Strona 32 z 103 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 1021

Wątek: Olympus XZ-1 F1,8-2,5

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Ja musiałem się przyzwyczajać do kadrowania w lustrzance i na samym początku nie raz porównywałem kadrowanie wizjer a LV - nigdy wcześniej nie miałem lustra (tylko dalmierze i kompakty).

Teraz myślę nad XZ-1 ale nie ze względu na kadrowanie. Wczoraj powróciłem z Rzymu gdzie pojechałem tylko z bagażem podręcznym - zabrałem oczywiście moją K-7 ale bez statywu bo raz, że nie miałem miejsca a dwa, że zwiedzałem wszystko ze znajomymi którzy by nie czekali aż się rozłożę z całym majdanem.
    Czasem brakowało mi statywu ale i tak bym do wielu miejsc i muzeów nie został z nim wpuszczony ale jak zauważyłem - ochrona nie zwracała uwagi na kompakty ze statywami. Mógłbym śmiało używać lekkiego teleskopowego statywu 30-120 cm wysokości który prawie nie zajmuje miejsca - do wieczornych wypadów na miasto też by się taki zestaw bardziej nadawał.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jest wiele sytuacji, zwłaszcza w podróżach, że dużym sprzętem dużo mniej się zrobi fajnych zdjęć, a czasem właśnie w ogóle nie pozwolą wyjąć aparatu.
    Dlatego też myślę o tym Olym ale na razie czekam na więcej zdjęć.
    Szkoda, że nie ma chociażby malutkiego gripa.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Harnas Zobacz posta
    Jest wiele sytuacji, zwłaszcza w podróżach, że dużym sprzętem dużo mniej się zrobi fajnych zdjęć, a czasem właśnie w ogóle nie pozwolą wyjąć aparatu.
    Dlatego też myślę o tym Olym ale na razie czekam na więcej zdjęć.
    Szkoda, że nie ma chociażby malutkiego gripa.
    Po co Ci grip przy takim maleństwie - wystarczy bateria dodatkowa naładowana w kieszonce.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Grip jest po to, żeby lepiej się trzymało aparat, np. jedną ręką, gdy druga jest zajęta
    Aż takie maleństwo to nie jest. Obiektyw w stanie spoczynku i tak wystaje, więc niewielki grip by nie zaszkodził. Wg mnie brak gripa to tylko sprawka speców od wyglądu/marketingu.
    Kiedyś miałem Canona A60 i miał porządnego gripa, a był nawet troszkę mniejszy od XZ-1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Znaczy chodzi o to żeby było za co złapać, jak na ten przykład w EX-1? Wbrew pozorom problemu nie stwierdziłem, nie uciekał mi z ręki.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zawsze wygodniej zaczepić o coś palce. Gdyby to był malutki i płaski aparat z obiektywem całkiem chowającym się w środku to brak gripa ma sens. W tym wypadku brak gripa nie ma żadnego uzasadnienia, bo przecież nie kilka gramów różnicy

| OlyJedi Awatar marun
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wbrew pozorom brak gripa nie jest wadą tego aparatu. Mimo iż mam dość duże „łapy" bez problemów trzymam go w dłoni i fotografuję. Jest dość intuicyjnie zaprojektowany choć nie bardzo rozumiem umiejscowienie gumowania przy klawiszu nagrywania. Trzymanie tam kciuka to jak dla mnie wymuszony chwyt - ale to odczucie subiektywne.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

Talking Pierwsze z XZ-1 Wiosna w ogrodzie

Instrukcji obsługi jeszcze nie czytałem.
    Ale pierwsze klapnięcia są całkiem przyjemne
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4030064.jpg
Wyświetleń:	297
Rozmiar:	175,5 KB
ID:	45148   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4030073.jpg
Wyświetleń:	282
Rozmiar:	149,0 KB
ID:	45149   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4030077.jpg
Wyświetleń:	300
Rozmiar:	98,7 KB
ID:	45150  

| OlyJedi Awatar Belezo
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Przejrzałem prawie cały wątek zamierzam zmienić aparat i właśnie ten model narazie większość mi poleca i sie zastanawiam i zastanawiam i myślę no nic....będę myślał dalej, śledził ten wątek i zbierał opinie
    Olympus E-PL5 + 2 Kity | Nikon D5100 + 50mm 1.8g
    https://www.instagram.com/made_by_belezo/ - profil z fotograficzny
    https://www.instagram.com/belezo_/

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Belezo Zobacz posta
    Przejrzałem prawie cały wątek zamierzam zmienić aparat i właśnie ten model narazie większość mi poleca i sie zastanawiam i zastanawiam i myślę no nic....będę myślał dalej, śledził ten wątek i zbierał opinie
    Masz rację, o wiele więcej radochy jest z czytania i myślenia o aparacie niż z obcowania z nim
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów