Strona 49 z 76 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 752

Wątek: Olympus E-PL1

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Witam wszystkich Forumowiczów. Jeśli mogę swoje 3 grosze wtrącić, to wziąłem owszem NEXa do ręki w sklepie i powiem tak - wygląda to naprawdę ładnie, zgrabnie i lekko tylko z obiektywem stałoogniskowym. Już z kitowym zoomem 3x NEX wygląda jak potworek, a co dopiero z teleobiektywem. Po prostu coś za coś, matryca APS-C wiadomo że da lepszy obraz od 4/3, ale nie da się zaprojektować do niej obiektywu małego i jednocześnie dobrego optycznie (poza stałoogniskowym). Peny Olympusa moim skromnym zdaniem są dużo lepiej pomyślane, bo z kitem 3x wciąż zachowują kompaktowy rozmiar, można je nosić na pasku, albo w kieszeniu polaru np. , a nawet z zoomem 14-150 nie wygląda jeszcze tak źle. Dużą zaletą jest stablizacja w korpusie, dzięki temu też obiektywy Olka są mniejsze, a korpusy pozostają małe, bo stablizacja matrycy zajmuje mniej miejsca.
    Wygląd to sprawa niemierzalna, indywidualna. Ja tam wolę wszystko jak najmniejsze przy możliwie największej jakości, może sobie wyglądać pokracznie.
    Da się zaprojektować obiektywy małe i dobre, to kwestia kosztów i jasności.
    Stabilizacja w korpusie akurat go powiększa, a nie pomniejsza.
    No i stabilizacja to akurat działa lepiej, gdy jest w obiektywie, przynajmniej najczęściej tak jest (a w przypadku m4/3 olek - panas mocno wygrywa ten drugi - kosztem wielkości szkieł).

| OlyJedi Awatar snuffi
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jak by kogoś to interesowało to pojawił się na polskim rynku nowy kolor E-PL1: NIEBIESKI
    Ostatnio edytowane przez snuffi ; 1.09.10 o 08:40
    E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    Chodziło mi o to, że stabilizacja w korpusie mniej powiększa korpus niż stabilizacja w obiektywie obiektyw. Dlatego zestawy aparat+obiektyw gdzie jest stabilizacja matrycy są mniejsze od tych ze stabilizacją w obiektywie. Natomiast masz rację że stabilizacje optyczne na ogół są lepsze, choć też są wyjątki od tej reguły, w końcu najlepszą stabilizację w historii ma olek E-3. Co do stabilizacji w mikro 4/3 to zresztą jest to ciekawa sprawa, bo bawiłem się trochę obiektywem Lumix 45-200 i mogę powiedzieć jedno - stabilizacja działa w nim ... losowo. Czasem wychodzi ostre zdjęcie na max zoomie w czasie 1/30 sek, a czasem rozmyte nawet w czasie 1/200. Stabilizacja w olku E-PL1 choć dużo mniej wydajna, to jednak jak robisz serię zdjęć z czasem np. 1/100 to każde wyjdzie ostre. Nie wiem na czym to dokładnie polega, ale takie mam odczucia po używaniu jednej i drugiej stabilizacji.
    No i poza kwestią dyskusji jest to że NEXy na wyższych czułościach mają lepszą jakość niż mikro 4/3. Więc jeśli jakość jest jedynym priorytetem, to nie ma o czym mówić. Ale jeśli wchodzi w grę wygląd, rozmiar i wygoda użycia całości zestawów np. z teleobiektywami, to już warto wziąść do ręki, oglądnąć i zdecydować samemu - bo tak jak piszesz jest to sprawa indywidualna.
    pozdrawiam
    Tomek

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    No i poza kwestią dyskusji jest to że NEXy na wyższych czułościach mają lepszą jakość niż mikro 4/3. Więc jeśli jakość jest jedynym priorytetem, to nie ma o czym mówić.
    Każdy kij ma dwa końce, czyli na jednym hiper duper ISO 126 800 a na drugim tylko 200, które częstuje groszkiem na błękitnym niebie. Jeśli mi zależy na dobrym niskim ISO to odkładam na bok E-3 i biorę starego poczciwego E-1. Niestety, matrycę można przyrównać do przykrótkiej kołderki ... jak przykryje głowę to odkryje nóżki.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    no, 12800 to już nieosiągalne na razie progi dla m4/3 ...
    ale przy 3200 całkiem całkiem da się olkiem E-PL1 zdjęcia robić, oto przykład z koncertu, zdjęcia zrobione z ręki na długim zoomie (obiektyw Lumix 45-200). Nie obrabiane na komputerze, jedynie zmniejszone do rozmiaru akceptowanego przez to forum.
    pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	417.jpg
Wyświetleń:	564
Rozmiar:	525,9 KB
ID:	38437   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	422.jpg
Wyświetleń:	562
Rozmiar:	671,9 KB
ID:	38438  

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Co prawda zdecydowałem się już na NEXa-5, ale widziałem w Saturnie w Krakowie, E-PL1 z obiektywem 14-150 za 2699 PLN. To dobra cena.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    sam obiektyw 14-150 można było ostatnio kupić za 1848 zł

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez opcioo Zobacz posta
    ...widziałem w Saturnie w Krakowie, E-PL1 z obiektywem 14-150 za 2699 PLN. To dobra cena.
    To normalna cena. Po odjęciu ceny korpusu widać, ile tak naprawdę ten obiektyw jest warty.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Gdzie można ten obiektyw za około 1800 kupić?
    Bo jak przeglądam ceny w skąpcu to od 2100 jest
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    promocja bez vat była ...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów