Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Skaner - porządny, od 135 do 8x10

Awatar 1987
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Skaner - porządny, od 135 do 8x10

Witam!
    Widzę, że wątek się pojawia, ale świeżych postów niewiele.
    Poszukuję czegoś porządnego do skanowania i z innych forów i stron widzę, że Epsony przodują, a zwłaszcza modele V700 i V750. (Potrzebuję głównie do 135 i 120)
    I tu moje pytanie - czy ktoś ich używał? Ew. używa i może podzielić się wrażeniami?
    I czy jest sens dopłacać niemal 1000 pln do V750, czy V700 mi wystarczy?

Jeszcze jedna rzecz, której nie mogę się nigdzie dowiedzieć. Oprócz standardowych fotek na małym i średnim obrazku, czasami zdarza mi się strzelić coś Mentorem Panoramą, na kliszy 18x24 cm - to też chciałbym zeskanować.
    Czy V700 będzie miał możliwość zeskanowania całego ujęcia?

Dzięki z góry za odpowiedź!
    P.
    Ostatnio edytowane przez 1987 ; 6.06.10 o 20:16
    Przegląd Krótkich Form Filmowych 4'63" http://www.461overview.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez 1987 Zobacz posta
    Witam!
    Widzę, że wątek się pojawia, ale świeżych postów niewiele.
    Poszukuję czegoś porządnego do skanowania i z innych forów i stron widzę, że Epsony przodują, a zwłaszcza modele V700 i V750. (Potrzebuję głównie do 135 i 120)
    I tu moje pytanie - czy ktoś ich używał? Ew. używa i może podzielić się wrażeniami?
    I czy jest sens dopłacać niemal 1000 pln do V750, czy V700 mi wystarczy?

Jeszcze jedna rzecz, której nie mogę się nigdzie dowiedzieć. Oprócz standardowych fotek na małym i średnim obrazku, czasami zdarza mi się strzelić coś Mentorem Panoramą, na kliszy 18x24 cm - to też chciałbym zeskanować.
    Czy V700 będzie miał możliwość zeskanowania całego ujęcia?

Dzięki z góry za odpowiedź!
    P.
    poszperaj na forum, jest o tym nie jeden wątek, w którymś z nich dawałem nawet skany w pełnym rozmiarze z v700

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Jeśli skaner płaski - to tylko Epson V700/V750 ( najlepsze w tej kategorii, nie ma sensu dopłacać do V750 - różni się tylko lepszym softem ).
    Jeśli skaner dedykowany - to najlepiej nikon albo używana minolta. Plusteki jednak odstają nadal.

pozdrawiam
    rumpel

yendash
    Gość
    W zasadzie to nie masz wyboru. V700 jest skanerem wystarczającym do zabawy od średniego formatu wzwyż i po przymknięciu oka na hiper wymagania nadaje się do 35mm. Obszar skanowania mat. transparentnych jest większy od A4 więc dasz radę. Z dedykowanych do małego trudno już coś znaleźć a ceny z aukcji na aukcję rosną.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Nie zagłębiając się w uzasadnienia, spokojnie kupuj V700/750.

Jak będziesz chciał zrobić wielkoformatową odbitkę to dasz do zeskanowania na lepszym skanerze (skan w wyższej rozdzielczości niż 2400dpi).

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Polecałem Epsona v700, ale w podobnej cenie masz skaner MICROTEK SCANMAKER i900 Silver, ktory przebija epsona możliwościami i parametrami. Przede wszystkim parametrem najważniejszym, czyli gęstością optyczną (Epson 3,4D, Microtek 4,2D). Microtek może skanowac też slajdy bezpośrednio na szybie i ma zdecydowanie lepsze ramki niż Epson (swoje właśnie muszę wymienić na nowe, a ich zakup to nie taka prosta sprawa). Microtek ma też pełne oprogramowanie SilverFast Ai (Epson tylko wersję okrojoną SE) i umozliwia kalibrację kolorów. Tu masz test: http://www.imaging-resource.com/SCAN/MI9/MI9.HTM
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 8.09.10 o 11:26

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar pmfoto
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    A co myślicie o v300 ?

Jest tani - 350zł - czy jeśli nie chcę robić z tych skanów mega wielkich odbitek (planuję zaaranżować sobie w tym celu ciemnię) a jedynie skanować klisze do potrzeb np. wrzucenia na stronę internetową to ma kupno takiego sprzętu jakiś sens ?
    OM1

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Parametry deklarowane przez producenta, a szare życie to czasami dwa przeciwstawne bieguny.

Ja polegam na tej stronce o skanerach, i raczej się nie zawiodłem na ich testach.
    A tu jest co sądzą o Microteku
    http://www.filmscanner.info/MicrotekScanMakerI900.html

Niestety po niemiecku (są inne testy po angielsku), więc googlami przetłumaczyłem poniższe podsumowanie:

Streszczenia, wnioski

Microtek ScanMaker i900 posiada opcję obok kontroli szablony i folie do skanowania praktycznie dowolnej wielkości bez ingerencji powierzchnie szklane. To wyraźnie określa ScanMaker i900 z dużo jego modeli konkurencyjnych wbudowany moduł przejrzystości.

Niestety, nie ma skanowania materiałów filmowych, takich jak usuwanie kurzu i zadrapań ICE. I niestety, efektywna rozdzielczość wynosi 1400 dpi, nawet 50% nominalnej rozdzielczości. Ponadto, jakość obrazu pozostawiała wiele do życzenia. Z mojej strony nie ma zatem zalecenie dla Microtek ScanMaker i900.

PS
    A gęstość powyżej 4 to mają może:
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc...n_9000_ED.html
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc..._70380201.html
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc..._70380301.html
    Przy czym dwa ostatnie skanują filmy o formacie większym niż MF, odpowiednio pierwszy 5x7" a drugi 4x5".

V300 skanuje tylko klisze z małego obrazka, w tym przypadku to zdecydowanie lepiej iść w jakiegoś Plusteca albo Reflecta czy też używanego Nikona, Minoltę, bo plaszczaki to raczej średnio się nadają do skanowania małego obrazka - maksymalnie dają 7-8megapikseli rozdzielczości. To już lepiej zrobić przystawkę do lustrzanki, dostaniesz 12, 14, czy nawet 18 mega rozdzielczości.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 8.09.10 o 15:51

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez pmfoto Zobacz posta
    A co myślicie o v300 ?

Jest tani - 350zł - czy jeśli nie chcę robić z tych skanów mega wielkich odbitek (planuję zaaranżować sobie w tym celu ciemnię) a jedynie skanować klisze do potrzeb np. wrzucenia na stronę internetową to ma kupno takiego sprzętu jakiś sens ?
    Jakis ma, problemem jest brak ICE, przez co ręcznie musiałbyś retuszować zarysowania i kurz. Z negatywu 35mm realnie uzyskasz 4-5 mpix.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Parametry deklarowane przez producenta, a szare życie to czasami dwa przeciwstawne bieguny.

Ja polegam na tej stronce o skanerach, i raczej się nie zawiodłem na ich testach.
    A tu jest co sądzą o Microteku
    http://www.filmscanner.info/MicrotekScanMakerI900.html

Niestety po niemiecku (są inne testy po angielsku), więc googlami przetłumaczyłem poniższe podsumowanie:

Streszczenia, wnioski

Microtek ScanMaker i900 posiada opcję obok kontroli szablony i folie do skanowania praktycznie dowolnej wielkości bez ingerencji powierzchnie szklane. To wyraźnie określa ScanMaker i900 z dużo jego modeli konkurencyjnych wbudowany moduł przejrzystości.

Niestety, nie ma skanowania materiałów filmowych, takich jak usuwanie kurzu i zadrapań ICE. I niestety, efektywna rozdzielczość wynosi 1400 dpi, nawet 50% nominalnej rozdzielczości. Ponadto, jakość obrazu pozostawiała wiele do życzenia. Z mojej strony nie ma zatem zalecenie dla Microtek ScanMaker i900.

PS
    A gęstość powyżej 4 to mają może:
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc...n_9000_ED.html
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc..._70380201.html
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc..._70380301.html
    Przy czym dwa ostatnie skanują filmy o formacie większym niż MF, odpowiednio pierwszy 5x7" a drugi 4x5".

V300 skanuje tylko klisze z małego obrazka, w tym przypadku to zdecydowanie lepiej iść w jakiegoś Plusteca albo Reflecta czy też używanego Nikona, Minoltę, bo plaszczaki to raczej średnio się nadają do skanowania małego obrazka - maksymalnie dają 7-8megapikseli rozdzielczości. To już lepiej zrobić przystawkę do lustrzanki, dostaniesz 12, 14, czy nawet 18 mega rozdzielczości.

Kiepsko przetłumaczone i ktoś chyba w ogóle nie miał tego skanera w łapach Skaner ma DigitalICE (co jest pokazane na przykładzie w teście który podałem), podaje to także producent:

Specyfikacja:

*
    rozdzielczość optyczna: 6400 x 3200 x dpi
    *
    rozdzielczość interpolowana: PC - 65,535 dpi Mac - 32,767 dpi
    *
    maksymalna gęstość optyczna: 4,2 D
    *
    głębia kolorów: 48 bitów na wejściu i wyjściu, 16 bitów w szarościach
    *
    typ lampy: lampa z zimną katodą
    *
    obszar skanowania: refleksyjne 216 mm x 356 mm (8,5" x 14"), transparentne 203 mm x 254 mm (8" x 10")
    *
    system redukcji rys i kurzu ICE
    *
    interfejs: USB 2.0 oraz FireWire (IEEE 1394)
    *
    platforma: Macintosh oraz Windows
    *
    dostarczone akcesoria: bezszybkowa ramka dla slajdów 35 mm, ramka dla pasków filmu 35 mm, ramka dla filmów 4"x5", ramka dla 6x9 cm (w tym i 6 x 6 i 4 x cm), oraz płyta szklana dla filmów o wielkości do 203x254 mm (8"x10").
    *
    w zestawie: kabel zasilający, kabel FireWire oraz kabel USB, ramki E.D.I.T - wbudowany mechnizm skanowania materiałów transparentnych
    *
    zasilanie: 110 -240 V A AC 47-63 Hz
    *
    waga skanera: 20 kg
    *
    wymiary: 600 x 386 x 160 mm (dł. x szer. x wys.)
    *
    gwarancja: dwa lata.