Strona 10 z 42 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 417

Wątek: Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM Olympus

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Yx
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Yx:

wytłumacz nam czemu 7-14 miałby być jaśniejszy? nie widzę żadnego powodu dla którego w takim słoiku byłby sens schodzić z przysłoną niżej.
    Mając takie szumy jakie są w Olku i ogniskową liczoną x2 wychodzi 14-28 dla 35mm. W C jest obiektyw 14 f/2.8. Szeroko i jasno, a do tego ISO 1600 super...
    Oczywiście mówię o robieniu zdjęć we wnętrzu bo do całej reszty to mi nie przeszkadza...
    Z małą uwagą: Canon to stałka, ZD to zoom. Najszerszy zoom Canona EF-S 10-22 ma światło 3,5-4,5. Co do Sigmy to jednak wstrzymuję się do czasu wypuszczenia 24/1.8 pod olka. Sample podobały mi się bardziej i ogniskowa korzystniejsza. Gdybym miał aparat z cropem 1.5-1.6 to byłoby ok, ale mamy x2 i to przesądza.
    I cyfra i analog...

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoko
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Yx:

wytłumacz nam czemu 7-14 miałby być jaśniejszy? nie widzę żadnego powodu dla którego w takim słoiku byłby sens schodzić z przysłoną niżej.
    Mając takie szumy jakie są w Olku i ogniskową liczoną x2 wychodzi 14-28 dla 35mm. W C jest obiektyw 14 f/2.8. Szeroko i jasno, a do tego ISO 1600 super...
    Oczywiście mówię o robieniu zdjęć we wnętrzu bo do całej reszty to mi nie przeszkadza...
    Z małą uwagą: Canon to stałka, ZD to zoom. Najszerszy zoom Canona EF-S 10-22 ma światło 3,5-4,5. Co do Sigmy to jednak wstrzymuję się do czasu wypuszczenia 24/1.8 pod olka. Sample podobały mi się bardziej i ogniskowa korzystniejsza. Gdybym miał aparat z cropem 1.5-1.6 to byłoby ok, ale mamy x2 i to przesądza.
    Więc w Canonie jest zoom EF 16-35mm f/2,8 L USM.
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Eeeee, a jak się ma 16mm do 7? To ponad dwa razy więcej przed cropem. Po nim też nie za ciekawie: 25 kontra 14mm.
    I cyfra i analog...

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Eeeee, a jak się ma 16mm do 7? To ponad dwa razy więcej przed cropem. Po nim też nie za ciekawie: 25 kontra 14mm.
    Jaki crop?? 7-14 to 14-28, a C to 16-35. 2 mm różnicy. Ja mówię o porównaniu E-1 do 1D.
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jaki crop?? 7-14 to 14-28, a C to 16-35. 2 mm różnicy. Ja mówię o porównaniu E-1 do 1D.
    Ależ wodzu, co wódz? E-1 do 1D? A to ja przepraszam. Wycofuję co naskrobałem powyżej. Z kolegą Yx postaram się kontynuować dialog po jego powrocie z księżyca
    I cyfra i analog...

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ależ wodzu, co wódz? E-1 do 1D? A to ja przepraszam. Wycofuję co naskrobałem powyżej. Z kolegą Yx postaram się kontynuować dialog po jego powrocie z księżyca
    hehe, no spoko. Już spadam. A tak na serio to L-ki są pod profi aparaty robione więc porównuję bez cropów... Tak jak piszecie, że 35-100 jest konkurencją dla 70-200. To czemu nie 7-14 i 16-35??
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Na stronie Sigmy pisza, ze 30mm wazy 430g, a 24mm 485g, czyli rzeczywiscie podonie. Zeby nie bylo za prosto, na www.four-thirds.org pisza, ze 30mm wazy 410g, a 24mm 520g (!!) Tutaj roznica miedzy wagami obu szkiel jest wyrazna. Ciekawe, gdzie sa prawdziwe dane... Moze inny bagnet i stad ta roznica. Ale to sie nie zgadza, bo w przypadku 30mm jest -20g, a w przypadku 24mm +35g... Nie wiem, o co chodzi. Ma ktos na to jakies wytlumaczenie? Pewnie sie komus gdzies zle wpisalo, tylko gdzie...
    Piszesz o dwóch różnych sigmach 24...
    http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/102
    http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/45

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ok, dzieki. Czyli jest tak jak przypuszczalem. Sigma pod 4/3 jest ciezsza od tej do innych systemow o 35 gramow. Wazy 520 zamiast 485. Swoja droga ciekawe co w niej takiego pozmieniali, ze jest taka roznica w wadze. W takim razie roznica w wadze miedzy Sigma 30mm, a 24mm (obie pod 4/3) jest bardzo duza, bo wynosi az 110g.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    podstawowa róznica jest w kącie widzenia. To jakby zupełnie różne obiektywy...
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Owszem, prawda, ze rozne, bo maja rozna ogniskowa. To chyba oczywsite. Poczytaj jednak wczesniejsze posty. Byly tam rozwazania, ktory z nich by sie nadawal do widoczkow w gorach, taki standard. Poza tym potem RE odnosnie tych dwoch obiektywow napisal, ze 30mm wydawala mu sie bardzo ciezka i klamotowata, a 24mm lekka i poreczna. Tymczasem okazuje sie, ze wagowo jest dokladnie odwrotnie. To 30mm jest lzejsza. Stad moj post o wadze.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka