Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 134

Wątek: Dalmierzowce analogowe

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Szkoda, że to crop. Bo z 28 robi się 42, z 35 - 53, a z 50 - 75. Ale fajne szkiełka mimo wszystko. Dużo dobrego slyszalem o Jupiterze 12, mam go nawet : ) A Jupiter 3 to kopia świetnego Zeissowskiego Sonnara 50/1.5 (tyż miałem, ale poszedł : ))

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta
    Szkoda, że to crop. Bo z 28 robi się 42, z 35 - 53, a z 50 - 75. Ale fajne szkiełka mimo wszystko. Dużo dobrego slyszalem o Jupiterze 12, mam go nawet : ) A Jupiter 3 to kopia świetnego Zeissowskiego Sonnara 50/1.5 (tyż miałem, ale poszedł : ))
    Crop i kropka
    Najbardziej szkoda prawdziwych właściwości obiektywu, właśnie tych wszystkich poza tylko zmianą kąta widzenia.

Jupiter-12 to dobry obiektyw i super tani, mając na uwadze podobne w lustrzankach. I robi zdjęcia:

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Dwa pierwsze bardzo fajne. Takie analogowe : )

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    Używanie dalmierza, jak też i średniego lub dużego formatu to kwestia wyboru narzędzia, a nie lansu .
    Jeden lubi pomidorową, a inny zupę chmielową ....
    l
    Do tego można jeszcze dodać, że ładny aparat, to również w pewnym sensie biżuteria. Jeden nosi złote łańcuchy, drugi rzemyki i dredy, ktoś tam tatuaże i kolczyki w pępku a ktoś inny aparat
    Ja tam lubię obcować z ładnymi rzeczami cieszącymi oko.

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Ja tam lubię obcować z ładnymi rzeczami cieszącymi oko.
    Ja też.
    Ale wszyscy wiemy bo RC powiedział o Leicy
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sn00p Zobacz posta
    Ja też.
    Ale wszyscy wiemy bo RC powiedział o Leicy
    Staram się traktować aparaty bez namaszczenia (najczęściej mi się to udaje). Do kopania dołków służy łopata, do krojenia chleba nóż, a do robienia zdjęć aparat fotograficzny.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 14.01.11 o 08:27
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Rafale, nie zawodowcy mają do wyboru kilka dróg. Jedną z nich jest po prostu cieszyć się z fotografowania bez względu na rezultaty. Ja taką właśnie wybrałem. Bez spinania się robię swoje knoty, czasem cyfrowym, czasem analogowym. Są tygodnie kiedy w ogóle nic.
    Chodzi tylko o to, że dalmierz daje mi większą radochę. Wcześniej mówiłem, że ma też pewne zalety. Drugim Cartierem czy innym Bressonem nie będę, nie mam już takiej ambicji.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slawekk Zobacz posta
    Rafale, nie zawodowcy mają do wyboru kilka dróg. Jedną z nich jest po prostu cieszyć się z fotografowania bez względu na rezultaty. Ja taką właśnie wybrałem. Bez spinania się robię swoje knoty, czasem cyfrowym, czasem analogowym. Są tygodnie kiedy w ogóle nic.
    Chodzi tylko o to, że dalmierz daje mi większą radochę. Wcześniej mówiłem, że ma też pewne zalety. Drugim Cartierem czy innym Bressonem nie będę, nie mam już takiej ambicji.
    Sławek, ja wyraziłem tylko moją prywatną opinię. Ktoś inny nie musi podzielać mojego zdania.

Najważniejszy jest fun. Jeśli komuś nowe zabaweczki sprawiają radość to nie ma w tym nic złego. Ja po prostu staram się mieć inne podejście.

Choć nie zawsze tak było. Kiedyś zgrzeszyłem z systemem OM. Stałem się w pewnym momencie zbieraczem, a nie fotografem. Upolowałem np. OM-2n w stanie igła jak z półki sklepowej. Rarytas, bo czarny - a to rzadkość (czarne łatwo się przecierają, więc aparatów w stanie idealnym prawie nie ma).

I złapałem się na tym, że nie robię nim zupełnie zdjęć. Bo mi szkoda go wyciorać. I puknąłem się w głowę, że nie tędy droga. Aparat ma mi służyć jako narzędzie, a nie gadżet.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Sławek, ja wyraziłem tylko moją prywatną opinię. Ktoś inny nie musi podzielać mojego zdania.
    Wiem. I podzielam tą opinię.

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Najważniejszy jest fun. Jeśli komuś nowe zabaweczki sprawiają radość to nie ma w tym nic złego. Ja po prostu staram się mieć inne podejście.

Choć nie zawsze tak było. Kiedyś zgrzeszyłem z systemem OM. Stałem się w pewnym momencie zbieraczem, a nie fotografem. Upolowałem np. OM-2n w stanie igła jak z półki sklepowej. Rarytas, bo czarny - a to rzadkość (czarne łatwo się przecierają, więc aparatów w stanie idealnym prawie nie ma).

I złapałem się na tym, że nie robię nim zupełnie zdjęć. Bo mi szkoda go wyciorać. I puknąłem się w głowę, że nie tędy droga. Aparat ma mi służyć jako narzędzie, a nie gadżet.
    a kolekcjoner będzie Ci zazdrościł tego aparatu w takim sklepowym stanie.
    I tak się w kółko wszyscy napędzają i mobilizują.

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    RC, jak Ci to nie robi różnicy, to możemy się wymienić - srebrny OM2n w idealnym stanie na czarny : ) Tyle, że wtedy nie będziesz już eRCe, tylko Rafał Srebrny?

Edit: Jezu, ja mam już czarnego OM2 ;d