Witam,
Chciałbym otrzymać efekt jak na tym zdjęciu => http://photo.net/photodb/photo?photo_id=6697768&size=lg co to za technika?? W jaki sposób i w czym można w ten sposób zrobić zdjęcie ze zwykłego kolorowego.
Pozdrawiam
Witam,
Chciałbym otrzymać efekt jak na tym zdjęciu => http://photo.net/photodb/photo?photo_id=6697768&size=lg co to za technika?? W jaki sposób i w czym można w ten sposób zrobić zdjęcie ze zwykłego kolorowego.
Pozdrawiam
Lepiej zaopatrz sie w jakis podrecznik/poradnik do programu, ktory uzywasz![]()
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Tak mówisz?? Zastanawiałem się czy może jest jakiś filtr lub program który mógłby to w prosty sposób zrobić.
Cóż... pewnie za bardzo chciałem pójść na łatwiznę.
Filtrow, wtyczek, skryptow sa tysiace, kto by to wszystko spamietal
Ale moze ktos wie, poczekaj troche.
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Zdaje sobie z tego sprawę, dlatego zwróciłem się z pytaniem do forumowiczów.
Może ktoś wie... może ktoś próbował robić tego typu zdjęcia
Zrób fotę, w PSie (corelu, Gimpie, łotewa) wrzuć drugą warstwę z teksturą starego zdjęcia (do znalezienia na necie jest milion), pobaw się przeźroczystością, na koniec ew jakieś kolorki powariuj i masz , włala.
Zrób bichromie i dołóż teksture![]()
A nie wystarczy upaprać szkiełka ?![]()
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Popatrz, a TU podobnie wygląda policzek. Może to jakaś bardziej znana metoda. Lub wykorzystanie artefaktu i czegoś tam jeszcze?
Pozdrawiam AP.
Ostatnio edytowane przez apz ; 11.11.10 o 20:19
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Jeśli nie znasz za bardzo programów graficznych by wymalować takie zabrudzenia na ekranie, to zastępujesz to kartką papieru.
Bierzesz czystą kartkę, białą, rozpryskujesz drobnymi kropelkami na niej czarny tusz. Zginasz ją z nie dokońca zaschniętym tuszem na pół (robią się dodatkowe plamy). Otwierasz, rzucasz obróconą z zabrudzeniami z tuszem do dołu na jakąś zakurzoną/zabrudzoną podłogę, dodatkowo stopą docierasz kartkę by się jeszcze bardziej pobrudziła. Podnosisz, strzepujesz kurz. Kartkę skanujesz lub fotografujesz w jednolitym świetle i wrzucasz jako warstwę na oryginalne zdjęcie w programie graficznym z obsługą warstw. Dodajesz sposób przenikania się warstwy z pobrudzoną kartką, dodajesz tonacje sepii i jest.