Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Wątek: Jaki skaner do filmów BW?

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta
    Zakupiłem epsiaka v350 i usiłuję z nim walczyć na trialowej wersji vuescana.

Macie pomysł, dlaczego nie potrafi sobie odpowiednio podzielić klatek? Znaczy nie skanuje mi całej klatki, tylko obcina kawałek.
    Gratuluje

....z tego co pamiętam to w vuescan dało się zeskanować jako jeden plik cały pasek 6 klatek ( jest możliwość zaznaczenie obszaru skanowanego negatywu, klatka nawet z ramką - wiem, bo ściągając maski zależało mi na nienaświetlonym fragmencie klatki ) i z tego bez problemu wyodrębnisz całą klatkę. Ta przypadłość o której piszesz zdarza się raczej tylko na sofcie epsona ?

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Soft epsona ucina jakiś milimetr. Nie wiem jednak czy mam odpowiednią wersję, bo znalazłem coś na stronie epsona, czekam na płytkę.

Problem o ktorym pisałem dotyczy VS - zupełnie nielogicznie dzieli klatki. Nie doszedłem jeszcze jak zeskanować cały pasek, bez dzielenia, bym sam mógł to później zrobić.W ogóle rozkminiam dopiero ten soft.. Ciężka sprawa. Ale z tego co czytam, ma potencjał, może warto by go nabyć.

Ogólnie, po krotkiej pracy na Minolcie, mam mały niedosyt z tym epsonem

A w ogóle, to okazało się, że dostałem bez ramki na slajdy.. idzie to gdzieś dokupić? Mogę w razie czego włożyć pasek slajdu do podajnika?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ze skanowaniem klatek w vuescan dalem sobie spokoj. Oryginalny soft od 350 znajduje klatki bez problemu a tu niedosc ze trzeba kombinowac (batch mode itp) to jeszcze spore poslizgi lapie na klatkach (epson skan tez lapie, ale zadziej i mniejsze).
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Hmmm - dziwne, fakt ja nie miałem nigdy problemów z VS, ale uŻywałem go tylko i wyłącznie do skanowania kolorowych negatywów w ten sposób, że kolorowy negatyw skanowałem jako slajd do pliku RAW, a potem odwracałem za pomocą PS i odpowiednich wtyczek .
    Metoda ta daje taki dopał - że da się wtedy naprawdę dużo wyciągnąć z negatywu ! ( jest ona opisana krok po kroku na forum Pentaxa ).
    Gdy zobaczyłem jak wiele dzięki niej wyciągnąłem ( uratowałem ) z prześwielonej klatki, szczęka mi opadła, jak pojemny tonalnie jest zwykły kolorowy negatyw oraz ile można zdziałać tanim V200.

Ale mniejsza z tym, pamietam że cz-b skanowałem softem epsona .
    Teraz jednak więcej nie mogę Ci doradzić, bo aktualnie nie mam żadnego skanera, więc tylko z ulotnej pamięci zbieram jakieś strzępy .

Ale jeśli masz trudności z VS to polecam inny program - SilverFast, jest bardziej chwalony od VS i często jest dodawany do lepszych skanerów dedykowanych.

http://www.silverfast.com/product/Epson/678/en.html

Daj znać co zdziałałeś i nie zniechęcaj się - V350 to fajna maszynka .

Pozdrawiam

//fotomic
    Ostatnio edytowane przez fotomic ; 17.01.10 o 13:04

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    No wczoraj próbowałem różnych opcji. Najwięcej zachodu jest z kolorem. A.. no i nie doszedłem jak zrobić, by obraz wynikowy był negatywem, bym sam go sobie mogł odwrócić...

http://img198.imageshack.us/img198/5628/bw1016.jpg

Jedna w miarę fajnie zeskanowana fota.

pat.p
    Gość
    Hrabio - gratulacje

Pozdrawiam
    Pat

pat.p
    Gość
    Kupiłem...

Minoltę 5400. Walczyłem o Nikona LS 50, ale to poza moim zasięgiem.
    Jestem ciekaw, jak to zadziała. Będzie zabawa

Pozdrawiam
    Pat

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    wykopałem walizkę z moimi negatywami w sumie +/-100szt szukam skanera, innego ustrojstwa?, żeby zarchiwizować starocie co możecie mi polecić jakiś konkretny model tak bez wodotrysków dla laika najlepiej kilka suwaczków i dobry automat skanowania bez szaleństw - też w cenie

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez micky Zobacz posta
    wykopałem walizkę z moimi negatywami w sumie +/-100szt szukam skanera, innego ustrojstwa?, żeby zarchiwizować starocie co możecie mi polecić jakiś konkretny model tak bez wodotrysków dla laika najlepiej kilka suwaczków i dobry automat skanowania bez szaleństw - też w cenie
    100 szt. to lepiej zlecić do skanowania.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    100 szt. to lepiej zlecić do skanowania.
    Zdecydowanie. Inaczej poświęcić na to pół życia.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka