Strona 22 z 103 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 1021

Wątek: Olympus XZ-1 F1,8-2,5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Wideo jest standardowo w formacie 16:9.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez micky Zobacz posta
    i to co mnie irytuje to "katapultujący" kapsel od obiektywu przy włączaniu aparatu albo z czasem dokupię tulejkę z UV ale wtedy odpada stylowe etui
    W sumie to dobre rozwiązanie: nie uszkodzisz obiektywu, nie zgubisz dekielka.

W C5050 był gwint na filtr i dekielek z ząbkami.
    Po przypadkowym włączeniu nie odskakiwał.
    Po iluś tam takich włączenia psuł się obiektyw.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    masz rację proste rozwiązania są dobre ale nie zawsze może wystarczyłoby dekielek mocowac do obiektywu a nie obudowy i sprawa załatwiona

ps
    dekielek z ząbkami od obiektywu 72mm zastąpiłem zatyczka z musztardy 3x lepiej !

wyklikane na mobilku

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Hmmm - jak się mocuje do ZX-1 takie rzeczy?
    Z tego co wiem - nie mocuje się. Ale dziś mam dostać swój egzemplarz to zobaczymy.
    Wyklikane z mobilka

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Hmmm - jak się mocuje do ZX-1 takie rzeczy?
    Też mnie naszło to pytanie, przecież XZ-1 ma wokół obiektywu pierścień obrotowy
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Jest miejsce na tulejkę do filtrów - gwint 47mm (chyba, mierzyłem linijką) wewnątrz pokrętła. A tak ogólnie - aparat jak na kompakt genialny, bardzo dobrze się trzyma wbrew pozorom. Więcej wrażeń jak się dorwę do komputera.
    Wyklikane z mobilka

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    No, ciut więcej teraz:

1) Idealny (jak dla mnie) rozmiar i sterowanie, przyjemniejszy, mniejszy (przynajmniej z wrażenia) od EX-1, jakoś lepiej mi się trzyma (coś jakby skrzyżować EX-1 z S95), komuś może brakować AEL ale ja nie używam. Po opanowaniu co gdzie jest w menu podręcznym na ekranie, wszystko można szybko i sprawnie zmieniać (nie tak szybko jak w lustrze...). Trzyma się bardzo wygodnie mimo pudełkowatości.

2) Ostrzenie i zoom zwalnia podczas kręcenia, co byłoby bardzo przyjemne gdyby nie szukanie ostrości w obie strony...

3) Filtry artystyczne (nie wszystkie) spowalniają nagrywanie filmów i odświeżanie ekranu do ok. 3-5fps... Jeżeli tak samo jest w PEN-ach to ja podziękuję za taką implementację. Procesor nie nadąża.

4) Nie da się tak spersonalizować jak lustro/PEN (zmanierowany jestem), za to korekty WB są dostępne.

5) JEST GWINT POD TULEJKĘ!!! (wiele osób o to pytało)

6) Skórzany pokrowiec - brak w nim MZ sensownego mocowania na pasek na szyję, a "ucho" do paska nie budzi mojego zaufania. Za to wygląda i pasuje pierwszorzędnie. Ale - co kto lubi, załączam marne fotki robione na szybko...

7) Jeżeli wygaszanie ekranu przy robieniu foty jest tak długie również na EVF oraz w PEN-ach, to ja długo się z lustrem nie pożegnam.

Menu, zoom, AF - szybkie, nie mam się czego czepiać. Nie ma tak, że nie nadąża za tym co wciskam (no, może oprócz obu kółek).

9) Jest MF, z powiększeniem centrum, można klikać lub obracać tylnym kółkiem (czemu nie pierścieniem???).

10) Szkło - potwierdzam - lepiej wziąć ten aparat niż PENa z kitem, jeżeli rozbudowy się nie planuje, a ma służyć jedynie do pstrykania i dawać dobre efekty w sensie jakości obrazka. GO i szybkość, uwzględniając konieczność użycia niższego ISO, praktycznie bez różnicy.

11) Pokrywka obiektywu... Jakby jej nie można było jakoś zintegrować w środku... Styl kosztem funkcjonalności. Jak dla mnie - największy minus.

Podsumowanie pierwszego dnia: świetny, stylowy, KOMPAKT do zabrania wszędzie, raczej do zdjęć niż filmów. Fajne uzupełnienie lustrzanki, jednak dla kogoś dla kogo miałby być jedynym aparatem, a chce się "zaangażować" w swoje hobby, poleciłbym jednak PENa lub lustrzankę, ze względu na szybkość i możliwą rozbudowę, choćby o tanie manuale.

Prośba do kogoś kto ma XZ-1 i PENa - jak działają filmy i odświerzanie ekranu w obu przypadkach? PEN jest lepszy czy tak samo nie nadąża?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2039347.JPG
Wyświetleń:	234
Rozmiar:	339,3 KB
ID:	42813   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2039341.JPG
Wyświetleń:	245
Rozmiar:	529,7 KB
ID:	42814   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2039343.JPG
Wyświetleń:	213
Rozmiar:	266,6 KB
ID:	42815   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2039344.JPG
Wyświetleń:	210
Rozmiar:	255,9 KB
ID:	42816  

"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ja zapytam jak aparat się zachowuje podczas robienia Raw+Jpeg? Po zrobieniu zdjęcia aparat się wiesza, czy zapisuje 'w tle' i jest w pełni funkcjonalny jak lustrzanka?

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Wideo jest standardowo w formacie 16:9.
    dlatego o to pytałem bo po krótkiej próbie video podłączyłem aparat kablem AV do TV i obraz był ewidentnie kwadratowy a jak "dopasowałem" do ekranu zrobiło się jakieś rozciągnięte jak w NRDowskim westernie pytanie laika jaka jest różnica jak video odtwarzamy z aparatu na TV kablem AV a HDMI?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez micky Zobacz posta
    dlatego o to pytałem bo po krótkiej próbie video podłączyłem aparat kablem AV do TV i obraz był ewidentnie kwadratowy a jak "dopasowałem" do ekranu zrobiło się jakieś rozciągnięte jak w NRDowskim westernie pytanie laika jaka jest różnica jak video odtwarzamy z aparatu na TV kablem AV a HDMI?
    Przy HDMI powinien być obraz prawidłowy.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów