Strona 8 z 42 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 417

Wątek: Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM Olympus

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Heh... I wychodzi na to, ze nikt nic nie wie... Pozostaje tylko czekac. The z00m: podalem Ci skad to wiem, podalem argumenty. Zadowolony?

Ponowie moja prosbe, moze tym razem sie uda Bylbym szalenie wdzieczny, mysle, ze osoby zastanwiajace sie nad tym obiektywem tez. "Posiadaczy tego szkla poprosilbym tez oprocz porownania szybkosci AF z innym popularny obiektywem o jakies fotki ze swiatle F8, F12... itd. Najchetniej jakies krajobrazy, ale wrzuccie co macie, jesli macie rzecz jasna. Chce zobaczyc, jak ten sloik sprawdza sie mniejsza dziurka, czy sie jakies dystorsje nie robia."

Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Heh... I wychodzi na to, ze nikt nic nie wie... Pozostaje tylko czekac. The z00m: podalem Ci skad to wiem, podalem argumenty. Zadowolony?Pzdr
    Yop. Tnx

Następnym razem nie wierz mediom

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Juz nie bede, przepraszam Od dluzszego czasu czytam FVd i na poczatku to nawet bylo tam sporo sensownych informacji, jakies porady, rzeczowe, a teraz? Teraz to jest komiks! Artykul o fotografowaniu martwej natury (kilku stronicowy) mozna zamknac w jednym zdaniu: wez gruszke, postaw ja na stole i zrob fote. W zasadzie zadnych konkretnych informacji. Zenada. Albo zrobili jakis mega przelgad aparatow i przy kompaktach nie pisza jakie ogniskowe, skrajne, maja ich obiektywy... I za cos takiego wydawac 15zl?! Nie ma glupich Info o 25mm mialem z wlasnie pierwszego komiksowego numeru. Myslalem jednak, ze tu nie bedzie bykow... Ale coz, widac sie mylilem.

A teraz gwoli scislosci? To Leica 25mm bedzie dostepna bez body, czy nie?

Pzdr

The z00m
    Gość
    Juz nie bede, przepraszam Od dluzszego czasu czytam FVd i na poczatku to nawet bylo tam sporo sensownych informacji, jakies porady, rzeczowe, a teraz? Teraz to jest komiks! Artykul o fotografowaniu martwej natury (kilku stronicowy) mozna zamknac w jednym zdaniu: wez gruszke, postaw ja na stole i zrob fote. W zasadzie zadnych konkretnych informacji. Zenada. Albo zrobili jakis mega przelgad aparatow i przy kompaktach nie pisza jakie ogniskowe, skrajne, maja ich obiektywy... I za cos takiego wydawac 15zl?! Nie ma glupich Info o 25mm mialem z wlasnie pierwszego komiksowego numeru. Myslalem jednak, ze tu nie bedzie bykow... Ale coz, widac sie mylilem.

A teraz gwoli scislosci? To Leica 25mm bedzie dostepna bez body, czy nie?

Pzdr
    Ja kupiłem dzisiaj na lotnisku Practical Photography (prawdopodobnie angielska bibuła bo płaciłem w EUR, ale cena na okładce w funciakach). I szlak mnie trafił, że w Polsce nie można kupić takiego czasopisma. Zrobiło na mnie jak najlepsze wrażenie. Konkretnie, na temat i nawet z ocenami korpusów należało się zgodzić. Ciekawe porady. Cool. Cena to 3,70 funtów czyli nico ponad 6EUR. Na polskim poziomie cenowym i wyższym względem polskiego poziomie merytorycznym. Było warto...

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    ps. 30 jest wielka i cięzka (ze dwa razy jak ZD50)
    bo jest jasniejsza, projektowana pod wieksza matryce i ma wbudowany silnik
    johan z osobistych testow ocznych 30 jest lepsza optycznie od 28
    pzdr

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gary
    bo jest jasniejsza, projektowana pod wieksza matryce i ma wbudowany silnik
    pzdr
    Jasne. Wskazuję na różnicę między tymi dwoma szkiełkami. Do 4/3 wszystkie szkła muszą mieć silnik. To nowoczesny system jest .
    Sprawdziłem wagę szkieł na stronie sigmy i oba szkła ważą podobnie. Co mnie niezwykle dziwi, bo pamiętam 30 jako duży klamot. 24 zaś była znośnie niewielka i wydawało się, że lekka.
    ps. 30 jest DC (tylko dla lustrzanek z matrycą APS-C lub mniejszą). 24 jest pełnoklatkowa.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A Zuiko nie planuje jakiś jasnych stałek w tym zakresie?? Albo jaśniejszego 7-14??
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Do 4/3 wszystkie szkła muszą mieć silnik. To nowoczesny system jest
    o ultradzwieki mi chodzilo (jak wszyscy wiemy ultradzwieki maja swoja wage )

ps. 30 jest DC (tylko dla lustrzanek z matrycą APS-C lub mniejszą). 24 jest pełnoklatkowa.
    pisalem w odniesieniu do ZD50/2
    pzdr

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Sprawdziłem wagę szkieł na stronie sigmy i oba szkła ważą podobnie. Co mnie niezwykle dziwi, bo pamiętam 30 jako duży klamot. 24 zaś była znośnie niewielka i wydawało się, że lekka.
    Na stronie Sigmy pisza, ze 30mm wazy 430g, a 24mm 485g, czyli rzeczywiscie podonie. Zeby nie bylo za prosto, na www.four-thirds.org pisza, ze 30mm wazy 410g, a 24mm 520g (!!) Tutaj roznica miedzy wagami obu szkiel jest wyrazna. Ciekawe, gdzie sa prawdziwe dane... Moze inny bagnet i stad ta roznica. Ale to sie nie zgadza, bo w przypadku 30mm jest -20g, a w przypadku 24mm +35g... Nie wiem, o co chodzi. Ma ktos na to jakies wytlumaczenie? Pewnie sie komus gdzies zle wpisalo, tylko gdzie...

Awatar pleg
    Mieszka w
    Legionowo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Patrzac na te fotki przykladowe dochodze do wniosku, ze bardzo ostra jest ta Sigma. pleg czy moglbys porownac ten obiektyw z jakims innym, np. 14-45 (lub jakis inny popularny), glownie pod wzgledem szybkosci AF?
    Pzdr
    Zdecydowanie ostrzejszy, co do pozostałych to się nie wypowiem za krótko, choć nie ukrywam, że jak jest ciemniej to warto trochę ręką pokręcić. Ze wstępnego testu (własnego - ten sam obiekt, te same warunki oświetleniowe) wynika, że mydełko się kończy na przesłonie 2.0, ale to wymaga jeszcze potwierdzenia.
    Pozdrawiam
    E - 300 Dual KIT + SIGMA 30 F1.4 EX + Fl-36 + CF 1 GB plus przystawki