Widzę że posiadasz NEX'a. Jest to Twój jedyny aparat? Jeżeli tak to jak się sprawuje?
Widzę że posiadasz NEX'a. Jest to Twój jedyny aparat? Jeżeli tak to jak się sprawuje?
posiadam canona 50D parę kompaktów i nexa, nex robi zdjęcia na poziomie canona 50D dlatego będę się go pozbywał bo tego klamota nie zabieram ze sobą wszędzie, nex jest idealny mały szybki ma lepszą matrycę od penów i panasów bo mniej szumi jego matryca na większym iso, bardzo wygodne się go trzyma oczywiście nex-5, obiektywy jakościowo mi wystarczają w zupełności, nie są za duże są w sam raz ma super wyświetlacz lcd czego nie ma ani panas ani olek, miałem kiedyś pena i nie żałuję że zamieniłem na NEXA jeszcze czekam na wiosnę mają wyjść 4 nowe obiektywy do nexa w tym jeden od zaissa, polecam go z czystym sumieniem
SONY NEX-5 18-55mm i 16mm
Wiesz co, ja tak bardzo nie podniecałbym się na Twoim miejscu.
Mam nexa5, miałem olka ep1 i
1.Jakości matrycy nie mierzy się poziomem iso - co z tego że mniej szumi jak bardziej gubi szczegół
2.Co do szkieł - jeżeli jakość będzie jak naleśnika to tylkoa realnie - jak będzie 1 szt w 2011 to będzie dobrze.
W jednym olek i panas polegają - lcd
I jeszcze cos - nex jak najbardziej ale z manualami
Pozdro
wiem wiem spodziewałem się tego bo tu nie lubią takich co sprzedają olka lub panasa na rzecz nielubianego na tym forum sony zaraz będzie pełno głosów że sony jest najgorsze tylko czemu nexa najczęściej ludzie kupują ja wiem czemu bo się nie znają hahahahhihihi macie klapki na oczach i nie widzicie sory nie chcecie widzieć to co ma sony bo z zazdrości że sony jest lepsze to piszecie że jest gorsze niech wam będzie ja jestem bardziej zadowolony z sony i na pewno nie wrócę do olka
SONY NEX-5 18-55mm i 16mm
a mnie zaintrygowałeś porównywalną jakością zdjęć 50d i sony, jakie masz szkła do C?
Bo to jest pierwszy i często jedyny aparat jaki polecają sklepowi sprzedawcy. Marketingowo SONY na pewno jest na 1szym miejscu - to akurat jest bezdyskusyjne.
Ja osobiście się cieszę, że sony istnieje, i że robi aparaty - konkurencja robi tylko dobrze... nam użytkownikom.
Sony jest Ok ale pod warunkiem akceptowania szkieł manualnych.
Niestety nie wszystko i nie każdy może fotografować manualami.
Jak wybierałem e-pl1 to zastanawiałem się nad nexem 3 i g10
Moje wnioski:
-Za Nexem - odchylany wyświetlacz (choć taśma na wierzchu i widziany przeze mnie urwany lcd w nex5 robi go też minusem), mniejszy korpus, lepsza matryca pod względem ISO i DR
-Za Penem - ilość i jakość obiektywów, wizjer elektroniczny (opcjonalnie), mnogość korpusów, bardzo dużo akcesoriów, cena, STABILIZACJA W KORPUSIE, możliwość podłączenia lampy, sterowanie lampami RC i ERGONOMIA i równowaga między korpusem a obiektywem (miałem nex przez 3 dni i 18-55 jest dla mnie za ciężki w stosunku do korpusu) GENIALNY JPG.
- G10 odpadł bo za duży
Co wybrałem widać w podpisie, mam dostęp do nexa 5 i nie zmieniłbym na niego.
Nie mam nic przeciwko użytkownikom nexa ale nie lupie jak ktoś twierdzi, że ma klapki, a sam upiera się że jest jedna jedyna świętość
E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang
Po pierwsze - jeżeli cytujesz mnie to rozumiem, że jest to odpowiedź na mój post
a jeśli jest, to chyba czytać nie umiesz (jeżeli Twoje czytanie ze zrozumieniem jest jak pisownia, to wszystko rozumiem)
A co tam, napiszę jeszcze raz
NIE MAM OLKA, MAM NEXA5 i trochę oleju w głowie, czego i Tobie życzę
Pozdro
NEX ma matrycę APS-C o typowej dla tego formatu jakości, a więc nieco lepszą pod względem szumów, niż 4/3. Ale jest on tylko idiot kamerą do pstrykania na automacie, o czym świadczy jego ergonomia i cały ten śmieszny interfejs, skutecznie przekonujący użytkownika, aby niczego nie zmieniał w ustawieniach. Patent z mocowaniem lampki błyskotkowej (bo lampą błyskową tego nazwać nie można) przyprawia mnie o uśmiech politowania za każdym razem, gdy go widzę. Z kolei oferta sensownych obiektywów ogranicza się na razie może do dwóch szkieł. Fajny jest ekran i te gadżety panoramowo-HDRowe, ale to za mało. Jak Sony wypuści lepszą puszkę (taką dla fotografów, a nie użytkowników iPhone) i kilka lepszych słoików, to będzie można go polecać. Póki co w bezlusterkowcach istnieje tylko Panas, Olek i Ciamciang.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
No tak - z jednej skrajności w drugą.
1. Ergonomia nexa lepsza niż ep1 , ep2 ( epl1 nie wiem bo w rękach nie miałem)
Teraz interface wcale nie taki śmieszny.
A nexa kupiłem dla manuali i mimo swoich wad o których pisałem, daje radę.