Strona 19 z 51 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 508

Wątek: Olympus E-PL2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Właśnie tak zrozumiałem, tylko poddałem to w wątpliwość opierając się na specyfikacji z dpreview.com:

Olympus PEN E-PL1 specifications:

Olympus PEN E-PL2 specifications:

Mam rozumieć, że tam jest błąd i w E-PL2 nie ma możliwości ręcznego ustawienia 100 ISO?
    Z tego co przytaczasz, sądzę że jest błąd, chociażby dlatego że w E-PL1 jest w Twoim linku napisane że jest 6400, a nie jest.
    Gdyby było tak jak w tym linku, czyli ręcznie dostępne iso 100, to cofam co powiedziałem i nie ma minusów. Ale test na fotopolis ani w dfv temu przeczy i twierdzi że nie ma iso 100
    pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Co za różnica, czy jest iso 100, czy nie ma? W auto iso jest niedostępne, a ręcznie można ustawić iso 200, kompensację ekspozycji na +1 EV, a na kompie przyciemnić zdjęcie o 1 EV. Będzie dokładnie to samo, co iso 100.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Co za różnica, czy jest iso 100, czy nie ma? W auto iso jest niedostępne, a ręcznie można ustawić iso 200, kompensację ekspozycji na +1 EV, a na kompie przyciemnić zdjęcie o 1 EV. Będzie dokładnie to samo, co iso 100.
    Tylko po co budować fabrykę do zgaszenia świecy, kiedy można po prostu dmuchnąć?
    pozdrawiam

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    No właśnie też się zastanawiam, w jakim celu ktoś chciałby mieć takie oszukane iso 100. Ale jeśli chce, to niech ma. Mimo, że uważam, że do niczego nie jest ono potrzebne, to nie przeszkadzała mi jakoś jego obecność.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Z tego co przytaczasz, sądzę że jest błąd, chociażby dlatego że w E-PL1 jest w Twoim linku napisane że jest 6400, a nie jest.
    Gdyby było tak jak w tym linku, czyli ręcznie dostępne iso 100, to cofam co powiedziałem i nie ma minusów. Ale test na fotopolis ani w dfv temu przeczy i twierdzi że nie ma iso 100
    pozdrawiam
    Hmmm, prawdopodobnie masz rację, test z Fotopolis zdaje się potwierdzać to co piszesz. Z braku specyfikacji E-PL2 na stronach Olka, zbyt bezkrytycznie oparłem się na danych z dpreview sorki za zamieszanie...

Swoją drogą trochę szkoda, że taki jest kierunek - wolałbym aparat z naprawdę koszernym niskim ISO, nawet jakby miało wynosić 50, niż z jakimiś kosmicznymi wartościami, których nie wykorzystam.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    No właśnie też się zastanawiam, w jakim celu ktoś chciałby mieć takie oszukane iso 100. Ale jeśli chce, to niech ma. Mimo, że uważam, że do niczego nie jest ono potrzebne, to nie przeszkadzała mi jakoś jego obecność.
    Kiedy potrzebuję naprawdę szczegółowego zdjęcia, ustawiam iso 100 i wyłączony filtr szumów i dostaję lepszy obraz niż na 200, szczególnie na jednolitych szarych powierzchniach. Różnica jest niewielka, ale zauważalna.

Może się czepiam tego za bardzo, ale nie lubię jak model wyższy rezygnuje z funkcjonalności modelu niższego - i tyle. Panasoniki G1, GF1, G2 itd mają takie same matryce i mają jakoś iso 100 (dodam że szumiące bardziej kolorowo niż iso 100 w Penach)

pozdrawiam

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Kiedy potrzebuję naprawdę szczegółowego zdjęcia, ustawiam iso 100 i wyłączony filtr szumów i dostaję lepszy obraz niż na 200, szczególnie na jednolitych szarych powierzchniach. Różnica jest niewielka, ale zauważalna.
    Ale za to z przepalonymi światłami.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    \

Jak pisałem wyżej, zależy to od sytuacji zdjęciowej, czasami wybieram 100 a czasem 200. Ale mam wybór i to jest piękne.

Jak pisałem wyżej, nie zmienia to faktu poważnych zalet "dwójki" w stosunku do jedynki - wymienionych wyżej przeze mnie i Kolegów (ja zapomniałem o czasie 1/4000 s który też jest dużym plusem). Wszystko to razem przeważa moim zdaniem w wyborze dla kogoś kto dopiero się zastanawia nad kupnem.
    Ja już mam E-PL1 i na 2 nie wymienię raczej.
    pozdrawiam

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ale mam wybór i to jest piękne.
    Lepiej mieć wybór, niż go nie mieć, fakt. Ale tak naprawdę wybierasz między jednym kompromisem, a drugim. Równie dobrze można powiedzieć, że to piękne, że za krótką kołdrę możesz raz naciągnąć pod szyję, odsłaniając nogi, a innym razem przykryć nogi, odsłaniając za to tors. Jest wybór, nic tylko się cieszyć

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ustawiając ISO200 i dając +1 nie przepalę świateł?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów