Strona 6 z 24 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 240

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Awatar tomek76k7
    Mieszka w
    Lubuskie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bojomir Zobacz posta
    Po pierwsze - jeżeli cytujesz mnie to rozumiem, że jest to odpowiedź na mój post
    a jeśli jest, to chyba czytać nie umiesz (jeżeli Twoje czytanie ze zrozumieniem jest jak pisownia, to wszystko rozumiem)
    A co tam, napiszę jeszcze raz
    NIE MAM OLKA, MAM NEXA5 i trochę oleju w głowie, czego i Tobie życzę
    Pozdro
    sorki ale nie przeczytałem dokładnie bo się już przyzwyczaiłem do ciągłych ataków i napisałem tak z przyzwyczajenia ale moja wypowiedź może się dotyczyć np. wypowiedzi epicure długo nie trzeba było czekać a z tego co czytam na forum to snuffi ty też masz jedną jedyną świętość tylko innej firmy
    SONY NEX-5 18-55mm i 16mm

| OlyJedi Awatar snuffi
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Czy ty potrafisz czytać ze zrozumieniem?
    Dokładnie napisałem jakie plusy przy swoim wyborze znalazłem dla obu aparatów
    Nigdy nigdzie nie napisałem, że nex jest ble a pen super.
    W przeciwności do Twoich postów, gdzie nex jest święty a pen to crap
    Owszem jestem zadowolony z wyboru i polecam e-pl1, ale jeśli kowal73
    wybierze nexa to życzę mu tylko dobrych zdjęć.

Naprawdę nie ma co się spinać to tylko sprzęt i jeśli któryś z nich jest pozbawiony wad to ja jestem święty.
    peace
    E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Od jakiegoś czasu szukam małego podręcznego aparatu kompaktowego no i pojawia sie petarda NEX WoW!! parametry lustrzanki w mini obudowie to jest to!!! jakość obrazka z kitów i naleśnika dla mnie do przełknięcia - Nex 3 nawet lepiej się trzyma w łapkach niż Nex5 chyba jestem jedyny - a w teamie z naleśnikiem 24mm trybem panorama wydaje się idealny w góry No to jest decyzja kupuję Soniacza a tu ... zonk! Ze względu na pracę mogę często odwiedzać sklepy np z ekspozycją foto/video wnioski są takie zaznaczam że jest to moja opinia: Sony lekko wytarty kolor i trochę "szkrzypi" obudowa, tłustawy od łapek oglądających - to ostatnie normalka, widoczne luzy w mocowaniu monitorka ?, nadal z fajnym oporem pracują obiektywy; Olympus E PL1 też jak to w "ekspo" lekko brudnawy a elementy w olku wyglądające na tanie i plastikowe świetnie wytrzymały testy oglądających! Wydaje mi się że każdy z w/w modeli zrobi dobre zdjęcia na wakacjąch, przyjęciu urodzinowym Cioci ale nie kupuje się już aparatu na całe życie i nikt nie traktuje zakupów audio/foto/video dla ludu jako inwestycji a co do wartości dodanej że np Nex z obiektywem dwa razy droższym od jego samego to dopiero pokazuje pazur! do mnie to nie przemawia bo już mam jeden taki aparat i niekoniecznie stać mnie na szkła do niego. Mimo że nadal bardzo podoba mi się mała alfa, jestem pewny że bardziej każdy z nas by szanował swój sprzęt niż ten katowany na expo, to odechciało mi się NEX'a po widoku kilkumiesięcznego ekspozycyjnego soniacza.

PS1
    można jeszcze uknuć spisek że to OLYtalibowie co noc podmieniają ekspozycję na nowe egz aparatów
    PS2
    jak jeden z przedmówców, wprawdzie bardziej posiadaczem niż użytkownikiem, Canoana 50D - fajna puszka, w której potwierdza się zasada że optyka powinna być w cenie samego body wtedy można mówić o jakości obrazka!
    Ostatnio edytowane przez micky ; 17.01.11 o 01:51

Awatar tomek76k7
    Mieszka w
    Lubuskie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    a mnie zaintrygowałeś porównywalną jakością zdjęć 50d i sony, jakie masz szkła do C?
    Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM
    SONY NEX-5 18-55mm i 16mm

| OlyJedi Awatar glos_ludu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Tak z ciekawości:
    Drogi Tomku czy napisałęś na forum jakiś post niezachwalający Nexa?
    Ok rozumiem: wyzsze ISO, ale od tego lukru robi sie już niedobrze. Ludzie z FF widzą jakieś wady swojego sprzętu... a tu proszę. Dobrze wiedzieć, że może istnieć tak zadowolony klient
    pozdrawiam
    Stary E-500 | OM-2 prawie nówka
    kity | M24/2.8; Z35/2.8; Z50 1.8
    znaczenie słowa "bynajmniej"

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomek76k7 Zobacz posta
    posiadam canona 50D parę kompaktów i nexa, nex robi zdjęcia na poziomie canona 50D (...) obiektywy jakościowo mi wystarczają w zupełności, nie są za duże są w sam raz
    Z czym używasz tego canona (?)

Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM
    Naprawdę uważasz, że tymi obiektywami z NEX (można o nich poczytać choćby na optycznych) pod względem jakości obrazka fotki są na poziomie 17-55/2.8 canona? Jeżeli między tymi obiektywami nie widzisz różnicy (fotki wychodzą ci na jednym poziomie) to możesz focić spokojnie czymkolwiek: nex, pen, jakiś kompakt czy panas z kitami. Różnicy nie zobaczysz. Pozdrawiam.

Czemu nie ma fotek w Twojej galerii? Chciałem zobaczyć jak Ci wychodzą te fotki canonem i NEX-em. Może faktycznie potrafisz wyciągnąć z tych sonowych kitów coś fajnego. A tu tylko kilka komentarzy zostało, że "słabo" i "fatalnie". To jakby potwierdzało to co napisałem wyżej.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 17.01.11 o 06:41

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    sorki ale nie przeczytałem dokładnie bo się już przyzwyczaiłem do ciągłych ataków i napisałem tak z przyzwyczajenia ale moja wypowiedź może się dotyczyć np. wypowiedzi epicure długo nie trzeba było czekać a z tego co czytam na forum to snuffi ty też masz jedną jedyną świętość tylko innej firmy
    Był już na naszym forum duży wątek, gdzie udowodniliśmy, że nexy to badziewie. Po co powtarzać argumenty. Użyj opcji szukaj.

Dla mnie jeden argument dyskwalifikuje nexy - obiektywy to dno. Co z tego, że duża matryca, jeśli obraz niszczy g...niany obiektyw.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    C17-55 ma tendencje do zasysania paprochów. Jeżeli w połączeniu C50D uzyskujesz zdjęcia na poziomie kita z Nex to sugeruje wysyłkę do serwisu w celu wyczyszczenia sprzętu. Najważniejsze byś był zadowolony ze sprzętu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    mają wyjść 4 nowe obiektywy do nexa w tym jeden od zaissa, polecam go z czystym sumieniem
    Kluczowe słowo to "mają". Ja proponuję poczekać na te obiektywy, bo wtedy o Nexie będzie można mówić jak o konkurencie, bo na razie Nex jest dość mocno w tyle.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    jeszcze czekam na wiosnę mają wyjść 4 nowe obiektywy do nexa w tym jeden od zaissa, polecam go z czystym sumieniem
    Polecasz zaissa z czystym sumieniem, choć ten obiektyw jeszcze nie istnieje? To mocno wesołe.

ps. Dobrze płacą w Sony za kryptoreklamę? *

* Robisz to tak nieudolnie, że ja nie zapłaciłbym Ci złamanego grosza.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.