Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Wątek: Jaki skaner do filmów BW?

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    A co myślicie o Plustek Optic Film 7200?

Pozdrawiam
    Pat
    Witaj, jeśli już coś z niższej półki to tylko Plustek 7400 - jest w podobnej cenie, a jednak lepszy od 7200.
    7200 jest niewiele lepszy od tanich płaszczaków epsona, szkoda wg. mnie nim sobie głowę zawracać, no chyba żeby się go udało tanio nabyć.

link do testu Plusteka 7400:
    http://www.filmscanner.info/en/Plust...cFilm7400.html

pozdrawiam

pat.p
    Gość
    Wygląda na to, że skanery Nikona są nie do zastąpienia...
    Nie mam zupełnie doświadczenia, ale znajomi graficy pasjonujący się fotografią analogową zdecydowanie odradzają płaszczaki i polecają coolscany.

A tego - w przyzwoitej cenie - jak na lekarstwo.

Pozdrawiam
    Pat

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Wygląda na to, że skanery Nikona są nie do zastąpienia...
    Nie mam zupełnie doświadczenia, ale znajomi graficy pasjonujący się fotografią analogową zdecydowanie odradzają płaszczaki i polecają coolscany.

A tego - w przyzwoitej cenie - jak na lekarstwo.

Pozdrawiam
    Pat
    Najlepsze skanery dedykowane do filmów robiły ( niestety to już czas przeszły ) Minolta oraz Nikon . Teraz jedynie z drugiej ręki je można dostać.
    Na placu boju pozostał Plustek, który wszak odstaje od tej dwójki, jednak ciągle się rozwija, co może wróżyć dobrą przyszłość i możliwość kupienia nówki z gwarancją ( pamiętne me przeboje z zakupem używanego coolscana II - nie wracajcie przenigdy ).

Co do płaszczaków to i owszem odstają one od dedykowanych, jednak nie jest tak tragicznie. Powiedzieć sobie trzeba, do czego nam taki skaner potrzebny. Bo jeśli robimy zdjecia amatorsko dla własnej przyjemności, to na prawdę płaszczak epsona ( np. V500 ) wystarcza . A można za jednym razem machnąć 24 klatki i sobie też średni format poskanować. Jak na 850 zł ten skaner oferuje wiele.
    A istnieją jeszcze lepsze modele np. V700 który jest na prawdę fajnym sprzętem.

Ja bym się tu nie rozwodził dużo - kwestia dotyczy tylko budżetu z jakim możemy sobie pójść do sklepu.
    A powiem , że rostrzał jest ogromny , co jest dobre . Za małe pieniądze (200zł - 300 zł ) można sobie kupić płaskiego epsona ( sam śmigałem na kilku modelach ) i na prawdę cieszyć się fotografią analogową w wydaniu cyfrowym . Mając więcej można zaszaleć, ale to jest trochę tak jak z aparatami cyfrowymi - jakość skanów podskoczy ( ostrość, rozdzielczość, zakres tonalny ) ale do małych wydruków czy prezentacji w necie wystarczy już ten tani.
    Powodem dla którego musimy kupować drogi skaner, to skanowanie slajdów, które muszą już mieć dobry skaner do przetrawienia ich gęstych emulsji, bądż bardziej profesjonalne ambicje z fotografią analogową związane .

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jeśli z amatorskich płaszczaków to można jeszcze rozważyć canona 8600f/8800f. Nie odstają praktycznie wcale od epsonów typu 4490/v500. Jak znajdę chwilę czasu w przyszłym tygodniu mogę zrobić skan porównawczy (w domu mam 8600f, w pracy v500).
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    a co wyście pogrzebali tak te coolscany. Przecież Nikon nadal produkuje te zabawki. Co prawda nie amatorszczyznę, ale modele 9000, ostatnio nawet sprzedają to jako mikroskopy skanujące (ach ten marketing). Do amatorskiej zabawy z materiałami 35mm mogę polecić spokojnie płaszczaki Epsona od v500 wzwyż, ale jesli ma to być jedynie archiwizacja na potrzeby netu i oglądania na kompie to może być nawet Agfa e50 i bardzo stary ale jary Plustek 12000T (on tylko do BW w kolorze nie poradzicie sobie ze zdjęciem maski). Canonów niestety nie mogę polecić, jakoś mi się nie udało zobaczyć z nich dobrych skanów (mało ostre i jakieś takie dziwne kolorki).

Rację musze przyznać rumplowi, Minolta miażdżyła, szkoda, że jej już nie ma.

pat.p
    Gość
    A jakie Minolty są według Was warte poszukiwań?
    W cenie ok. 1000 złociszy?

Pozdrawiam
    Pat

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Z czytania to Dual Scan - wyszły bodajże do wersji IV, im wyżej tym lepiej. Sam używałem DualScan II i obrazki wychodziły super.

A ja prawie już zakupiłem epsona v350.

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    Canonów niestety nie mogę polecić, jakoś mi się nie udało zobaczyć z nich dobrych skanów (mało ostre i jakieś takie dziwne kolorki).
    Chyba nie ma tak źle. Kolorowy skan jest z płaszczaka canon 8600f. Czarnobiały z dedykowanego starusieńkiego canona 2720 (scsi), którego nieodżałowanie sprzedałem 2 lata temu .
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	canon2710.jpg
Wyświetleń:	201
Rozmiar:	365,4 KB
ID:	27978   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	reala-canon.jpg
Wyświetleń:	197
Rozmiar:	295,7 KB
ID:	27979  
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    a co wyście pogrzebali tak te coolscany. Przecież Nikon nadal produkuje te zabawki. Co prawda nie amatorszczyznę, ale modele 9000, ostatnio nawet sprzedają to jako mikroskopy skanujące (ach ten marketing).
    Jakoś obiło mi się o uszy że Nikon już zaprzestał produkować coolscany widocznie niepotwierdzone plotki to były.

A jakie Minolty są według Was warte poszukiwań?
    W cenie ok. 1000 złociszy?
    Pozdrawiam
    Pat

Minolta III powinna się w tej cenie zmieścić, a może nawet IV . Minolty mają fenomenalny Dmax , dzięki czemu świetnie radzą sobie ze slajdami.

Cytat Zamieszczone przez kapir
    Czarnobiały z dedykowanego starusieńkiego canona 2720 (scsi), którego nieodżałowanie sprzedałem 2 lata temu .
    kapir
    to fakt, szkoda że się go pozbyłeś, bo widać z zamieszczonego sampla, że to fajna maszynka była. Czasem można spotkać na allegro.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez rumpel ; 11.01.10 o 01:08

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Zakupiłem epsiaka v350 i usiłuję z nim walczyć na trialowej wersji vuescana.

Macie pomysł, dlaczego nie potrafi sobie odpowiednio podzielić klatek? Znaczy nie skanuje mi całej klatki, tylko obcina kawałek.