Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Przystawka stereoskopowa SKF 1

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Przystawka stereoskopowa SKF 1

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	102754231_2_644x461_przystawka-stereoskopowa-skf-1-dodaj-zdjecia.jpg
Wyświetleń:	182
Rozmiar:	33,5 KB
ID:	112499

Ma ktoś może jakieś doświadczenie z przystawką radzieckiej myśli technicznej SKF1? Chciałbym spróbować stereoskopii analogiem i szukam rozwiązań na początek. Interesuje mnie jakość zdjęć z tego "cuda".
    Z góry dziękuje za rady i pomoc.
    Ostatnio edytowane przez sepi19 ; 12.03.14 o 15:12
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Odp: Przystawka stereoskopowa SKF 1

Nikt nic nie wie na ten temat?
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar staryman
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

chłopcem będąc oglądałem slajdy zrobione przez znajomego mojego ojca, właśnie przez taką przystawkę, bardzo mi się podobało. Nieco później będąc w Kijowie widziałem aparat do tego typu zdjęć i trochę się zapaliłem. "Otrzeźwiałem" gdy dotarło do mnie, że zużyję dwa razy więcej materiału na jeden slajd stereoskopowy i będę mógł je oglądać tylko przez taką przystawkę jaką prezentujesz na zdjęciu.
    Tak czy tak, teraz pewnie chętnie bym obejrzał tamte, niezrobione, przeźrocza. Jak zacząłeś, to nie odpuszczaj, chyba warto.
    jest dobrze

| OlyJedi Awatar Planistigmat
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Fotografowalem tym zestawem ze 20 lat temu. Ilosc zdjec nie jest 2 krotnie mniejsza tylko rowna ilosci klatek filmu. Na jednej klatce 24x36 dostajemy 2 pionowe zdjecia 24x18. Oczywiscie zdjecia robimy na slajdach. Rezultaty da sie obejrzec tylko przy pomocy tego zestawu. Efekt jest naprawde fajny i rzeczywiscie widac w 3-ch wymiarach. Tylko jak ogladamy potem zdjecia to obraz jest roche przesuniety. Wobec tego przyjrzalem sie zestwikowi i zauwazylem, ze kat ustawienia lusterek da sie regulowac, ale nie ma dostepu do srub regulacyjnych. Wobec tego kupilem drugi taki zestaw i zrobilem dziury w plastiku pozwalajace na wlozenie srubokreta i wyregulowanie katow lusterek. Oczywiscie wtedy jeden zestaw mialem do fotografowania, a drugi do ogladania. Do robienia zdjec uzylem Zenita 12XP albo Praktici serii MTL.
    Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Robiłem slajdy tym "cudem" zza wschodniej granicy. Jak na początek można spróbować, a nuż spodoba się stereoskopia Ponieważ mocno ogranicza to przeglądanie-tylko tą przystawką, i wymusza kadr pionowy, bo slajd jest połową klatki, szybko zamieniłem na pełnoklatkowy duet canonów 50e i oglądanie na ekranie-rzutniki. Obecnie skłaniam się w kierunku fotografii cyfrowej a zestawy do analogu będę sprzedawał. Mam zestaw do robienia i oglądania na ekranie, może ktoś się zainteresuje-to na mail.