Za różnicę w cenie - 500 zł mógłbyś kupić fajny obiektyw takumar 50/1.4...np.
Ostatnio edytowane przez jurekg ; 2.05.11 o 13:04
witam tez się skłaniam ku sprzedaży e-520 tylko kto kupi również chciałbym wymienić na pena podobno to przyszłość e systemu![]()
Witam.
Jaki czas ustawić do wyzwalania lampy błyskowej /długość błysku/ 1/60 czy może 1/40 ? rozumiem, że im dłuższy czas to robi się błysk na tzw. 2 kurtynę ?
X-Sync, także ile i z czym to się...
Chodzi mi konkretnie o duet E-PL2 i FL-20.
Jutro w nocy wylot do ciepłych krajów, fotki oczywiście będą, a lampy nie są moją mocna stroną
Wielkie dzięki za wytłumaczenie po chłopsku /bez wykresów, bo się pogubię/
Pozdrawiam
Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest Huawei Mate 50 Pro
Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795
PomożeciePomożemy
Post wyżej
Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest Huawei Mate 50 Pro
Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795
Spróbujemy
1. FL-20 imho nie jest kompatybilna z E-PL2 czytaj nie działają korekcje błysku (FEC).
2.Spróbujmy z Canona, jak ktoś zauważy błąd to poproszę o poprawkę:
- fotki ludzi wewnątrz
M, 1/30, ISO 800, f/zależy od szkła nie wychodź poza 5.6, WB=flash, FL-20 na auto, odległość od modela na pierwszym planie minimum 1m (ta lampa wali po oczach; odpadają szkła z ogniskową poniżej 17mm), RAW+jpg
- fotki ludzi na zewnątrz/ na dworze/ na polu
M, 1/180 lub dłuższy (czyli 1/160, 1/125, 1/100 itd., nie krótszy czyli 1/200, 1/250, 1/320 bo synchronizacja działa tylko do 1/180), ISO inne niż auto iso, AWB, RAW+jpg, f/zależy od szkła nie wychodź poza 5.6
fotki ludzi w ruchu na zewnątrz/ na dworze/ na polu
Tv, 1/320-1/500, f/jak najniższa wartość, ISO wg. zastanego , AWB, RAW+jpg, brak lampy
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 6.05.11 o 15:19
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Chodzi chyba o to, że a trybach automatycznych i półautomatycznych (oprócz priorytetu migawki) po podpięciu lampy czas ekspozycji w Olku zawsze przyjmował jakąś stałą wartość, bez względu na warunki oświetleniowe, zastosowane iso czy przysłonę. Była to właśnie 1/40 s, o ile mnie pamięć nie myli, i zmieniało się to na 1/60 s chyba tylko przy dłuższych ogniskowych. Mogłem coś pokiełbasić, ale jakieś stałe czasy były na pewno, bo bardzo mnie to zawsze dziwiło, czemu szybkość migawki się nie zmienia wraz ze zmianą oświetlenia i innych parametrów ekspozycji.
A błysk na drugą kurtynę to coś zupełnie innego. Ustawiasz sobie tę opcję w lampie i/lub w menu aparatu.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Marek, jak lampa nie jest Twoją mocną stroną to ją sobie podaruj.
Fotki na zewnątrz rób tak aby buzie były doświetlone słońcem.
Do fotek wewnątrz pomieszczeń staraj się znaleźć jakieś podparcie, ściana, murek, gablota, mebel i rób na długich czasach - proś tylko modela o nieruszanie się nadmierne. Jeśli nie ma modela to tym bardziej długi czas Cie nie powinien martwić. Masz stabilizację więc bedzie spoko.
Fotki po zmierzchu i w nocy - daj sobie spokój z fotkami i pij drinki (zakładam że wyjazd w ciepłe kraje jest wakacyjny).
Jeśli już musisz użyć lampy to ogranicz się do dwóch sytuacji:
- fotki po zmierzchu i w nocy - ustaw tryb M, czas około 1/30, tryb lampy TTL lub automatyka wew. lampy, wyzwalanie na drugą kurtynę, przysłona całkowicie otwarta, ISO takie aby coś wychodziło z zastanym światłem. Możesz się ratować programem tematycznym "portret nocny" czy coś takiego.
- doświetlanie postaci przy fotkach pod słońce - tu aparat ustaw w tryb A, przysłona od pełnej dziury do 5,6 w zależności od potrzeb, tryb lampy FP-TTL czyli automatyka TTL z krótkimi czasami naświetlania (mam nadzieję że FL-20 ma taki tryb - piszę na podstawie doświadczeń FL-50), w aparacie ustaw aby lampa odpalała zawsze (czyli symbol błyskawicy bez niczego). Zawsze możesz się ratować programem tematycznym "fotki pod słońce" - powinien być takowy na 100%.
Strona 106 instrukcji EPL2
http://resources.olympus-europa.com/..._Manual_PL.pdf
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.