Strona 55 z 103 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 1025

Wątek: Fujifilm X10/X20/X30

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: Fuji X10

Ciężko jest mi zmierzyć dokładnie ale jest to u mnie wyraźnie szybciej - nieco ponad 2 sekundy.
    mam w pokoju zegar analogowy i podgląd pokazał się (już gotowy, bez tego latającego "w kwadrat" węża :P) tuż po wybiciu drugiej sekundy licząc kolejno tuż po zrobieniu zdjęcia.
    Przyjmując pewną tolerancję tego ubogiego pomiaru można założyć, że są to pełne 3 sekundy (dla czepialskich ). Zatem skoro pisałeś, że masz kartę "20mb/s" a moja jest "30tką" to chyba warto zainwestować nawet w 45tkę (strach pomyśleć jak działa na 95 ) - bo jak widać jest różnica.

yendash
    Gość

U mnie też circa 3 sek. Karta 16GB silicon power sdhc.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Gdyby ktoś twierdził, że przez lata w kompaktach nic się nie zmieniło, to niech rzuci okiem:

Na górze stary Fuji F50 (matryca SuperCCD 1/1,6"), na dole X10. W obu przypadkach te same parametry: iso 400, f/2,8 i 1/30 s.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	f50.JPG
Wyświetleń:	655
Rozmiar:	115,3 KB
ID:	58248   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	x10.JPG
Wyświetleń:	654
Rozmiar:	115,2 KB
ID:	58249  
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Gdyby ktoś twierdził, że przez lata w kompaktach nic się nie zmieniło, to niech rzuci okiem:
    Szczególnie procesory i oprogramowanie są nie do poznania

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Jaka głupia dyskusja.
    X10 to świetny aparat, ale w rękach dobrego fotografa takiego jak Epicure.

Matryca fuji jest nie do pobicia jeśli chodzi o wyciąganie szczegółów w światłach.

Moje marzenie - matryca fuji i szkła olympusa - ech...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Inkognito Zobacz posta
    Kupiłem jeden z sprzedawanych akumulatorów. (...) Napiszę jutro jak się toto ma w normalnym użytkowaniu.
    Prądożerność x10 zmusiła mnie do użycia nowego aku już dziś. I choć nie mogę nic powiedzieć o jego wydajności (tak jak nie mogę jeszcze nic powiedzieć o tym z kompletu) to mogę dać znać, że działa i wszystko jest ok. Na oko... nie gorzej niż ten z zestawu.

Słówko jeszcze o trybach rozszerzonego DR. Robiłem kilka testowych fot w ogródku (niestety dalej wybyć dziś nie mogłem, więc nic raczej nie nadaje się do pokazania ), dziś w Poznaniu strasznie pochmurno więc i DR nie jest potrzebny jakiś ekstra. Pozornie robiąc w RAWach czy JPEGach nie ma większej różnicy pomiędzy trybem DR100 czy DR400 (przy czym sceny nie były w żaden sposób wymagające dla automatyki aparatu). Gdy jednak weźmie się RAWy do obróbki (choć widać to także w JPEGach) to szczęka opada. Nie chodzi nawet o to, że po prostu można wydobyć zaskakująco wiele ze świateł. Po prostu różnica w stosunku do rawów ze standardowym DR jest kolosalna. Tam korekty ekspozycji nic nie dają. Jak coś się przepaliło to koniec - nie ma (jak to w kompaktach). A tu nie dość, że się nie przepala to jeszcze można wyciągnąć wiele szczegółów.

Jutro (mam nadzieję, że pogoda dopisze) mam plan zrobić krótki wypad na miasto i sprawdzić x10 w warunkach w jakich fotografuję lustrzanką.

PS
    Wielka szkoda, że zamiast tego retro gniazda wężyka nie dali czegoś bardziej współczesnego do czego podpiąłbym radiowe wyzwalacze, których używam.
    Chyba, że ma ktoś pomysł jak pożenić Yongnuo RF-602 z x10? Nie chodzi o wyzwalanie za pomocą x10 lamp (to działa i ma się dobrze), ale o wyzwalanie x10 za pomocą nadajnika

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Jeśli chcecie, aby jpeg prosto z puszki rejestrował jeszcze więcej w światłach, ustawcie w menu opcję "highlight tone" na pozycję "soft". Wtedy oprogramowanie aparatu, jeszcze przed kompresją zdjęcia do jpega, zrobi małe highlight recovery niczym w Lightroomie. Sprawdziłem, działa.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Witam.
    Jestem szczęśliwym posiadaczem X10 zaledwie od paru dni i tak szczerze powiedziawszy nie miałem jeszcze czasu aby się aparatem pobawić.
    Epicure - pytanko, bo pewnie później zapomne w którym miejscu w menu znajduje się funkcja, o której piszesz powyżej?
    Gdzieś w piwnicy mam jeszcze chyba stary wężyk spustowy, w X10 jest standardowy gwint i takie stare wężyki mogą do niego pasować?

Ogólnie, bo bawiłem sie tylko chwilkę - aparat jest wyjątkowy, to właśnie to na co czekałem i tak, pobudza moje ego .

Pozdrawiam

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez microlabix Zobacz posta
    Epicure - pytanko, bo pewnie później zapomne w którym miejscu w menu znajduje się funkcja, o której piszesz powyżej?
    Pierwsza zakładka menu, druga strona.

Cytat Zamieszczone przez microlabix Zobacz posta
    Gdzieś w piwnicy mam jeszcze chyba stary wężyk spustowy, w X10 jest standardowy gwint i takie stare wężyki mogą do niego pasować?
    Tak, pasują właśnie te stare wężyki.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

OK.
    Dziękuję bardzo za rozwianie wątpliwości.

Pozdrawiam