Trochę pisałem o tym - poczytaj tutaj: http://www.fotoprzyroda.pl/polecam-k...zej-vt2769.htm
Trochę pisałem o tym - poczytaj tutaj: http://www.fotoprzyroda.pl/polecam-k...zej-vt2769.htm
Na pierwszym miejscu jeśli chodzi o rozmieszczenie stawiam "Awifauna Polski" Ludwik Tomiałojć i Tadeusz Stawarczyk są 2 tomy bardzo obszerne opisy są mapki ale mało zdjęć. Może z mniejszą ilością informacji o rozmieszczeniu ale również ciekawa "Ptasie Ostoje", opisane jest tutaj ponad 30 krain geograficznych w Polsce plus mapki i świetne zdjęcia (forma albumowa). Bardzo wartościowe informacje znajdziesz w książce "Atlas rozmieszczenia ptaków lęgowych Polski 1985-2004" świetne opisy występowania gatunków, dokładne mapy, niestety brak zdjęć są tylko ryciny poszczególnych gatunków ale warto. Jeśli chodzi o zdjęcia popszczególnych gatunków i jakiś mniejszy format plus mniej dokładne opisy to może "Ptaki Przewodnik" wydawnictwo MUZA, Klaus Richarz i Anne Puchta, bardzo podręczne wydanie z dużą ilością zdjęć. Miłej lektury. Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zapomniałem napisać "Awifauna Polski" już tylko na rynku wtórnym ale da się kupić, sam kupiłem zimą na aukcji.
Ostatnio edytowane przez Muminek ; 31.05.10 o 18:59 Powód: Automatyczne scalenie postów
Cześć,
Ze swojej strony mogę polecić:
"Ptasie ostoje" wyd. Carta Blanca,ale wersję książkową (432 strony) nie albumową. Przystępnie opisane kilkadziesiąt stanowisk ptasich, są mapki i fotografie (niestety mało). Wersja albumowa o tym samym tytule i na dodatek tych samych autorów Marczewskiego i Maniakowskiego zawiera piekne zdjęcia.
A do pooglądania to jedna z lepszych jest książka Larsa Jonssona "Ptaki Europy i obszaru środziemnomorskiego" Wyd. MUZA SA.
No i książki autorstwa A. Kruszewicza "Ptaki Polski t. I i II; "Ptaki drapieżne Polski; Ptaki w Polsce.
Wyd. Świat Książki "Ptaki Europy - przewodnik"
To tak na szybko,
Pozdrawiam.
Za Paawwko - chciałbym polecić Larsa Jonssona "Ptaki Europy i obszaru środziemnomorskiego" - dla mnie to książka bardzo przydatna do identyfikacji spotkanych gatunków. Ptaki są pokazane na rysunkach, nie zdjęciach, ale to chyba nawet pomaga w ich identyfikacji (są pokazane tak, żeby było widać charakterystyczne szczegóły). Książka zawiera też mapki występowania, ale dość nędzne, pozwalające tylko wstępnie zorientować się, gdzie co można spotkać - do tego celu szukałbym czegoś dokładniejszego.
Bo ta pozycja to jest raczej klucz do oznaczania ptaszkow..
Dodam, ze chyba najlepszy jaki dotad wyszedl w rodzimym jezyku...
Fakt, ze zawiera rysunki ale bardzo wierne i dokladne, ktore w polaczeniu z dokladnym i rzeczowym opisem pozwalaja na indentyfikacje kazdego ptaka w naszym rejonie europy.
Polecam jako podstawa obcowania z ptakami, a w uzupelnieniu mozna sobie zanabyc jakies inne atlasy ze zdjeciami...
Ostatnio edytowane przez nyny ; 4.06.10 o 12:25
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Taki mail się pojawił wczoraj na FP i PPPtaki:
,,Witam,
Doszly mnie sluchy, ze jutro i pojutrze Gazeta Wyborcza bedzie sprzedawana z
moim Atlasem Ptakow, ktory napisałem pare lat temu dla Pascala.
Pisze o tym, bo byc moze komus poczatkujacemu choc po trosze pomoge.
Serdecznie pozdrawiam
Marcin Karetta"
Czyli chyba chodzi o dzisiejsze i jutrzejsze wydanie ,,Wyrobczej".
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"
potwierdzam
jest do kupienia za 7,99 z GW
bardzo fajne, kompaktowe wydanie.
sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce
www.k2-stal.pl
Fajne, piękne zdjęcia. Minus to grzbiet książki, rozkleja się.
Pomimo ze juz mam "kilka" ksiazek to szybko pobieglem i zakupilem
Calkiem przyjemny atlasik, gdzie na poczatek mamy wszystko w pigulce i niejednemu sie przyda
pozdrawiam
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów