Strona 49 z 66 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ja spaceruję kiedy tylko czas na to pozwala, ale wtedy raczej nie nastawiam się na kadry wyrywające z butów Na spacer nie zabieram nawet tele bo waży ponad 3 kg, jedynie jakieś makro, zoom spacerowy i lornetkę. Lepsze zdjęcia uzyskuje tylko przy zasiadkach.Oprócz gatunku docelowego często dostaje też bonusy w postaci innych ptaszorów Zgadzam się w 100 % z lucas_g najpierw obserwacja terenu potem zdjęcia, z podchodu udało mi się zrobić kilka dobrych zdjęć ale jest ich dosłownie kilka. Na tysiące zrobionych.

Pozdrawiam !!

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piasbog Zobacz posta
    Bardzo cenię takie podejście, chociaż osobiście uwielbiam chodzić.
    Ja też lubię chodzić, ale sprowadza się to do włóczenia z lornetką i wypatrywania potencjalnych modeli. Samo łażenie z aparatem dawało w moim przypadku bardzo kiepskie efekty zdjęciowe. Praktycznie jedynym momentem, kiedy poruszam się z aparatem, są wypady nad Biebrzę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Czy nad Biebrza przy okazji spaceru da się coś ciekawego zrobić?? Pytam bo nigdy nie byłem a w tym roku się wybiorę. Pojadę na maximum 2-3 dni :/ więc chcę się optymalnie zorganizować.

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peter1976 Zobacz posta
    Czy nad Biebrza przy okazji spaceru da się coś ciekawego zrobić?? Pytam bo nigdy nie byłem a w tym roku się wybiorę. Pojadę na maximum 2-3 dni :/ więc chcę się optymalnie zorganizować.
    Nad Biebrzą nastawiam się na Łosie, które można focić bez kamuflażu. Ptaki np. rybitwy na Zajkach fociłem z samochodu nawet bez siatki maskującej.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peter1976 Zobacz posta
    Jak weźmiesz siatkę i karimatę to w czasie ptasiego szału na 100% trafisz ciekawe gatunki tuż przed obiektywem.

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Nad Biebrzą IMHO najlepszy czas to właśnie teraz (bobry, norki, lisy, wydry) i wczesna wiosna (bataliony, cietrzewie). Jesień jest piękna w lasach Napiwodzko-Ramudzkich ( trójkąt Nidzica, Olsztynek, Szczytno) oraz Puszcza Piska (z terenów mi znanych).
    pozdrawiam
    BP
    XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400

| OlyJedi Awatar Holek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    Mi sie chce plakac jak widze wasze zdjecia, a z okna domu widze las, dookola pola, sarny, dziki, zajace, myszolowy non stop zeruja a ja siedze w domu ;/
    Az mnie serce boli, pocieszam sie tym ze i tak jakbym nawet chcial to nie mam z czym sie wybrac :P 40-150 nie opedze, a 200/4 manualne i przy e400 to nie najlepszy pomysl :P

A tak na marginesie, gdzie najlepiej sie rozkladac na myszolowa/dziki? B) (chodzi mi czy na szczerym polu/gestym lesie/polance w lesie czy gdzie?)
    Na sarny raczej za bardzo czatowac nie trzeba bo sa wszedzie.
    oj tam oj tam; nie narzekaj na sprzęt, bo na którymś z forów przyrodniczych jest czarodziej co bażanty z namiotu robił obiektywem 50mm
    ja to podpinam u siebie pod lenistwo, bo jak jeżdżę do rodziców w odwiedziny na weekendy to też mam las na wyciągnięcie ręki, za każdym razem - sobota, niedziela - budzik nastawiony - ale z wyjściem gorzej; a to "słabe światło", za zimno, pada, poleżę jeszcze 15min, eee, po śniadaniu, albo jutro... i tak to się u mnie kończy
    "pijąc piwo dbasz o siebie i wyrabiasz zdrowy nawyk picia piwa u dzieci"

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Holek Zobacz posta
    oj tam oj tam; nie narzekaj na sprzęt, bo na którymś z forów przyrodniczych jest czarodziej co bażanty z namiotu robił obiektywem 50mm
    ja to podpinam u siebie pod lenistwo, bo jak jeżdżę do rodziców w odwiedziny na weekendy to też mam las na wyciągnięcie ręki, za każdym razem - sobota, niedziela - budzik nastawiony - ale z wyjściem gorzej; a to "słabe światło", za zimno, pada, poleżę jeszcze 15min, eee, po śniadaniu, albo jutro... i tak to się u mnie kończy
    Hah skad ja to znam. Tylko ja tak mam tak w kazdy weekend, kazde wolne itp itd. Czasem to juz watpie w cos takiego jak sila woli -.-

Ale chyba faktycznie sie kiedys wybiore, a co mi tam, niech strace te 3 godzinki spania

A tak na marginesie, zapewne gdzies to bylo, ale o ktorej trza mniej-wiecej wstawac/dotrzec na miejsce zeby zwierzyny nie sploszyc?
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

| OlyJedi Awatar Holek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria
    pytasz o tego bazanta? gość pod domem sypał ziarno i namiot dosłownie za płotem stał; ale jak czytam doświadczenia kolegów bardziej obytych w ternie, to słabo mi się robi - do czatowni niestety po ciemnicy
    "pijąc piwo dbasz o siebie i wyrabiasz zdrowy nawyk picia piwa u dzieci"

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Holek Zobacz posta
    do czatowni niestety po ciemnicy

No chyba za przeproszeniem, nie siusiaja, ty chcesz powiedziec ze ja mam sie jeszcze pociemku gibac przez pole? Phi... to ja zainwestuje w Falcona 650-1300 i z domu nie bede wychodzil :P
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150