Strona 8 z 51 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 508

Wątek: Olympus E-PL2

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    monitorek hmmm fajnie, że większy ale jeżeli mocno przekłamuje to d..a.
    Monitorek może byś sobie nawet czarnobiały, jakość jego barw jest zupełnie nieistotna, ponieważ patrzy się na niego w bardzo różnych, zwykle niekorzystnych warunkach. Za to dobrze żeby był duży i wysokorozdzielczy.
    jeżeli cena będzie baaardzo duża między 1ką a 2ką to chyba nie zrobi karjery.(?)
    Zrobi na rynku tych, co jeszcze nie mają żadnego. Zresztą ja się mocno zastanawiam na przejście z ep1, ale czekam na jakieś przecieki następcy tegoż z nową matrycą i jakieś 14-54/2.8 z bagnetem m43. Może nawet rozważyłbym planowaną superjasną leicę 12-50 i przesiadł się z lustra także w zawodowej pracy (zamiast planowanej migracji w Nikony).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ja mam E-P2 i w terenie nie daje sobie rady z ustawianiem dolnym wielofunkcyjnym kółkiem. Kręcąc zgrabiałymi rękoma zazwyczaj przełączam AF,WB.... Na szczęście w trybie M przełączyłem ustawianie czasu na rolkę.
    Czekam na następce z rolką, chyba że da się wyłączyć dodatkowe funkcje z kółka.

Straszny burdel się tu robi z nazwami Pena .
    Przynajmniej niech ktoś poprawi w tytule wątku na E-PL2.
    Karol: słuszna uwaga, dzięki, poprawione
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 9.01.11 o 12:11

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Monitorek może byś sobie nawet czarnobiały, jakość jego barw jest zupełnie nieistotna, ponieważ patrzy się na niego w bardzo różnych, zwykle niekorzystnych warunkach. Za to dobrze żeby był duży i wysokorozdzielczy.
    hmmm nie do końca się zgodzę. ja jestem amatorem i bardzo chciałbym widzieć czy zdjęcie jest dobrze naświetlone. wiem, ze jest histogram.... tylko ja jeszcze nie "widzę dobrze" patrząc na niego.
    ale do kadrowania może być faktycznie monochromatyczny
    no i kolorki... są ludzie którzy uwielbiają cukierkowe. te natomiast można wyciągnąć przestawiając krzywe w aparacie. nie trzeba się później bawić w komputerze.

Zrobi na rynku tych, co jeszcze nie mają żadnego. Zresztą ja się mocno zastanawiam na przejście z ep1, ale czekam na jakieś przecieki następcy tegoż z nową matrycą i jakieś 14-54/2.8 z bagnetem m43. Może nawet rozważyłbym planowaną superjasną leicę 12-50 i przesiadł się z lustra także w zawodowej pracy (zamiast planowanej migracji w Nikony).
    no tak.. ale ja jestem przed wyborem i (?) jeżeli różnica w cenie będzie duża, to za tę różnicę (+ mała dopłata) wolę kupić jakiś fajny np naleśnik.
    będzie bardzie rozbudowany system.
    chyba, że róznica będzie baaardzo mała. np 200-250 zł.
    poczekamy zobaczymy
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    no tak.. ale ja jestem przed wyborem i (?) jeżeli różnica w cenie będzie duża, to za tę różnicę (+ mała dopłata) wolę kupić jakiś fajny np naleśnik.
    będzie bardzie rozbudowany system.
    chyba, że róznica będzie baaardzo mała. np 200-250 zł.
    poczekamy zobaczymy
    Pewnie na początku ta różnica będzie większa. Za jakiś czas prawdopodobnie E-PL1 wyjdzie ze sprzedaży i wtedy E-PL2 będzie w cenie niższej.
    Faktycznie widzę sens rozważenia zakupu e-pl1 14-42 plus 17/2.8 w sytuacji gdy będzie trzeba dopłacić np. 300 zł w porównaniu do zakupu e-pl2 tylko z kitem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    ja jestem amatorem i bardzo chciałbym widzieć czy zdjęcie jest dobrze naświetlone.
    Na żadnym ekranie tego nie sprawdzisz ze 100-procentową pewnością, ponieważ aby ekran był czytelny w różnych warunkach zewnętrznego oświetlania, czy to po ciemku, czy w ostrym słońcu, a do tego jeszcze pod różnymi kątami, przy obecnej technologii zawsze będzie się to wiązało z jakimś tam przekłamaniem w kolorach i jasności. W większości przypadków da się na oko ocenić, czy ekspozycja jest poprawna, ale jeśli zależy Ci na precyzyjnej ocenie, to tylko histogram może Ci pomóc.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria
    Tylko w kwestii LCD - mnie bardzo odpowiada jeśli ów monitorek dokładnie odwzorowuje kolory kadrowanej sceny (tak jest w EPL-1) - w przypadku ręcznego ustawiania WB jest to nieoceniona pomoc z jego strony

