Strona 8 z 103 PierwszyPierwszy ... 6789101858 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 1021

Wątek: Olympus XZ-1 F1,8-2,5

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Realna ceną będzie cena panasa lx5. Choć pewnie trochę trzeba będzie poczekać aż się dotrze.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Bardzo lubię takie bezmózgowe przykłady
    http://www.davidchuaphotography.com/...al-camera-142/
    Gościu ustawia ISO1600 i 1/1600sek i jara się, że jest mało szumu.
    Jakby ustawił ISO200 i 1/200sek to by miał tego szumu jeszcze mniej.

Co do sampli ZX-1 to rewolucji w jakości obrazka nie będzie, jest ona porównywalna do jakości konkurentów - no ale nie należało się niczego innego spodziewać.

Nie miej jednak ZX-1 swoim jasnym obiektywem coś tam nadrobi vs. konkurencja.

Co do ceny to na początek około 1800zł nie powinno dziwić, po kilku miesiącach pewnie do 1500zł spadnie. Wszystko zależy co się wydarzy u konkurencji. Choć wydaje się, że każdy okopał się we własnym podgrajdole grajdołka:
    - S95 - najmniejszy
    - EX-1 - najtańszy
    - P7000 - najwięcej wodotrysków
    - ZX-1 - najlepsza optyka
    - LX5 - najlepsze filmy
    Po prostu o wyborze zadecyduje jakaś osobista preferencja przyszłego użytkownika.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Po prostu o wyborze zadecyduje jakaś osobista preferencja przyszłego użytkownika.
    I to jest właśnie piękne... że jest wybór i można dobrac aparacik pod swoje potrzeby, a jeszcze kilkanąscie miesiecy temu w zaawansowanych kompaktach była posucha...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Talking XZ-1 rządzi

• 28-112mm
    • F1.8-2.5
    • 275g, 111 x 65 x 42 mm
    • sanki na lampki FL-36R, FL-36, FL-14
    • Wireless flash possible with FL-50R, FL-36R
    • foty 4:3, 3:2, 16:9, 1:1
    • bracketing 3 klatki po 0.3, 0.7, 1.0, 1.3 or 1.7 EV
    RAW i JPEG
    • LI-50B Lithowo-jonowy aku ładowany z kabla USB na 320 fot wg ****.
    • port na VF-2 wizjer zewnętrzny, SEMA-1 mikrofon lub czułki makro MAL-1 LED
    Jak dla mnie ma wszytko co trzeba.

- S95 - najmniejszy
    - EX-1 - najtańszy
    - LX5 - najlepsze filmy
    Jako rozpieszczony jakością obiektywów 4/3 użytkownik stawiam na optykę
    Ocena jakości szkła, to Twoje gdybanie, czy masz rzetelną gdzieś recenzję, że wyszło że XZ-1 > LX5?
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 11.01.11 o 12:57

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Bardzo lubię takie bezmózgowe przykłady
    http://www.davidchuaphotography.com/...al-camera-142/
    Gościu ustawia ISO1600 i 1/1600sek i jara się, że jest mało szumu.
    Jakby ustawił ISO200 i 1/200sek to by miał tego szumu jeszcze mniej.

Co do sampli ZX-1 to rewolucji w jakości obrazka nie będzie, jest ona porównywalna do jakości konkurentów - no ale nie należało się niczego innego spodziewać.

Nie miej jednak ZX-1 swoim jasnym obiektywem coś tam nadrobi vs. konkurencja.

Co do ceny to na początek około 1800zł nie powinno dziwić, po kilku miesiącach pewnie do 1500zł spadnie. Wszystko zależy co się wydarzy u konkurencji. Choć wydaje się, że każdy okopał się we własnym podgrajdole grajdołka:
    - S95 - najmniejszy
    - EX-1 - najtańszy
    - LX5 - najlepsze filmy
    Nie zapominajcie o Rikohu. GX 200 to świetny aparacik. Miałem starszego brata GX 100 i byłem bardzo zadowolony. Trzy lata temu nie było takiego wyboru i Rikoś rządził w tym segmencie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Ocena jakości szkła, to Twoje gdybanie, czy masz rzetelną gdzieś recenzję, że wyszło że XZ-1 > LX5?
    Obiektyw ZX-1 jest po prostu jaśniejszy, szczególnie na długim końcu. LX5 na 90mm ma f=3.3 a ZX-1 na 100mm na f=2.2. Każde nawet 1/3eV w szkle to mniejsze o 1/3eV potencjalne ISO - na pewno przełoży się pozytywnie na obrazek. Co do jakości szkła jako szkła, to po zaprezentowanych samplach nie widać aby szkło ZX-1 miało jakieś problemy - na pewno jest na poziomie szkła LX5. Suma sumarum można powiedzieć więc że ZX-1 ma najlepszą optykę.

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Nie zapominajcie o Rikohu. GX 200 to świetny aparacik. Miałem starszego brata GX 100 i byłem bardzo zadowolony. Trzy lata temu nie było takiego wyboru i Rikoś rządził w tym segmencie.
    Nie, GX200, to trochę nie ta klasa, zakres ogniskowych jak w EX-1 ale o 1eV ciemniej, tak jak w EX-1 kiepskie filmy, premierę miał chyba w 2008, więc czas aby go podrasować, może potencjalny GX300, jak się pojawi to coś powalczy. Albo gdyby taki GR III uzbroić w matrycę 4/3 i utrzymać parametry szkła i rzucić na rynek w cenie 1500zł, oj zastanawiał bym się na czymś takim.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 11.01.11 o 13:30

| OlyJedi Awatar zulka
    Mieszka w
    koniec świata - ostatni dom po lewej :)
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Powiem Wam tak zwyczajnie po babsku, nie wnikając w szczegóły, że bardzo mi się podoba i widziałabym go ze sobą wszędzie tam, gdzie nie zabrałabym lustrzanki, zmieściłby się pewnie do najmniejszej z moich torebek i byłby jeszcze luz na błyszczyk, puder, komórkę

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Obiektyw ZX-1 jest po prostu jaśniejszy, szczególnie na długim końcu. LX5 na 90mm ma f=3.3 a ZX-1 na 100mm na f=2.2. Każde nawet 1/3eV w szkle to mniejsze o 1/3eV potencjalne ISO - na pewno przełoży się pozytywnie na obrazek. Co do jakości szkła jako szkła, to po zaprezentowanych samplach nie widać aby szkło ZX-1 miało jakieś problemy - na pewno jest na poziomie szkła LX5. Suma sumarum można powiedzieć więc że ZX-1 ma najlepszą optykę.
    Myślałem że podeprzesz się lepszymi danymi niż przeczytanymi ze specyfikacji - myliłem się.
    No nic, Samsung EX-1 też ma jasne szkło f/1,8-2,4 i szerokokątny obiektyw 24-72 mm,
    a i ma fajny ruchomy LCD - oj za duży mamy wybór. Na szczęście mam już FL-36R

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Iwo, sorry, a czego ty się spodziewasz po obiektywie ZX-1? Że dzięki niemu ZX-1 będzie produkował obrazek jak E-5 z Zuiko 35-100 na ISO 200?

PS
    A z resztą Sony TX-9 i tak jest lepszy, a TX-100 nie dość, że lepszy to jeszcze mniejszy.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Iwo, sorry, a czego ty się spodziewasz po obiektywie ZX-1? Że dzięki niemu ZX-1 będzie produkował obrazek jak E-5 z Zuiko 35-100 na ISO 200?
    Nie lepszy od E-5 z 35-100mm, ale czy naprawdę lepszy od LX5 i o to porównanie spytałem.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów