Strona 24 z 103 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 1021

Wątek: Olympus XZ-1 F1,8-2,5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    ja od jakiegoś czasu doszedłem do wniosku ze standardowa modyfikacja rozkładu cieni i świateł robiona przez algorytm jpg (może dotyczy to Rawów), zle wychodzi na testach i cudownie na zdjęciach...

to jest to co niektórzy piszą Oly color, ciężka paleta nasyconego koloru, która niestety w testach dostaje od DxO po *****....
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown Zobacz posta
    to jest to co niektórzy piszą Oly color, ciężka paleta nasyconego koloru, która niestety w testach dostaje od DxO po *****....
    Nie, nie o to chodzi. Zresztą zerknij w link do dpreview, tam Olek ma akurat najmniej nasycone kolory. Chodzi o odszumianie rawów. DXO ma gdzieś, czy zostają jakieś szczegóły na zdjęciach, czy nie - ważne, że jest niska wartość szumu (a przez to wyższy DR). Wyniki na wykresach super, a na zdjęciach kupa.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    A propos szumów - czy da się wyłączyć odszumianie dla JPG? Nie znalazłem tego nigdzie w menu ani w instrukcji. Bo u licha ciężkiego, RAWy z wyłączonym odszumianiem wyglądają jak dla mnie całkiem nieźle nawet na ISO1600, za to "zmielone" JPG z puszki drażnią mnie od ISO 200 wzwyż degradacją detali. Miał to być lekki, łatwy i przyjemny kieszonkowy aparat, jak mam za każdym razem RAWy wywoływać to ja chyba podziękuję.

EDIT: Jeszcze jedna rzecz... AF w filmach "szuka" ostrości (a czasem dość długo nie chce mu się zaczynać szukania...), czy jest może sposób na zmianę trybu ostrzenia na MF? Przełączyć można w sensie takim, że ustawiam MF przed kręceniem ale nie doszedłem do tego czy można ostrzyć ręcznie w trakcie.

Tak ogólnie: wszelakie "problemy" jak na razie to kwestia softu. Mam więc cichą nadzieję że kolejna wersja usunie przynajmniej część z nich.
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 5.02.11 o 23:37
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Intuicyjnie próbował bym pierścieniem obiektywu ale czy tak jest w rzeczywistości?
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Nic nie daje pierścień ani tylne kółko.
    Wyklikane z mobilka

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    No to Olek się nie popisał. Był pionierem pchania w obiektywy dużego systemu ręcznego sterowania ostrością poprzez automatykę, a teraz w takim produkcie, szumnie reklamowanym jako alternatywa lustra wycofuje się rakiem. Może następna wersja firmware rozwiąże problem. Cała dzisiejsza elektronika nie ruszy bez softu...
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

w czym nosić XZ-1?

w czym nosicie XZ1 ? macie alternatywę do CSCH-84 skórzanego pokrowca do XZ-1 ?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez micky Zobacz posta
    w czym nosicie XZ1 ? macie alternatywę do CSCH-84 skórzanego pokrowca do XZ-1 ?
    W praktycznie każdym sklepie foto, czy na stoisku w MM/Saturnie znajdziesz mas e wszelakiego rodzaju pokrowców. Dobierz sobie pod włąsny gust i preferencje.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez merti Zobacz posta
    No to Olek się nie popisał. Był pionierem pchania w obiektywy dużego systemu ręcznego sterowania ostrością poprzez automatykę, a teraz w takim produkcie, szumnie reklamowanym jako alternatywa lustra wycofuje się rakiem. Może następna wersja firmware rozwiąże problem. Cała dzisiejsza elektronika nie ruszy bez softu...
    Nie no, co do zdjęć z XZ-1 to jakość jest bardzo dobra (MZ kasuje konkurencję w tej chwili), zarówno szkła jak i całej reszty, oprócz tego nieszczęsnego odszumiania w JPG i braku AEL (lub wyboru w menu kiedy się ma blokować ekspozycja) nie mam się do czego przyczepić. No, może jeszcze do odświeżania ekranu w niektórych trybach kreatywnych.

Za to tryb filmowy w porównaniu do zdjęć wypada baaardzo marnie. Najwidoczniej został dodany bo wypadało żeby filmy dało się kręcić i tylko tyle.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Czy ktoś z Was próbował podpiąć jakieś konwertery (makro, szerokokątny lub tele) pod niego?
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    A propos szumów - czy da się wyłączyć odszumianie dla JPG?
    Czy da się ustawić po prostu na słabsze odszumianie, by było dla Ciebie już akceptowalne?
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów