Strona 16 z 24 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 240

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez vendea Zobacz posta
    wiedziałam, że tak będzie staram się nie używać formatu RAW. jeśli PP, to tylko w celu eliminacji beczki. nie chcę edytować każdego ujęcia i poprawiać mu kolorów.
    Raw niekonieczny, nie każde zdjęcie osobno, ale zaaplikować krzywą (czyli dokładnie, to co robi program w aparacie)

A w ogóle to sama zmiana parametrów jpga w aparacie tez pewnie dałaby radę - ciepło by było, ze hoho.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    E tam. Używam Nikona D200 (matryca CCD) i uważam, że ma super kolorki. Nie gorsze niż E500, którego przez długi czas używałem.

Legenda o Olkowych kolorkach postała w czasach, kiedy pakowali do aparatów matryce Kodaka. I faktycznie, tamte kolorki były bardzo fajne. Nowe matryce już tego niestety nie mają. Mistrzem był E1, który wypluwał od razu piękne zdjęcie i nie trzeba było zupełnie kręcić suwaczkami w szopie.
    Przecież i tak większość robisz B&W

Awatar vendea
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Raw niekonieczny, nie każde zdjęcie osobno, ale zaaplikować krzywą (czyli dokładnie, to co robi program w aparacie)

A w ogóle to sama zmiana parametrów jpga w aparacie tez pewnie dałaby radę - ciepło by było, ze hoho.
    nie chcę się wdawać w dyskusję nie na temat. krzywa nie będzie działała na każde ujęcie. dużo tęższe umysły męczyły się z nikonem próbując zrobić kolory canona i im się nie udawało. także - to rozwiązanie nie dla mnie. głęboko wierzę, na co mam doświadczenie niezłych fotografów, że przetwornika nie da się sprawnie oszukać PP. i zakończmy ten OT.

natomiast bardzo proszę o komentarz do wklejonego przeze mnie porównania? jak wasze odczucia zwłaszcza co do:
    a) zółtego koloru na obu
    b) jaskrawości większości ujęć PEN

i jeszcze jedna mała uwaga - ponieważ ja robić mam tym zestawem tylko wnętrza - F2.8 które daje "mój" zestaw wybrany z NEXa kontra F4.0 zestawu PENA trochę mnie martwi... jakie jest wasze zdanie?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    nie chcę się wdawać w dyskusję nie na temat. krzywa nie będzie działała na każde ujęcie. dużo tęższe umysły męczyły się z nikonem próbując zrobić kolory canona i im się nie udawało. także - to rozwiązanie nie dla mnie. głęboko wierzę, na co mam doświadczenie niezłych fotografów, że przetwornika nie da się sprawnie oszukać PP. i zakończmy ten OT.

natomiast bardzo proszę o komentarz do wklejonego przeze mnie porównania? jak wasze odczucia zwłaszcza co do:
    a) zółtego koloru na obu
    b) jaskrawości większości ujęć PEN

i jeszcze jedna mała uwaga - ponieważ ja robić mam tym zestawem tylko wnętrza - F2.8 które daje "mój" zestaw wybrany z NEXa kontra F4.0 zestawu PENA trochę mnie martwi... jakie jest wasze zdanie?
    Co do testu to zdjęcia sa tak marne że nie chce oceniać, na jednym zdjęciu w przypadku PENa tak paskudny niebieski wyszedł że nie dało się na to patrzeć.

Co do wnętrz wstaw jakieś przykładowe zdjęcie to koledzy na pewno ci pomogą obecnie to wróżenie z fusów. Jak ciemne są pomieszczenia, czy używasz statywu czy robisz z ręki, zdjęcia tylko poglądowe czy ktoś się będzie na nich doktoryzował?

Awatar vendea
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    pomieszczenia mogą być ciemne, a mogą być jasne. generalnie uważam, że jaśniejsze obiektywy lepiej pokazują wnętrza. mam statyw, z tym nie ma problemu.

chodzi o fotografowanie gotowych aranżacji - projektowanie wnętrz. będą różne "przypadki" jeśli chodzi o jasność, ciemność, kolorystykę. ale wymogiem koniecznym jest szeroki kąt. i to bezdyskusyjnie przynajmniej 21 mm (PEN), choć skłaniam się ku 18 mm (NEX).

tak jeszcze kombinuję - zimne kolory najbardziej mnie "bolą" przy zdjęciach ludzi - chodzi o cerę. może ta chłodniejsza kolorystyka przy zdjęciach wnętrz nie będzie aż tak dokuczliwa. macie jakieś zdanie w tej kwestii?

jak tamte zdjęcia takie słabe, to może rzućcie okiem i skomentujcie jeszcze to - pierwszy NEX, drugi PEN - iso 400:

http://www.digitalcamerainfo.com/vie...so400-full.jpg

http://www.digitalcamerainfo.com/vie...so400-full.jpg
    Ostatnio edytowane przez vendea ; 24.01.11 o 14:15

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Zdjęcie z Nexa nie powala z pena wydaje się lepsze ale za ciemne. nie wiem czemu na wykonanie dwóch zdjęć zajęło autorowi 2 godziny tak długo męczył się z ekspozycją.

Co do kolorów w ciemnych wnętrzach zimne kolory mogą być atutem.
    - Naleśnik nex'a jest do duszy.

-Fotografowaniu ciemnych pomieszczeń może przewagę mieć nex.
    Jednak na dzień dzisiejszy, jeżeli i tak używasz do fotografowania statywu to pozostał bym przy canonie.

Awatar vendea
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    nie wdając się w skomplikowaną i długą opowieść, ostał mi się ino statyw oraz 2,000 zł. więc pozostawanie przy canonie odpada.

dlaczego napisałeś że naleśnik NEXa jest słaby? ja sobie myślę: fajna, jasna dosyć stałka.

tutaj jest przykład ujęcia, jakie chciałabym robić - szerokie, jasne - dające uczucie przestrzeni i perspektywy...

http://www.flickr.com/photos/reality...7624031066255/
    Ostatnio edytowane przez vendea ; 24.01.11 o 14:53

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Nie ma jpegów, które nie wymagałyby żadnej zmiany kontrastu, nasycenia kolorów, krzywej itp. Co za różnica, czy kolory będą takie czy owakie, jak i tak będzie trzeba je zmienić. Ważne, żeby dały się zmieniać bez żadnych niemiłych niespodzianek.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    nie chcę się wdawać w dyskusję nie na temat. krzywa nie będzie działała na każde ujęcie. dużo tęższe umysły męczyły się
    A iAUTO zalatwi sprawe?

ponieważ ja robić mam tym zestawem tylko wnętrza - F2.8 które daje "mój" zestaw wybrany z NEXa kontra F4.0 zestawu PENA trochę mnie martwi...
    To ty chcesz te wnetrza na f/2.8 robic?

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    dlaczego napisałeś że naleśnik NEXa jest słaby?
    http://www.optyczne.pl/203.11-Test_o...sumowanie.html