Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62

Wątek: Jaki skaner do filmów BW?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Gwint t2, ale nie o to. Tam jest uklad optyczny, wiec wydaje mi sie ze po podlaczeniu zyskamy mnoznik 2x wiec tylko centrum kadru jak wzwyklych obiektywach.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ostatnio duplikowałem klientowi slajdy za pomocą E-3/ZD50 i samoróbki z podświetleniem wykorzystującym wypukły, mleczny plastik z powiększalnikowej komory mieszającej "Meopta". Duża powierzchnia tego elementu powoduje padanie światła pod różnymi kątami eliminując rysy ze starych slajdów. --pozdrawiam
    ps: Wieczorem zamieszczę zdjęcie tego duplikatora, jeśli ktoś jest zainteresowany własnoręcznym wykonaniem ...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	abc.jpg
Wyświetleń:	188
Rozmiar:	218,5 KB
ID:	27203  
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 15.12.09 o 10:05

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz Zobacz posta
    mam v350 i skanowalem nim kodaka profoto 400 bw i nie jestem jakos specjalnie zachwycony, nie wiem czy lepszych efektow nie da sp510 z duplikatorem.

btw czy cos takiego bedzie dzialac z 4/3? http://allegro.pl/item852745653_dupl...nagor_bcm.html
    Nie miałem nigdy styczności z tym kodakiem. Spróbuj może ilforda hp5+ albo deltę 400. Szczególnie hp5 dobrze mi się skanuje (epson v200).

Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    irek50 jeśli możesz to pokaż ten duplikator . I mam pytanie co sądzicie o takim urządzeniu z alledrogo? https://ssl.allegro.pl/item864703574..._fotograf.html
    na polskich stronach nic nieznalazłem o takim urządzeniu na angielsko-języcznych są sprzeczne opinie. Czy ma ktoś , albo korzystał z takiego skanera?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	skan-01.jpg
Wyświetleń:	102
Rozmiar:	125,3 KB
ID:	27613  

| OlyJedi Awatar Latawiec
    Mieszka w
    Kilbarchan / Szkocja
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ivre Zobacz posta
    Witam
    irek50 jeśli możesz to pokaż ten duplikator . I mam pytanie co sądzicie o takim urządzeniu z alledrogo? https://ssl.allegro.pl/item864703574..._fotograf.html
    na polskich stronach nic nieznalazłem o takim urządzeniu na angielsko-języcznych są sprzeczne opinie. Czy ma ktoś , albo korzystał z takiego skanera?
    Osobiscie nie polecam. Kilka tygodni temu stalem jeszcze przed wyborem skanera. Uparlem sie na Coolscan'a V Nikona. Pomimo, ze model jest juz nie produkowany, ceny uzywek wciaz zabijaja. Rozwazalem takze zakup podobnego cuda, o ktorym mowa w Twoim poscie. Udalem sie wiec do sklepu i wykonalem kilka skanow. Nadaje sie tylko do dokumentacji niestety. Jezeli masz zamiar skanowac regularnie negatywy lub slajdy polecam zainwestowanie w cos drozszego typu:
    Plaszczaki:
    Epson V500/V600
    Canon Canoscan 8800F
    Dedykowane (uzywki):
    Coolscan

W skanowaniu duza role odgrywa rowniez soft, ktorego cena nie jest tez mala. Ja osobiscie zdecydowalem sie na nowy, dedykowany skaner Plustek OpicFilm 7600i. Dlaczego? Po pierwsze jest to wciaz produkowany model,upgrady sterownikow, nowe programy do skanowania z presetami na ten model, gwarancja i pelna wersja SilverFast Plus ME w komplecie. Jak dotad jestem bardzo zadowolony z zakupu. Wracajac do kwestii softu to VueScan jest rowniez godny polecenia. Testuje wlasnie Trial'a tego programu. Prawdopodobnie zakupie pelna wersje i bede uzywal wraz z SilverFast jakoze oba te programy uzupelniaja sie nawzajem i daja inne efekty.
    Ponizej skan z Kodak BW400Cn, o ktorym mowa w powyzszych postach.

Fotka testowa wykonana Olympusem TRIP35.

Nazwa:	currys.jpg
Wyświetleń:	179
Rozmiar:	1,03 MB
ID:	27622  

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ivre Zobacz posta
    Witam

Jak pisze już wyżej Latawiec - nie zawracaj sobie tym ustrojstwem głowy. Kup lepiej Epsona V300/V350 , a na pewno nie pożałujesz. A jeśli masz więcej gotówki to wyższe modele.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedzi. Tak sobie myślałem , że nie warto inwestować w takie urządzenie, ale zapytać można. Narazie wystarcza mi robinie zdjęć negatywu. B&W jeszcze jako tako daje rade, ale z kolorem mam problem. Przeczytałem art. zbyma72age więc popróbuje i skorzystam z jego doświadczenia

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ja również polecam Plustek OpicFilm
    Polecam bo mam a nie dlatego, że czytałem w sieci jaki jest beznadziejny.

A Silverfast SE plus, hmmm plus robi wielką różnicę....

Zresztą kolega dał tu przykład skanu z 7600i, różnica pomiędzy robieniem
    zdjęć slajdów cyfrówką a skanowaniem dedykowanym skanerem jest
    jak między maluchem a współczesnym samochodem klasy średniej.

P.S.
    HDR w Silverfast SE + wypluwa z siebie 48 bitowe tiff-y i to jest to
    i wcale nie trzeba fotoshopa wystarczy Corel Paint Shop Pro od wersji X.
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o Plusteka, to tylko modele najwyższe trzymają jako taki poziom 7500/7600 i je bym polecał.
    A co do reklamowanej w nich multiekspozycji - nie poprawia ona znacząco jakości skanów, a tym bardziej nie poszerza zakresu dynamiki ( która jak na skanery dedykowane jest stosunkowo mała, jeśli porównamy ją choćby do skanerów minolty ).
    Jednak można uczciwie polecić te 2 modele ( 7500/7600 ), gdyż nie mają one konkurencji wsród nowych skanerów.

Pozdrawiam

pat.p
    Gość
    A co myślicie o Plustek Optic Film 7200?

Pozdrawiam
    Pat