Strona 13 z 20 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 197

Wątek: Voigtländer Nokton 0,95 / 25 mm MFT

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Niby tak, ale istotą fotografii jest obraz i światło, a nie pixele, czy otwory względne. Obraz na matrycy małoobrazkowej dostaje przy f 1,8 tyle światła, co obraz 4/3 przy f 0,95. Po prostu wtedy powstają takie same obrazy, bez różnic w GO, szumach, czy DR (z dokładnością do technologii produkcji matryc).
    ------------------
    Albo piszesz herezje, albo się nie rozumiemy... Przy f 1,8 trzeba przecież użyć dłuższego czasu dla identycznej ekspozycji... (mówiąc po chłopsku oświetlenie pojedyńczego piksela jest znacznie większe przy f 0,95... różnica prawie 2 ISO) Inna sprawa, że GO będzie podobna...
    -------------------
    Jakość obrazu z tego obiektywu jest fatalna w rogach niestety...nie kupiłbym tego za 500zł.
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 23.12.10 o 19:41

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    ------------------
    Albo piszesz herezje, albo się nie rozumiemy... Przy f 1,8 trzeba przecież użyć dłuższego czasu dla identycznej ekspozycji... (mówiąc po chłopsku oświetlenie pojedyńczego piksela jest znacznie większe przy f 0,95... różnica prawie 2 ISO) Inna sprawa, że GO będzie podobna...
    -------------------
    Jakość obrazu z tego obiektywu jest fatalna w rogach niestety...nie kupiłbym tego za 500zł.
    Irku, popełniasz bład powołując sie na ISO. Mówimy o jakości obrazu jako całości, a ISO jest parametrem odwołującym się do jednostki powierzchni matrycy (coś jak róznica miedzy parciem, a ciśnieniem). Z braku zrozumienia tej róznicy biora się tak absurdalne pomysły, jak porównywanie matryc róznej wielkości przy tym samym ISO. Obraz nie zależy od ISO, tylko od ilosci światłą padającego na matrycę. Matryca małoobrazkowa przy f 1,8 da taki obraz, jak matryca 4/3 przy f 0,95 (nie czepiajmy się drobiazgów, miejsce po przecinku zalezy od tego, czy porównyjemy przekątne, czy powierzchnie). będzie taka sama jakość obrazu (szumy, DR), taka sama GO i taki sam czas naświetlania, a ISO bedzie o 2 EV niższe dla 4/3, bo ma być niższe . Po prostu nie ma małych/dużych matryc i jasnych/ciemnych szkieł. Zawsze liczy się kombinacja szkło-matryca.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ja Ci wyraźnie napisałem, że przy f 1,8 trzeba użyć prawie cztery razy dłuższego czasu -- a Ty mi robisz wykład --Co na to odpowiesz? Ja twierdzę, że nie rozumiesz podstawowego pojęcia w optyce pod nazwą "otwór względny" i jako egzaminator w rzemiośle daję Ci pałę Te praktyczne upodobnienie efektów wynika wyłącznie z technologicznych aspektów budowy matryc, a nie z powodów optycznych... Gdyby małe piksele nie miały wąskiego gardła (szumy, dynamika) to układ z taką matrycą byłby lepszy (tzn przy obiektywie jaśniejszym f 0,95 w stosunku do f1,8 ) Podsumowując: Natężenie światła czyli ilość światła (fotonów) przypadająca na jednostkę powierzchni matrycy lub błony foto jest prawie cztery razy większe przy obiektywie f0.95 w stosunku do obiektywu f1,8. --pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 23.12.10 o 22:04

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Obraz na matrycy małoobrazkowej dostaje przy f 1,8 tyle światła, co obraz 4/3 przy f 0,95. Po prostu wtedy powstają takie same obrazy, bez różnic w GO, szumach, czy DR (z dokładnością do technologii produkcji matryc).
    No nie Ekspozycja, naswietlenie ma trzy skladowe:
    - przyslona
    - czas
    - czulosc

Na tym samym czasie i czulosci - troche inna ilosc swiatla dociera przy przyslonie f/1.8, inna przy f/0.95 - NIEZALEZNIE OD MATRYCY. Mozesz nawet wlaczyc sredni format.

Przykladowo - jak na u43 masz poprawne naswietlenie na f/1, przy stalej czulosci i przyslonie, to na FF jak dasz f/2 to dostaniesz obraz niedoswietlony.

Nie mieszaj do dyskusji o swietle - glebi ostrosci. Ponadto szumy, DR moga byc inne, tak samo jak aberracje. Innymi slowy - nie powstana takie same obrazy.

PS: Fret, mysle, ze myslimy PODOBNIE, ale nie rozumiemy sie SLOWNIE - gdyz ta dyskusje juz przerabialem setki razy na roznych innych forach.

Awatar kbns
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Ja twierdzę, że nie rozumiesz podstawowego pojęcia w optyce pod nazwą "otwór względny" i jako egzaminator w rzemiośle daję Ci pałę
    Odwieczny dylemat: jakie F/ ma obiektyw F/2.8 ubrany w NDx8 ;>
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez czmielek Zobacz posta
    Już spiesze z odpowiedzią. Światła nie mają bo f1,8 to ciemno jak w d... przy f0,95
    Jesli idzie jedynie o swiatlo, to maja f/1.4, a dla FF 1 EV wyzej to maly problem.

Remis.
    Ostatnio edytowane przez kbns ; 24.12.10 o 00:15 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kbns Zobacz posta
    Odwieczny dylemat: jakie F/ ma obiektyw F/2.8 ubrany w NDx8 ;>
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Jesli idzie jedynie o swiatlo, to maja f/1.4, a dla FF 1 EV wyzej to maly problem.

Remis.

-------------
    Nałożenie filtra na obiektyw nie zmienia budowy samego obiektywu. To tak jakby fotografować przez brudną szybę... Po prostu mniej światła przedostaje się przez obiektyw. W definicji (wzór) otworu względnego są tylko wymiary liniowe. Dla mnie dylematu tutaj nie ma

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Natężenie światła czyli ilość światła (fotonów) przypadająca na jednostkę powierzchni matrycy lub błony foto jest prawie cztery razy większe przy obiektywie f0.95 w stosunku do obiektywu f1,8.
    I tu jest przyczyna niezrozumienia. Jedni mówią o ilości światła przypadającego na jednostkę powierzchni, a inni o ilości światła padającego na całą powierzchnię matrycy. Czy ilość światła o natężeniu X padającego na powierzchnię Y będzie taka sama, jak ilość światła o natężeniu 0,25X padającego na powierzchnię 4Y?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Mysle, ze rozmowa ma sens o tym, co przeklada sie na praktyke, na czas naswietlania.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 24.12.10 o 02:07

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    W praktyce to w ogóle nie ma żadnego znaczenia, bo i tak na jedno wyjdzie, niezależnie od tego, jaką interpretację się przyjmie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Ale się smutny wątek zrobił...
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.