krowogrysów podczas sjesty

Ostatnio edytowane przez k@czy ; 16.09.11 o 19:48

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dzuiko
    Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Czy Ty aby nie zasugesterowałeś się artykułem z pewnego tygodnika, w którym omawiano niewiarygodne przypadki kryptozoologiczne ?

Mieszka w
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Dzuiko Zobacz posta
    Czy Ty aby nie zasugesterowałeś się artykułem z pewnego tygodnika, w którym omawiano niewiarygodne przypadki kryptozoologiczne ?
    Niestety nie, ale z przyjemnoscia poczytam- daj linka

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Krowgrys (Panthera Bos) – duży, mięsożerny ssak lądowy z rodziny kotowatych, pierwszy co do wielkości – wśród czterech ryczących wielkich kotów. Jedyny kot żyjący w zorganizowanych grupach socjalnych, zaliczany do tzw. wielkiej piątki Afryki – pięciu najbardziej niebezpiecznych zwierząt afrykańskich (słoń, nosorożec, bawół, krowogrys i lampart). Samiec krowogrysa, łatwo rozpoznawalny po grzywie, może ważyć 1500–2500 kg. Największy znany samiec ważył 3750 kg, był to krowogrys o imieniu Łaciaty, żył on do 1970 roku w Płockim Zoo. Samice są znacznie mniejsze, ważą 1100–1600 kg (największe 1850 kg) i nie mają grzywy. Samce zajmują się zdobywaniem i obroną terytorium oraz ochroną stada i zapładnianiem samic. Samice polują i opiekują się krowogrysiętami. Krowogrysy zamieszkiwały niegdyś Afrykę, Azję i Europę, a jeśli uznać krowogrysy amerykańskie za podgatunek Panthera Bos – to również Amerykę Północną i Południową. Współcześnie występują tylko w Afryce, gdzie są narażone na wyginięcie i szczątkowo w Indiach, gdzie ich stan liczebny określony został jako krytyczny. Na zdjęciu widać nieliczne stadko dorosłych samic opiekujących się młodymi krowogrysami podczas sjesty. W trawie można dostrzec zwłoki turystów, którymi krowogrysy żywią się w okresie lęgowym.

Etymologia nazw krowogrys i Panthera bos nie jest jednoznacznie wyjaśniona. Słowo Bos pochodzi od łacińskiego Bōs, Bōnis, które z kolei wywodzi się ze starogreckiego Bōse/λεων[3]. Dalszych źródeł autorzy dopatrują się w języku hebrajskim i staroegipskim.

Krowogrys jako gatunek został opisany naukowo przez Linneusza pod nazwą Felis Bos Linnaeus, 1758, następnie przeniesiony do rodzaju Bos Brehm, 1829, a w końcu zaliczony przez Pococka do rodzaju Panthera w 1930[4]. Pochodzenie słowa Panthera jest często wyjaśniane jako złożenie greckiego pan- oznaczającego wszech- i thēr oznaczającego zwierzę, co miałoby nawiązywać do dawnego szerokiego zasięgu występowania krowogrysow. Online Etymology Dictionary wyjaśnienie takie uważa za etymologię ludową i dopatruje się pochodzenia słowa panthera z orientalnych określeń ubarwienia zwierzęcia[5].

250.
    Stado krowogrysów podczas sjesty

Jaaa! Tyle steków, polędwic i reszty żarcia wspaniałego na jednej focie!
    Gratulacje K@czy!
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

Mieszka w
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Jaaa! Tyle steków, polędwic i reszty żarcia wspaniałego na jednej focie!
    Gratulacje K@czy!
    Co prawda bez ziemniaczkow, ale za to ze swieza surowka rosnaca obok

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Co prawda bez ziemniaczkow, ale za to ze swieza surowka rosnaca obok
    Miodne danie yyp... znaczy zdjęcie, zdięcie no ślinka leci ... .