Gwint t2, ale nie o to. Tam jest uklad optyczny, wiec wydaje mi sie ze po podlaczeniu zyskamy mnoznik 2x wiec tylko centrum kadru jak wzwyklych obiektywach.
Gwint t2, ale nie o to. Tam jest uklad optyczny, wiec wydaje mi sie ze po podlaczeniu zyskamy mnoznik 2x wiec tylko centrum kadru jak wzwyklych obiektywach.
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
Ostatnio duplikowałem klientowi slajdy za pomocą E-3/ZD50 i samoróbki z podświetleniem wykorzystującym wypukły, mleczny plastik z powiększalnikowej komory mieszającej "Meopta". Duża powierzchnia tego elementu powoduje padanie światła pod różnymi kątami eliminując rysy ze starych slajdów. --pozdrawiam
ps: Wieczorem zamieszczę zdjęcie tego duplikatora, jeśli ktoś jest zainteresowany własnoręcznym wykonaniem ...
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 15.12.09 o 10:05
Witam
irek50 jeśli możesz to pokaż ten duplikator . I mam pytanie co sądzicie o takim urządzeniu z alledrogo? https://ssl.allegro.pl/item864703574..._fotograf.html
na polskich stronach nic nieznalazłem o takim urządzeniu na angielsko-języcznych są sprzeczne opinie. Czy ma ktoś , albo korzystał z takiego skanera?
Osobiscie nie polecam. Kilka tygodni temu stalem jeszcze przed wyborem skanera. Uparlem sie na Coolscan'a V Nikona. Pomimo, ze model jest juz nie produkowany, ceny uzywek wciaz zabijaja. Rozwazalem takze zakup podobnego cuda, o ktorym mowa w Twoim poscie. Udalem sie wiec do sklepu i wykonalem kilka skanow. Nadaje sie tylko do dokumentacji niestety. Jezeli masz zamiar skanowac regularnie negatywy lub slajdy polecam zainwestowanie w cos drozszego typu:
Plaszczaki:
Epson V500/V600
Canon Canoscan 8800F
Dedykowane (uzywki):
Coolscan
W skanowaniu duza role odgrywa rowniez soft, ktorego cena nie jest tez mala. Ja osobiscie zdecydowalem sie na nowy, dedykowany skaner Plustek OpicFilm 7600i. Dlaczego? Po pierwsze jest to wciaz produkowany model,upgrady sterownikow, nowe programy do skanowania z presetami na ten model, gwarancja i pelna wersja SilverFast Plus ME w komplecie. Jak dotad jestem bardzo zadowolony z zakupu. Wracajac do kwestii softu to VueScan jest rowniez godny polecenia. Testuje wlasnie Trial'a tego programu. Prawdopodobnie zakupie pelna wersje i bede uzywal wraz z SilverFast jakoze oba te programy uzupelniaja sie nawzajem i daja inne efekty.
Ponizej skan z Kodak BW400Cn, o ktorym mowa w powyzszych postach.
Fotka testowa wykonana Olympusem TRIP35.
Dzięki za odpowiedzi. Tak sobie myślałem , że nie warto inwestować w takie urządzenie, ale zapytać można. Narazie wystarcza mi robinie zdjęć negatywu. B&W jeszcze jako tako daje rade, ale z kolorem mam problem. Przeczytałem art. zbyma72age więc popróbuje i skorzystam z jego doświadczenia
Ja również polecam Plustek OpicFilm
Polecam bo mam a nie dlatego, że czytałem w sieci jaki jest beznadziejny.
A Silverfast SE plus, hmmm plus robi wielką różnicę....
Zresztą kolega dał tu przykład skanu z 7600i, różnica pomiędzy robieniem
zdjęć slajdów cyfrówką a skanowaniem dedykowanym skanerem jest
jak między maluchem a współczesnym samochodem klasy średniej.
P.S.
HDR w Silverfast SE + wypluwa z siebie 48 bitowe tiff-y i to jest to
i wcale nie trzeba fotoshopa wystarczy Corel Paint Shop Pro od wersji X.
Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
Mark Twain
Jeśli chodzi o Plusteka, to tylko modele najwyższe trzymają jako taki poziom 7500/7600 i je bym polecał.
A co do reklamowanej w nich multiekspozycji - nie poprawia ona znacząco jakości skanów, a tym bardziej nie poszerza zakresu dynamiki ( która jak na skanery dedykowane jest stosunkowo mała, jeśli porównamy ją choćby do skanerów minolty ).
Jednak można uczciwie polecić te 2 modele ( 7500/7600 ), gdyż nie mają one konkurencji wsród nowych skanerów.
Pozdrawiam
A co myślicie o Plustek Optic Film 7200?
Pozdrawiam
Pat