Strona 9 z 51 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 508

Wątek: Olympus E-PL2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Ja tam się na technikaliach nie bardzo znam, niemniej Panas 20/1.7 jest mały, do tego jasny i jak na moje oko daje bardzo miły obrazek od pełnej dziury, o ile się akceptuje winietę, klimatyczną w sumie.

BTW, sorki za ot - jak ktoś ma tego naleśnika i będzie na zlocie w Wawie to będę wdzięczny za chwilę zabawy nim.
    ja będę miał go w Warszawie bo go nie ściągam.
    Kurcze, winiety nie zauważyłem

| OlyJedi Awatar kdarek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja przyznam sie ze nie widze powodu wymieniac e-pl1. Wiekszy ekran oznacza mniej miejsca na kciuk a i tak go juz nie wiele. Wyglad - kwestia gustu, mi sie moj podoba zresztą rzadko mi ktos z nim robi zdjecia jak foce. Jedyne czego jestem ciekawy to funkcjonalności i ergonomi tego kólka nastawu - w Ipodzie jest genialne wiec moze i tu sie sprawdzi. Pod wodą (więc w obudowie) niestety odwrotnie niż na powierzchni pokrętła marnie się sprawdzają.

Po zmianie z e-510 długo nie bede potrzebował czegoś wiecej - na kitowym szkle ostrzy jak burza (w e-510 mialem 14-54 i bez światła ostrzenie było wyzwaniem).

Mam pytanie odnośnie filmów - e-pl2 też ma ograniczenie do 6 minut i taką słabą kompresję? Z łezką w oku wspominam mpg4 z uz 770

Darek
    Darek

nad wodą: już nie e-510 i epl1 a omd m5; pod wodą: OMD M-5 + lampa olka

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kdarek Zobacz posta
    Mam pytanie odnośnie filmów - e-pl2 też ma ograniczenie do 6 minut i taką słabą kompresję? Z łezką w oku wspominam mpg4 z uz 770
    Darek
    tu mam minimalną wiedzę.
    wszystkie aparaty ze względu na stawkę cła są mocno okrojone na filmowanie.
    kamery są opodatkowane wyżej.
    więc tylko apraty kierowane na rynek usa i afryki nie mają okrojonego filmowania.
    tam chyba cło na aparaty i kamery jest takie same.
    w (ch)unii nie
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    ...
    Wiekszy ekran oznacza mniej miejsca na kciuk a i tak go juz nie wiele.
    ....
    moje doświadczenia co prawda E-P2 ale staram się nie trzymać kciuka na tylnej ściance tylko na podstawie aparatu by sobie nie dotknąć przez przypadek kółka wielofunkcyjnego

...
    Pod wodą (więc w obudowie) niestety odwrotnie niż na powierzchni pokrętła marnie się sprawdzają.
    ja uważam, że kółka i rolki się dużo lepiej sprawdzają pod wodą niż przyciski szczególnie w manualu

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Jedyne czego jestem ciekawy to funkcjonalności i ergonomi tego kólka nastawu
    Szczerze powiedziawszy, jest do bani. Zbyt delikatne, łatwo włączyć funkcję wciskaną tym kółkiem (dlatego to zablokowałem) i ma latencję sporą. Wolałbym klawisze, byłoby precyzyjniej.
    Podobnie z rolką, latencja i brak precyzji sprawia, że często się tym kręci zbyt daleko. Zwykle służy to do przeskoku 1-3 pozycję i klawisze byłyby lepsze.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    Oglądnąłem sobie w domu dokładnie na dobrym monitorze 1-1 te zdjęcia przykłądowe z E-PL2 z testu fotopolis i szczerze mówiąc nie wiem skąd ten zachwyt redakcji nad "spadkiem szumu o 1 EV". Na iso 800 nie widzę żadnej przewagi nad E-PL1 (a przypadkiem mam zdjęcie zrobione w tym samym miejscu - złote tarasy w Wa-wie - jak na Ich przykładzie). Na 1600 szum z E-PL2 wydaje się być trochę mniej kolorowy i bardziej monochromatyczny, ale trzeba się dobrze przyglądnąć żeby zobaczyć różnicę.
    Dla ścisłości muszę dodać że chłopaki zamieścili wszystkie zdjęcia przykładowe z wyłączonym filtrem szumu, i do takich porównywałem ze swoim E-PL1. Może ich opinia wzięła się ze zdjęć z włączonym filtrem - może "dwójka" lepiej je obrabia, ale to tylko domysły.
    Niepokoi mnie też fakt, że (chyba) nie ma iso 100, to byłaby duża strata, bo jednak iso 100 w E-PL1 jest "czystsze" niż na 200.
    Reasumując - pod względem jakości obrazu rewolucji przynajmniej na razie nie widać.

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Szczerze powiedziawszy, jest do bani.

tak to prawda. Pod względem ergonomii pokręteł panas jest nie do pobicia. Swego czasu testowałem G1 w MM i byłem pod wielkim wrażeniem patentu panasa z jednym 'klikanym' pokrętłem. Genialne rozwiązanie nie spotykane ani w canonie (w 40d było podobnie jak w E-P1, tyle że tylne kółko było bardziej precyzyjne), ani w nikonie (ale rozwiązanie nikona też jest ok).
    Prosty pomysł panasa z klikanym pokrętłem jest the best, precyzyjny, zawsze pod ręką (a w zasadzie pod jednym palcem).

Gdyby olympus zastosował ten patent panasa to bym się nie obraził (ewentualnie przyjął rozwiązanie nikona z d80).

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Jeszcze raz napiszę, bo chyba nie do końca wiadomo, o co chodzi: zdjęcia zwykle obrabia się w powtarzalnych warunkach, w domu, przy określonym oświetleniu. Natomiast w aparat patrzymy zwykle po wykonaniu zdjęcia w najróżniejszych warunkach światła, w których nasze oko doskonale się akomoduje nazywając szarością szarość, która w rzeczywistości może przybierać dowolny odcień od lokalnej dominanty. Okazać się może, że to, co miało poprawne barwy przy oglądaniu np. na śniegu, w domowym zaciszu jest kompletnie przeniebieszczone. I nie jest to wina sprzętu lecz wyłącznie nasza (i nie wada, lecz cudowna zaleta).
    Kolego widac nieprecyzyjnie sie wyrazilem, otoz chodzi o to, ze ludziska narzekaja, ze E-PL2 przeklamuje kolory, np czerwony wpada w pomarancz, czego w E-PL1 nie ma, nie mieszajmy do tego PP, mowimy o samym podgladzie na LCD, natomiast co do tego niebieskiego sniegu, to klocic sie nie bede ale jak jest extra niebieskie niebo to...

tomekH,

E-PL1 szumi od iso 100 w cieniu, mowie to dla jasnosci chodz szumofobem nie jestem i mam to gleboko gdzies, zauwaz, jednak, ze wg mnie te iso 100 w E-PL1 nie jest natywne i daje zdecydowanie mniej szczegolu i gorszy obraz od iso 200, wiec iso 200 w E-PL2 dla mnie pozostaje bez zmian, czy obrazek lepszy z E-PL2? nie wiem, nie ogladam zdjec 1:1 chyba, ze na wystawie na papierze, wiem tylko, ze E-PL2 zdecydowanie bardziej mi sie podoba, choc te pokretlo z tylu rodem z EP, to dla mnie porazka oraz maciupenkie guziczki...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    @Janeczek,
    nie mogę się z Tobą zgodzić że obraz na iso 100 jest gorszy niż 200,
    jako posiadacz E-PL1 zrobiłem dziesiątki zdjęć na iso 100 i 200 i jednak zdecydowanie lepszą jakość przy wyłączonym filtrze szumów (a takiego używam gdy zależy mi na szczegółowości zdjęć) daje iso 100. Oczywiście iso 200 też jest bardzo dobre, ale szum (na szczęście monochromatyczny i widoczny tylko na jednolitych ciemniejszych powierzchniach, a więc zupełnie nie przeszkadzający) jest bardziej widoczny. Co do szczegółów, to nie potrafię tego wyjaśnić, ale przy iso 100 trzeba się "przyłożyć" aby wykonać idealnie ostre zdjęcie z ręki, podczas gdy na 200 zazwyczaj wychodzi, ale jak już się "przyłoży" to ostrość i liczba szczegółów jest super (dwa pierwsze lepsze przykłady zdjęć poniżej). Także szkoda byłoby stracić taką możliwość.

Co do "natywności" iso 100 to już czytałem różne teorie na temat, również na tym forum, niektóre były zupełnie odwrotne od Twojej - że iso 200 to tak naprawdę iso 100 obrobione cyfrowo itp., także na ten temat nie będę się wypowiadał bo nie mam wiedzy jak to jest naprawdę.
    pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PA100166.jpg
Wyświetleń:	200
Rozmiar:	1,19 MB
ID:	42108   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PA100172.jpg
Wyświetleń:	181
Rozmiar:	1,24 MB
ID:	42109  

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji