Strona 5 z 103 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 1025

Wątek: Fujifilm X10/X20/X30

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Odp: Fuji X10/X50

z prezentacji wynika, że obraz w wizjerze dostosowuje się do ogniskowej - no ciekawe,
    Może jeszcze punkt af będzie podświetlany albo wyróżniony ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez thorgal Zobacz posta
    z prezentacji wynika, że obraz w wizjerze dostosowuje się do ogniskowej - no ciekawe,
    Może jeszcze punkt af będzie podświetlany albo wyróżniony ?
    To samo miałem w kompakcie Fuji E900. Tyle, że paralaksy to nie koryguje i punktów AF też nie wyświetla, więc nawet jakby obraz w takim wizjerze był piękny, to użyteczność tego wynalazku jest mocno ograniczona. Dla mnie tego wizjera mogłoby nie być, bo i tak się nie będzie do niczego nadawał.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Dla mnie tego wizjera mogłoby nie być, bo i tak się nie będzie do niczego nadawał.
    Do kadrowania w mocnym słońcu będzie się nadawał.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Do kadrowania w mocnym słońcu wystarczy mi taki ekran, jak w GF2, który automatycznie dostosowuje swoją jasność i kontrast do warunków oświetlenia i ma dobrą powłokę antyrefleksyjną. A wizjer bez widocznego punktu AF dla mnie do kadrowania się nie nadaje, chyba że na hiperfokalnej.

Mamy XXI wiek, więc nie wypada już proponować rozwiązań technologicznych z epoki Smieny.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

A wizjer bez widocznego punktu AF dla mnie do kadrowania się nie nadaje, chyba że na hiperfokalnej.
    Dobrze by było, abyś przed zamieszczeniem swoich wypowiedzi nieco nabył praktycznej wiedzy.
    Robię fotki podobnym kompaktem, LX5, na co dzień, obojętnie jakiego trybu AF bym nie użył, fotka zawsze wyjdzie ostra (obojętnie jakiego f użyję). Naprawdę nie przejmuję się na co wskazują zielone kwadraciki pól AF, zawsze będzie ostro, w optycznym wizjerku X10 będzie taka różnica, że nie będę widział tych kwadracików - pipnie to docisnę migawkę - na 100% będzie ostro.

PS
    Jakby wsadzili hybrydowe cudo z X100 to gabaryty i cena by niepotrzebnie wzrosła, a i tak zapowiadane 2000zł to nieco za dużo, gdy EX-1 można kupić za mniej niż 1000zł.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Dobrze by było, abyś przed zamieszczeniem swoich wypowiedzi nieco nabył praktycznej wiedzy.
    Ten Fuji na najdłuższej ogniskowej i pełnej dziurze będzie dawał taką GO:

http://a.img-dpreview.com/reviews/Ol...of/XZ1port.JPG

Chcesz mi powiedzieć, że to zdjęcie jest ostre na wszystkich planach? Proszę, nie wspominaj już nic o wiedzy praktycznej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Jeszcze raz powtarzam, nabądź praktycznej wiedzy - choć odrobinę.

Z funkcją FD takie fotki można cykać nawet z zamkniętymi oczami - 100/100 trafią z ostrością tam gdzie trzeba. Zero problemu. Z resztą bez FD też wyostrzy tam gdzie potrzeba.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Jeszcze raz powtarzam, nabądź praktycznej wiedzy - choć odrobinę.
    Powtarzaj to jak najczęściej, ale przed lustrem.

Z funkcją FD takie fotki można cykać nawet z zamkniętymi oczami - 100/100 trafią z ostrością tam gdzie trzeba. Zero problemu. Z resztą bez FD też wyostrzy tam gdzie potrzeba.
    Nie zawsze w kadrze jest twarz. Nawet jeśli jest, nie oznacza to jeszcze, że to na nią ma być ustawiona ostrość. I nie zawsze to, co jest na pierwszym planie, ma być ostre, więc żadne wielopunktowe autofocusy z tryby zielonego w pewnych sytuacjach się po prostu nie sprawdzą. Kombinujesz jak koń pod górę, nie wiadomo po co próbując na siłę udowadniać, że wizjery w których nie widać dokładnego kadru ani punktów AF wcale nie są do d...

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Powtarzaj to jak najczęściej, ale przed lustrem.
    Pomaga? Wiesz z autopsji.
    Nie zawsze w kadrze jest twarz. Nawet jeśli jest, nie oznacza to jeszcze, że to na nią ma być ustawiona ostrość. I nie zawsze to, co jest na pierwszym planie, ma być ostre, więc żadne wielopunktowe autofocusy z tryby zielonego w pewnych sytuacjach się po prostu nie sprawdzą. Kombinujesz jak koń pod górę, nie wiadomo po co próbując na siłę udowadniać, że wizjery w których nie widać dokładnego kadru ani punktów AF wcale nie są do d...
    Niby teoretycznie masz rację, ale naprawdę, nijak to się przekłada na kompaktowe realia. Od początków ery cyfrowych kompaktów, a nawet wcześniej - bo nawet w erze kompaktów na kliszę, oj oj wielka matryca (mała GO), miliony, miliardy ludzi używało kompakta z tzw judaszem i nikt nie narzekał na nadmierną ilość fotek z nietrafionym AF. O rety! Ludzie mieliście omamy wzrokowe, epicure dopiero wam otworzy oczy

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Od początków ery cyfrowych kompaktów, a nawet wcześniej - bo nawet w erze kompaktów na kliszę, oj oj wielka matryca (mała GO), miliony, miliardy ludzi używało kompakta z tzw judaszem i nikt nie narzekał na nadmierną ilość fotek z nietrafionym AF.
    Bo nikt go nie używał. Na szczęście producenci to zrozumieli i już nie pakują tego badziewia do aparatów, poza kilkoma niechlubnymi wyjątkami.

Pomaga? Wiesz z autopsji.
    Cięta i zarazem błyskotliwa riposta, nie pogadasz...