E-PL1 ma upierdliwe ostrzenie, czy tez doostrzanie reczne w przypadku szkiel manualnych, Panas ma to zdecydowanie lepiej rozwiazane, otoz dla laika, wciska sie lupke, wyostrza potem znow lupke by wrocic do pelnego kadru z powiekszenia, w miedzyczasie zaleznie od wielkosci szkla podpietego glebia ostrosci potrafi juz pojechac w jedna albo w druga, panas mial automatyczny powrot do kadru po wyostrzenu....
Oczywiscie jest tez inna metoda bez potrzeby powiekszenia obrazu, ano wystarczy obserwowac wyswietlacz czy evf w miejscu na ktorym chcemy miec ostro, po dobrym ostrzeniu pojawia sie falowanie krawedzi/wzory (podobna do mory) i wtedy na bank jest tam ostro.
Powiem tak, robilem sport szklami tele i to sporymi (300mmL) na manualu i nie narzekalem, oczywiscie kwestia wprawy, oceny odleglosci i utrzymywania pulapki ostrosci w pewnym zakresie ale tego Wam przeciez nie trzeba tlumaczyc.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Tak w VF-2 tak jak na wyświetlaczu jest powiększenie x7 x10 x14 do wyboru.
Co do komfortu działania przybliżenia to jedyna różnica jest taka że Panas wraca do całego kadru jak naciśnie się spust migawki, osobiście na E-plu w ogóle nie wracam do całego kadru (nie naciskam drugi raz lupki po wyostrzeniu) tylko pstrykam od razu na powiększeniu
E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang
No to brzmi rozsądnie.
Ostrzysz->przybliżasz->doostrzasz->cykasz fotę.
Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...
Ja to robię tak:
Wybieram kadr-> wybieram punkt -> przybliżam -> ostrze -> cykam
Jak byś był w Pzn to możemy się spotkać i byś sam zobaczył
Spoko.
Rozumiem, że w trybie A przy obiektywie bez CPU Olek zmierzy sobie światło ?
Tak bez problemu mierzy światło w A,
z ciekawości sprawdziłem przed chwilą i mierzy też w:
P, iAuto, SCN, movie, nawet w filtrach artystycznych
Spoko.
Możliwe, że będę się rozglądał za czymś małym do manuala (jakiś Nokton czy coś) i jeśli od razu nie uda mi się kupić mojego wymarzonego aparatu z LTM, to taki e-pl1 z vf-2 i adapterkiem do leica M wydaje się być dobrą alternatywą. Tym bardziej, że ceny w Jedi są baaaardzo fajne
Trzeba pomyśleć.
Widzę tutaj, że sporo osób się przesiadło na e-pl1 z lx3. Mam więc pytanko.
Dużo się mówi o tym, że e-pl1 ma wolny AF, czy ten AF jest taki jak w lx3 czy szybszy, czy zauważalnie szybszy?
Zauwazalnie szybszy, albo szybszy, zaleznie od szkla uzytego, z kitem jest szybciej widocznie...
pozdrawiam serdecznie
Janek