Strona 59 z 76 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 752

Wątek: Olympus E-PL1

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez roki Zobacz posta
    Widzę tutaj, że sporo osób się przesiadło na e-pl1 z lx3. Mam więc pytanko.
    Dużo się mówi o tym, że e-pl1 ma wolny AF, czy ten AF jest taki jak w lx3 czy szybszy, czy zauważalnie szybszy?
    No kurcze, nie wiem co chcieć więcej od AF LX3 (fw 2.0+) w szczególności na 24mm. Imho jest szybko, E-PL1 z np. 14-150, 8FE czy 14/2.5 jest równie szybko.
    Zauważalnie szybciej jest na np. GF1 z np. 14-150 -> ten zoom na GF1 zamiata (AF) wszystkie aps-c mega Tamrony, ef-s 18-200 czy 18-200VR.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    No kurcze, nie wiem co chcieć więcej od AF LX3 (fw 2.0+) w szczególności na 24mm. Imho jest szybko, E-PL1 z np. 14-150, 8FE czy 14/2.5 jest równie szybko.
    Zauważalnie szybciej jest na np. GF1 z np. 14-150 -> ten zoom na GF1 zamiata (AF) wszystkie aps-c mega Tamrony, ef-s 18-200 czy 18-200VR.
    LX3 jest szybki jak masz wszystko dobrze ustawione i na dworze(1-szybki obszar AF). Ale brakuje mu trochę, zauważalnie dużo, dużo dłużej szuka AF od lustrzanek. Myślałem, że taki e-pl1 jest zbliżony do lustrzanek w szybkości AF. Zastanawiam się również nad GF1 bo coraz tańszy jest ale wydaje mi się mniej konfigurowalny od e-pl1 w sprawach kolorystyki zdjęć itp.
    A takie pytanie mi się nasunęło: Czy ktoś z tu obecnych popełnił ślub i wesele za pomocą e-pl1?
    I jeszcze jedno: Ostatnio widzę dużo adapterów do obiektywów m42 z 4/3 z potwierdzeniem AF, czy takie są dostępne z m4/3? No i czy faktycznie z przejściówką na 4/3 wszystkie obiektywy 4/3 działają z AF?
    Ostatnio edytowane przez roki ; 22.01.11 o 13:28

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    A takie pytanie mi się nasunęło: Czy ktoś z tu obecnych popełnił ślub i wesele za pomocą e-pl1?
    I jeszcze jedno: Ostatnio widzę dużo adapterów do obiektywów m42 z 4/3 z potwierdzeniem AF, czy takie są dostępne z m4/3? No i czy faktycznie z przejściówką na 4/3 wszystkie obiektywy 4/3 działają z AF?
    Moja luba robiła ślub E-P1 podczas gdy ja robiłem moim nikosiem.
    Zdjęcia robić się dało, bo w sumie na ślubie nie ma jakichś dynamicznych scen

Nie ma przejściówek z potwierdzeniem ostrości (z dandelionem) do m4/3.

Lista obiektywów których AF działa masz na stronie Olympusa i Panasonica.
    Ostatnio edytowane przez nightelf ; 22.01.11 o 13:39
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    No kurcze, nie wiem co chcieć więcej od AF LX3 (fw 2.0+) w szczególności na 24mm.
    Na 24 mm w kompakcie masz hiperfokalna od jakichś 50 cm. Nie ma takiej możliwości, żeby AF mógł działać źle.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    roki,

To nie jest kwestia czym sie robi sluby tylko jak.
    Aktualnie trynd jest na mala GO, wiec ludziska tachaja ze soba duuuze torby FF, tez taka mam ale....

osobiscie coraz bardziej widze przewage m4/3 w postaci duzej GO na takiej uroczystosci, zeby to co ma byc ujete zostalo ujete, a nie tylko pol (przez GO)...

a tak w ogole i tak zabieram ze soba analoga, jest klimat, a klientow mam ktorzy rozumieja takie rzeczy, tych co nie kumaja odsylam do konkurencji fotoziutkow i pokrewnych oni robia tanio i dobrze, a to czym i jak juz jest mniej wazne

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Janeczek,
    Masz rację, sam robiłem znajomym zdjęcia na ślubie i weselu lx3 i z tego co mówią podobają im się lepiej niż te zrobione profesjonalną lustrzanką. Trochę popracowałem nad nimi przy kadrowaniu na kompie i to wszystko. Lubie moim lx3 cykać foty na imprezach, jest w tej dziedzinie rewelacyjnie o ile pomieszczenia mają oświetlenie różne od jarzeniowego Boję się, że e-pl1/2 może sobie nie poradzić z ciemnymi pomieszczeniami tak dobrze jak lx3. Jak wiadomo lx3 ma f2.0 a e-pl1/2 w kicie f3,5 ale za to olek ma większą matryce co umożliwia cykanie na większych czułościach. Sam nie wiem chyba tyle wątpliwości wynika z mojego dużego przywiązania do lx3 ale chęcią spróbowania czegoś z wymienną optyką (jak wcześniej wspominałem mam sporą szklarnię m42).

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Od czasów Olympusa E-3 to się zmieniło. Teraz od aparatu oczekuje się 1080p60/50 najlepiej z opcją overcrank, najlepiej w AVCHD@24 mbps.
    Nie obraził bym się na AVC Intra 100. Ale już tam, niech będzie choćby konsumenckie AVCHD, byle w normalnym klatkarzu, a nie odczapne dokładnie 30fps.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    LX3 to fajny aparacik, mialem, mile wspominam, teraz zbroje mikro, pomimo, ze mam jeszcze duzo innego w cudzyslowiu 'bardziej profesjonalnego' szpeju.

Kup EPLa i sie przekonaj, na pewno bedziesz zadowolony, do tego przejsciowka na m42 i zacznie sie zabawa.

Mikro wybieram na codzien, gdy nie musze zabierac torby sprzetu, tak zawsze epl z kitem i 20tka mam w kieszeni kurtki i zawsze jest w pogotowiu, kiedys gdy w bagazniku wozilem 5 i 1D Canona czasem nie chcialo mi sie zatrzymywac i wyciagac sprzetu, teraz nie ma takiej mozliwosci

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    LX3 jest szybki Ale brakuje mu trochę, zauważalnie dużo, dużo dłużej szuka AF od lustrzanek
    Przecież to jest kompakt... (jak określiła go koleżanka -Paweł ****** przecież on oddala nie zumuje ) - nie będzie szybszy od luster.
    GF1 - mega szybki AF, GH2 w zasadzie instant AF.

LX3:
    również cykałem fotki i filmiki na weselu "na bocznej parafii" i młodym też się bardziej podobały moje niż te od Leona z Rebelem oraz 580EX dwa na szyi.
    Pan z Sony 2000 (miniDV) też tortu nie nagrał bo ciemno było a LX3 nie dość że nagrał to jeszcze złapał ostrość na wszystkich (hiperfokalna).
    Dzisiaj cykałem wieczorem fotki (3200, f2, 1/4) i tak się zastanawiam po co mi m/43

Radek:
    Intra tylko dla tej brzydkiej kobyły za $zóstkę, zwabili pro GH1 a teraz puszczają bąki w stylu 1080i@24 na Europę - "dziadziuś" mi mówił, że to Sony naciskało na to "i" jako współautor standardu avchd.
    No nic ciekawe kiedy puszczą pierwszy firmware do GH2
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Dzisiaj cykałem wieczorem fotki (3200, f2, 1/4) i tak się zastanawiam po co mi m/43
    W odpowiednich warunkach oświetleniowych fotki z lx3 z iso3200 wychodzą całkiem niezłe, a jak w kolorze wychodzą za brzydkie szumy to robię na cz-b i wtedy wyglądają klimatycznie sorki za oftopy

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów