Strona 47 z 66 PierwszyPierwszy ... 37454647484957 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Ja nastawiam się na Bataliony, nie mam żadnego porządnego zdjęcia a koło Drozdowa jest ich tyle, że po prostu wstyd. Dodatkowo czytałem że wśród Batalonów nie ma dwóch samców o tym samym upierzeniu, może uda się to potwierdzić w jakimś zakresie. W tamtym roku poziom wody w dorzeczach Narwi był bardzo zmienny i nie myślę o budzie - zakupiłem namiot podobny do tego który opisywałeś w ubiegłym roku no i maty trzcinowe. Myślę też o opisywanych przez Ciebie Dudkach, w końcu mam tylko 35km do BNP. Planuje też popływać kajakiem Biebrzą, Nidzkim, Roś, Kociołek jak coś się uda sfocić to dobrze jak nie to nie.
    Przy okazji w ubiegłym roku na jeziorze Roś była buda jak na zdjęciu - wiecie do czego służy ?

pozdrawiam
    BP
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PiszW200909_95 (Medium).jpg
Wyświetleń:	87
Rozmiar:	42,7 KB
ID:	42926   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PiszW200909_97 (Medium).jpg
Wyświetleń:	105
Rozmiar:	39,5 KB
ID:	42927  
    XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    piasbog - budy na bataliony ustaw w drugiej połowie marca najpóźniej. Pierwsze baty zalatują już w okolicach 22-24 marca i lepiej, żeby już budy były gotowe. Mało tego- koniecznie!!! -wystaw atrapę szkła. Inaczej bez obaw podejdą z boku do czatowni, ale przód omijać będą szerokim łukiem.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Dudków jest na wsiach podlaskich (i nie tylko) jak psów Samce zawsze wczesnym rankiem hupkają koło gniazd - tam trzeba szukać ( podobnie żuraw). Nie tylko dziuple wchodzą w grę. Może to być wierzba, gruby palik ogrodzeniowy, sterta kamieni lub eternitu na dzikim wysypisku.
    Ostatnio edytowane przez moose ; 7.02.11 o 20:38 Powód: Automatyczne scalenie postów
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Roztocze
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Hej ułani !!!
    Jak tam przygotowania do wiosennego ptasiego sezonu? [...]
    Jam nie ułan lecz głos zabiorę.
    Przekopałem się przez poniższy wątek i wątki poboczne:
    http://www.birdforum.net/showthread.php?t=158669
    i zamierzam strzelać do orlików krzykliwych na wysokościach przelotowych czymś podobnym do ustrojstwa widocznego na zdjęciu
    http://www.birdforum.net/attachment....0&d=1283965918
    E-520, ZD 14-42, 70-300

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Zamierzam eksploatować Rogalin wszystko co pod lufę podleci. Od dwóch tygodni daje się zauważyć w Pyrlandii wzmożone przeloty. Trzeba być czujnym jeszcze miesiąc i będzie po ptokach

Moose pewnie się w nad Biebrzę wybiorę, będziemy w kontakcie, by trafić na ptasi szał a po drodze ekipę zbierzemy .
    Więc pozostając z pionierskim pozdrowieniem na ustach Wsiegda Gatow!

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Kowal73, jak będziecie się wybierać nad Biebrzę, to daj znać na priv, dojadę do Was na weekend.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    dam na 100%

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Nareszcie ożył wątek
    W maju 10-15 wybieram się z lokalnymi zapaleńcami mojego pokroju nad Biebrzę.Będzie to moja pierwsza wizyta w tym raju ptasiarzy, więc nakręcony jestem zdrowo
    Potem jak przylecą moje piękności z Afryki to odwiedzę parę razy 3 znane mi lęgowiska i mam nadzieję na jakieś dynamiczne kadry z okresu zalotów a potem karmienia.
    Odwiedzę pewnie też pana Zimorodka nad Sanem a w między czasie to coś się jeszcze ustrzeli w polach i przy okazji zasiadek na Żołny, etc.
    Z nadejściem jesieni zaczynam budować budę, której nie udało mi się postawić w roku ubiegłym. No a w zimie karmnik
    To skrócony plan na ten rok

Pozdrawiam ułanów.

P.S. Moose niestety moja żona nie zdecyduje się pojechać nad Biebrzę więc dołączyłem do grupy która już zorganizowała noclegi w Zajkach. Mam nadzieję,że się nie gniewasz.Sugestie co do miejsc w tym rejonie i terminie jak wyżej, mile widziane
    Ostatnio edytowane przez Peter1976 ; 16.02.11 o 16:07

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mi sie chce plakac jak widze wasze zdjecia, a z okna domu widze las, dookola pola, sarny, dziki, zajace, myszolowy non stop zeruja a ja siedze w domu ;/
    Az mnie serce boli, pocieszam sie tym ze i tak jakbym nawet chcial to nie mam z czym sie wybrac :P 40-150 nie opedze, a 200/4 manualne i przy e400 to nie najlepszy pomysl :P

A tak na marginesie, gdzie najlepiej sie rozkladac na myszolowa/dziki? B) (chodzi mi czy na szczerym polu/gestym lesie/polance w lesie czy gdzie?)
    Na sarny raczej za bardzo czatowac nie trzeba bo sa wszedzie.
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    jasne, sarny wszędzie - nie mam żadnej !
    Na myszołowy - skraj lasu, polana, tło musi być oddalone ze 100m, no i oczywiście ładnie ze słońcem scena.

pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Myślę, że 200/4 spokojnie można próbować przecież to 400 dla pełnej klatki. Może nie z podchodu ale czatownia, ukrycie bez problemu.
    Przy dłuższych ogniskowych w czatowni jest nawet gorzej. Jedyna inwestycja to jakaś muszla powiększająca na wizjer.

Pozdrawiam !!
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    jasne, sarny wszędzie - nie mam żadnej !
    Na myszołowy - skraj lasu, polana, tło musi być oddalone ze 100m, no i oczywiście ładnie ze słońcem scena.

pzdr
    A także zadrzewienia pośród pól skąd myszołowy mają dobry widok na okolicę i schronienie.
    Ostatnio edytowane przez Peter1976 ; 16.02.11 o 20:49 Powód: Automatyczne scalenie postów