W takim razie, jak by co, to mam juz wybrana, miejscowe, torche nierowny teren, mozna sie schowac, jakies nawet 200m od lasu.
A nad bajorko, cos przybywa? bo mam tu takie jedno.
W takim razie, jak by co, to mam juz wybrana, miejscowe, torche nierowny teren, mozna sie schowac, jakies nawet 200m od lasu.
A nad bajorko, cos przybywa? bo mam tu takie jedno.
bajorko w lesie ? możesz tam mieć prawdziwy raj spragnionych ptaków, w lecie tym bardziej.
pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Każde bajorko nawet pozostałe po śniegu jest dobrym miejscem, wybierz się tam na dłużej, usiądź cicho i obserwuj a zobaczysz ile ptaków tam zagląda na wiosnę i w upalne latoU mnie jest co roku taka breja po śniegu na polach chętnie odwiedzana przez: Pliszkę Żółtą, Siwą, Czajki, Był raz nawet jakiś Brodziec, Kosy, Bociany.
Ostatnio edytowane przez Peter1976 ; 16.02.11 o 21:13
Ja w sumie sarny to majac ~300 moglbym z okna sciagac
Prawie co weekend (pewnie codziennie ale w weekend tylko obserwuje) widze stadko przebiegajace obok plota, moge zrobic kiedys foty pogladowe. Ale tylko na zasadzie udokumentowania.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A moze ambonka? Moze z ambonki cos sie da, bo mam taka jedna, idealnie nad tym bajorem. W sumie to ono nie jest w lesie, a na obrzezu.
Ostatnio edytowane przez Czaroz ; 16.02.11 o 21:10 Powód: Automatyczne scalenie postów
IMHO 200/4 może być w zupełnosci wystarczający w lesie i na rzece do fotografowania zwierząt (np. ostatnia moja norka w galerii). Jeśli będziesz robił zdjęcia w naturze to i tak w praktyce często trzeba doostrzyć manulanie (super funkcja w olkach) więc brak af nie będzie wielkim ograniczeniem. Przy zdjęciach w terenie otwartym i małych ptaków może być za krótki. Najważniejsze żebyś spróbował a potem będzie z górki. Prawdopodobieństwo zrobienia fajnej fotki w naturze jest wprost proporcjonalne do czasu spędzonego na obcowaniu z przyrodą.
pozdrawiam
BP
XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400
Z ambonki będzie nieciekawa perspektywa chyba, że obok rośnie drzewo na którym siadają ptaszory![]()
Mnie aż kusi wleźć na drzewo i dopaść te wszystkie gatunki, co nie chcą do mnie zlecieć do "parteru"
pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Dobrze powiedziane.
Ja jestem zwolennikiem takiego podejścia: najpierw obserwacja i postawienie sobie za cel jednego gatunku, następnie budowa kryjówki, potem focenie do bólu. Gdy osiągnę już swój cel, wtedy zabieram się za kolejny gatunek. Nie robię zdjęć z podchodu, gdyż odsetek dobrych kadrów w stosunku do poświęconego czasu jest bardzo mały w moim przypadku.
Nie wydaje mi się aby ambona była dobrym pomysłem na ptaki. Na sarny, dziki, jelenie owszem.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Bardzo cenię takie podejście, chociaż osobiście uwielbiam chodzić. Ma to szereg wad, dość przypadkowe tło, odległe "strzały" pod światło, ale mam dość siedzenia w pracy. Nie mniej bez zasiadki dobrej fotki zrobić się nie da jest to pewne.
Ostatnio edytowane przez piasbog ; 16.02.11 o 21:47 Powód: Automatyczne scalenie postów
XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400