Natomiast w ostrym słonku... hmm na nic mi najwyższa rozdzielczość skoro i tak niewiele widzę..., zresztą w takich warunkach opieram się na AWB, a kadruję przez VF-2
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 9.01.11 o 15:46

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Naleśniki mają jedną zaletę - są małe. Optycznie zwykle jest przeciętnie (jak na stałki), ewentualnie można się przyjrzeć transmisji (strat światła więc i odblasków, i spadku kontrastu), bo z racji prostej budowy powinny tym górować nad bardziej skomplikowanymi tworami.
    Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Tylko w kwestii LCD - mnie bardzo odpowiada jeśli ów monitorek dokładnie odwzorowuje kolory kadrowanej sceny (tak jest w EPL-1) - w przypadku ręcznego ustawiania WB jest to nieoceniona pomoc z jego strony
    Tylko nie zdziw się, jak się kiedyś oszukasz, nie z winy monitorka, co własnych oczu. Tym to dopiero lata wb do taktu otoczenia
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 9.01.11 o 15:59

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria
    Sam jestem ciekaw monitorka w E-PL2. Z racji posiadania E-PL1 oraz checi zakupienia dodatkowego korpusu w mikro, interesuje mnie tylko prawidlowosc odwzorowania tego co widze na lcd. Podobno narzekaja na ten element w E-PL2, jak zobacze ocenie sam na ile moze to przeszkadzac, jak kolezanka wczesniej napisala, chocby w ocenie poprawnego WB, co do wlasnego widzenia, jestem spokojny jeszcze nie jest tak zle pomimo odpowiedniego wieku.

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    interesuje mnie tylko prawidlowosc odwzorowania tego co widze na lcd. Podobno narzekaja na ten element w E-PL2, jak zobacze ocenie sam na ile moze to przeszkadzac, jak kolezanka wczesniej napisala, chocby w ocenie poprawnego WB, co do wlasnego widzenia, jestem spokojny jeszcze nie jest tak zle pomimo odpowiedniego wieku.
    Jeszcze raz napiszę, bo chyba nie do końca wiadomo, o co chodzi: zdjęcia zwykle obrabia się w powtarzalnych warunkach, w domu, przy określonym oświetleniu. Natomiast w aparat patrzymy zwykle po wykonaniu zdjęcia w najróżniejszych warunkach światła, w których nasze oko doskonale się akomoduje nazywając szarością szarość, która w rzeczywistości może przybierać dowolny odcień od lokalnej dominanty. Okazać się może, że to, co miało poprawne barwy przy oglądaniu np. na śniegu, w domowym zaciszu jest kompletnie przeniebieszczone. I nie jest to wina sprzętu lecz wyłącznie nasza (i nie wada, lecz cudowna zaleta).

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Naleśniki mają jedną zaletę - są małe. Optycznie zwykle jest przeciętnie (jak na stałki), ewentualnie można się przyjrzeć transmisji (strat światła więc i odblasków, i spadku kontrastu), bo z racji prostej budowy powinny tym górować nad bardziej skomplikowanymi tworami.
    Ja tam się na technikaliach nie bardzo znam, niemniej Panas 20/1.7 jest mały, do tego jasny i jak na moje oko daje bardzo miły obrazek od pełnej dziury, o ile się akceptuje winietę, klimatyczną w sumie.

BTW, sorki za ot - jak ktoś ma tego naleśnika i będzie na zlocie w Wawie to będę wdzięczny za chwilę zabawy nim.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów