Strona 10 z 51 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 508

Wątek: Olympus E-PL2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    Ojców, koło Krakowa
    dodam że w czasie tego spacerku spotkałem człowieka też z E-PL1, i do tego z wizjerkiem, którego ja nie mam (cena na razie zaporowa jak na sam wizjerek).
    ... no ale to było jesienią, teraz tak ładnie tam nie jest, bo odwilż, szaro i mokro
    pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Co do "natywności" iso 100 to już czytałem różne teorie na temat, również na tym forum, niektóre były zupełnie odwrotne od Twojej - że iso 200 to tak naprawdę iso 100 obrobione cyfrowo itp., także na ten temat nie będę się wypowiadał bo nie mam wiedzy jak to jest naprawdę.
    Ani iso 100 nie jest iso 100, ani iso 200 nie jest iso 200. Obie czułości faktycznie są identyczne, ale to są raczej okolice iso 125.

Iso 100 niestety ma bardzo mały zapas informacji w światłach i duży w cieniach, bo jest po prostu prześwietlone w stosunku do iso 200. Z kolei iso 200 ma już brzydki szumek widoczny w cieniach (oczywiście per piksel na monitorze, bo na wydrukach to będzie niewidoczne) i ograniczony zapas informacji w nich, ale za to naprawdę sporo da się wyciągnąć ze świateł. Niestety widać tutaj efekt krótkiej kołdry...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria
    W Ojcowie jest pięknie!
    Jednak w moim odczuciu te zdjęcia są przeostrzone, raczej w PP, a nie samym aparacie.
    Generalnie wydaje mi się, że owa "cyfrowa" ostrość stała się w dzisiejszych czasach niemal fetyszem. Jakże inne są stare fotografie - wcale nie ostr i nie kontrastowe.
    Współczesne obiektywy i matryce już same z siebie chyba rejestrują dużo ostrzerjszy obraz a my do tego mamy niemal poczucie obowiązku aby w PP jeszcze wyostrzać. Coraz częściej widzę, że to niepotrzebne.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    Częściowo jest to efekt dodatkowej kompresji jakiej są automatycznie poddawane zdjęcia przy dodawaniu na to forum w celu zmniejszenia ich rozmiaru. Jak coś, mogę podesłać mailem oryginały. Generalnie, porównując do zwykłych kompaktów, jakie miałem wcześniej, to one wyostrzały duużo bardziej niż bezlusterkowce. Zresztą, zmierzam do tego że lepiej jest mieć możliwość niż nie mieć - zawsze można sobie ustawić ostrość na -2, itp. ale jeśli potrzeba takiej ostrości to zawsze lepiej jak aparat potrafi niż kiedy zupełnie jest pozbawiony takiej możliwości.
    Ostatnio edytowane przez TomekH ; 10.01.11 o 16:08

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria
    Nie, no spoko
    Przecież nie chodzi, żeby coś udowadniać, mnie się tylko wydaje, że generalnie zbyt dużą wagę przywiązuje się teraz do ostrości w fotografii, najczęściej jest to owa "cyfrowa" ostrość. Napędza to internet i porównywanie ostrości niemal "per pixel", co samo w sobie może nie jest niczym złym, jednak jest nieco obok fotografii jako takiej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Napędza to internet i porównywanie ostrości niemal "per pixel", co samo w sobie może nie jest niczym złym, jednak jest nieco obok fotografii jako takiej.
    Coś w tym jest, wielu ludzi którzy mieli takie starsze kompakty co miały np. po 3,2 mpix, jak potem jak się przesiadają na większe to są rozczarowani bo jak przeglądają 1-1 na komputerze to twierdzą że "ich stare były ostrzejsze".
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Drogi Tomku,

Moze jest tak jak nasz kolega wyzej zawyrokowal, ze sa to te same iso inaczej oprogramowane?
    Szczerze mowiac widze, ze iso 200 w detalu wyglada lepiej i moze faktycznie iso 100 traci ta informacje poprzez zle naswietlenia, mowie o tym co widze na swoich fotkach, w kazdym razie wole uzywac iso 200, a szum mi nie przeszkadza, zostawiam go szumofobom, ktorzy siedza przed monitorami

Co do jpg, to tu Olek pokazuje klase, dla mnie kontrast -1, ostrosc -2 i przydobrym naswietleniu i WB mamy jakosc rawa - swietna sprawa!

pozdrawiam serdecznie
    Janeczek

PS
    Fajne widoczki serce sie raduje, gratulacje

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    jejku pszczółki czułki epl2 jakieś xzki - pewnie wszystko jeszcze na zlocie do pomacania bedzie...

nienawidze Was. Pocieszam sie tylko ze na pewno EPL2 nie bedzie kompatybilny z PTEP01. i ładny z twarzy jest ten nowy Pen...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Właśnie się dowiedziałem, że jest możliwość regulacji intensywności efektu w filtrach artystycznych w E-PL2 oraz stosowania dwóch filtrów jednocześnie:

www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Fajne widoczki serce sie raduje, gratulacje
    no lubię właśnie fotografować w górach i tego typu okolicach, dlatego też bardzo odpowiada mi względnie mały aparacik dający bardzo dobrą jakość zdjęć, stąd m4/3
    poniżej link z wyprawy na Lodowy Szczyt w Tatrach słowackich
    pozdrawiam
    http://picasaweb.google.com/TomaszHe...zczyt01092009#

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów