Strona 45 z 66 PierwszyPierwszy ... 35434445464755 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Trochę pisałem o tym - poczytaj tutaj: http://www.fotoprzyroda.pl/polecam-k...zej-vt2769.htm

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta
    Czy może ktoś polecić jakąś fajną książkę dot. ptaków (zawierającą podstawowe informacje + zdjęcia + miejsce przebywania na terenie PL)
    Chyba najlepszą propozycją są "Ptaki Polski" A. Kruszewicza. Wszystko pięknie opisane w dwóch tomach i do tego bonus w postaci płyt CD z odgłosami ptaków.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta

nie wiem czy dobrym wątku pisze. Czy może ktoś polecić jakąś fajną książkę dot. ptaków (zawierającą podstawowe informacje + zdjęcia + miejsce przebywania na terenie PL)

Na pierwszym miejscu jeśli chodzi o rozmieszczenie stawiam "Awifauna Polski" Ludwik Tomiałojć i Tadeusz Stawarczyk są 2 tomy bardzo obszerne opisy są mapki ale mało zdjęć. Może z mniejszą ilością informacji o rozmieszczeniu ale również ciekawa "Ptasie Ostoje", opisane jest tutaj ponad 30 krain geograficznych w Polsce plus mapki i świetne zdjęcia (forma albumowa). Bardzo wartościowe informacje znajdziesz w książce "Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004" świetne opisy występowania gatunków, dokładne mapy, niestety brak zdjęć są tylko ryciny poszczególnych gatunków ale warto. Jeśli chodzi o zdjęcia popszczególnych gatunków i jakiś mniejszy format plus mniej dokładne opisy to może "Ptaki Przewodnik" wydawnictwo MUZA, Klaus Richarz i Anne Puchta, bardzo podręczne wydanie z dużą ilością zdjęć. Miłej lektury. Pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Zapomniałem napisać "Awifauna Polski" już tylko na rynku wtórnym ale da się kupić, sam kupiłem zimą na aukcji.
    Ostatnio edytowane przez Muminek ; 31.05.10 o 18:59 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Paawwko
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cześć,

Ze swojej strony mogę polecić:
    "Ptasie ostoje" wyd. Carta Blanca,ale wersję książkową (432 strony) nie albumową. Przystępnie opisane kilkadziesiąt stanowisk ptasich, są mapki i fotografie (niestety mało). Wersja albumowa o tym samym tytule i na dodatek tych samych autorów Marczewskiego i Maniakowskiego zawiera piekne zdjęcia.
    A do pooglądania to jedna z lepszych jest książka Larsa Jonssona "Ptaki Europy i obszaru środziemnomorskiego" Wyd. MUZA SA.
    No i książki autorstwa A. Kruszewicza "Ptaki Polski t. I i II; "Ptaki drapieżne Polski; Ptaki w Polsce.
    Wyd. Świat Książki "Ptaki Europy - przewodnik"

To tak na szybko,
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Za Paawwko - chciałbym polecić Larsa Jonssona "Ptaki Europy i obszaru środziemnomorskiego" - dla mnie to książka bardzo przydatna do identyfikacji spotkanych gatunków. Ptaki są pokazane na rysunkach, nie zdjęciach, ale to chyba nawet pomaga w ich identyfikacji (są pokazane tak, żeby było widać charakterystyczne szczegóły). Książka zawiera też mapki występowania, ale dość nędzne, pozwalające tylko wstępnie zorientować się, gdzie co można spotkać - do tego celu szukałbym czegoś dokładniejszego.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hijacintus Zobacz posta
    Za Paawwko - chciałbym polecić Larsa Jonssona "Ptaki Europy i obszaru środziemnomorskiego" - dla mnie to książka bardzo przydatna do identyfikacji spotkanych gatunków. Ptaki są pokazane na rysunkach, nie zdjęciach, ale to chyba nawet pomaga w ich identyfikacji (są pokazane tak, żeby było widać charakterystyczne szczegóły). Książka zawiera też mapki występowania, ale dość nędzne, pozwalające tylko wstępnie zorientować się, gdzie co można spotkać - do tego celu szukałbym czegoś dokładniejszego.
    Bo ta pozycja to jest raczej klucz do oznaczania ptaszkow..
    Dodam, ze chyba najlepszy jaki dotad wyszedl w rodzimym jezyku...
    Fakt, ze zawiera rysunki ale bardzo wierne i dokladne, ktore w polaczeniu z dokladnym i rzeczowym opisem pozwalaja na indentyfikacje kazdego ptaka w naszym rejonie europy.
    Polecam jako podstawa obcowania z ptakami, a w uzupelnieniu mozna sobie zanabyc jakies inne atlasy ze zdjeciami...
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 4.06.10 o 12:25
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Atlas

Taki mail się pojawił wczoraj na FP i PPPtaki:

,,Witam,

Doszly mnie sluchy, ze jutro i pojutrze Gazeta Wyborcza bedzie sprzedawana z
    moim Atlasem Ptakow, ktory napisałem pare lat temu dla Pascala.
    Pisze o tym, bo byc moze komus poczatkujacemu choc po trosze pomoge.

Serdecznie pozdrawiam
    Marcin Karetta"

Czyli chyba chodzi o dzisiejsze i jutrzejsze wydanie ,,Wyrobczej".
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    potwierdzam
    jest do kupienia za 7,99 z GW

bardzo fajne, kompaktowe wydanie.
    sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
    sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce

www.k2-stal.pl

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Fajne, piękne zdjęcia. Minus to grzbiet książki, rozkleja się.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Pomimo ze juz mam "kilka" ksiazek to szybko pobieglem i zakupilem
    Calkiem przyjemny atlasik, gdzie na poczatek mamy wszystko w pigulce i niejednemu sie przyda

pozdrawiam
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów