Dokładnie![]()
Dokładnie![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Nic nie mieszam. Prostuję to: ,,f0,95/25mm to taka dziura jak f1,8/50mm, a różne ogniskowe zapewniają jedynie ten sam kąt widzenia'' Otóż nie, zmiana odleglosci (=ogniskowej) przy zachowaniu srednicy zrenicy wejsciowej spowoduje zmiane natezenia oswietlenia medium.
Naprawde ciezko sie brnie przez taki slowotok
Mozesz mi powiedziec, czy tym razem umknęło Ci, ze producenci po cos skalują czułość matryc (i filmow) wg ISO? (,,piksel jest 4x większy w małym obrazku. Czyli oba piksele dostaną taką samą ilość swiatła, a wiec obie matryce zarejestrują dokładnie taki sam obraz.'').
Czy tez odkryles, ze ekspozycja jest wypadkowa czulosci, czasu naswietlania i f-number (czyli ilorazu ogniskowej i zrenicy wejsciowej)? (,,Natężenie swiatła na pikselu małego obrazka bedzie 4x mniejsze niż na pixelu 4/3 (dlatego możemy zastosować ISO mniejsze o 2EV przy tym samym czasie ekspozycji)'').
Jakas taka konkluzja by sie przydala... (naprawde, skup sie, w punktach i po malej przerwie sam przeczytaj co napisales, bo -- pardon -- generujesz bełkot).
Przecież fotony się nie rozmnażają w locie. Ten cztery razy większy piksel dostanie tyle samo fotonów co mniejszy, jeśli czas ekspozycji i dziura będzie taka sama i to z kolei przekada się na 2x mniejszą wartość otworu względnego matrycy 4/3. ISO dla mniejszej matrycy będzie wtedy o 2EV niższe, bo ISO odnosi się do jednostki powierzchni, a natężenie światła na małym pikselu będzie o 2EV wieksze.
Jeśli czegoś nie rozumiesz, to wcale nie znaczy, że to jest śmieszne. Zamiast tracić czas na zanoszenie się śmiechem lepiej jest czasem uzupełnić wiedzę, z drugiej strony śmiech to zdrowie. Wybór należy do Ciebie.
Pozdrawiam
Ed.:
Z mojej strony koniec dyskusji. Kto chce i potrafi, ten zrozumie. Kto nie lubił fizyki w szkole, ten i tak nie da się przekonać. Fizyka, to nie jest kwestia wiary i przekonań, tylko w tym przypadku kilku prostych zasad i logicznego myślenia. W sytuacji, kiedy głównym argumentem jednego z dyskutantów jest śmiech, a drugiego - nazywanie moich tekstów bełkotem, dyskusja traci sens, bo na tym poziomie argumenty merytoryczne przestają się liczyć.
Ostatnio edytowane przez fret ; 25.12.10 o 17:23
-----------
A ja Tobie życzę nauki czytania ze zrozumieniem... Poza tym nie napisałem, że z Ciebie się śmieję, a jedynie, że rozbawiła mnie dyskusja, która jest mało konstruktywna...Na przyszłość mam "nauczkę", aby nie wcinać się w dyskusję z Tobą narażając się na nieprzyjemne teksty... --pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 25.12.10 o 17:33
Ale ona (ta dziura) w przypadku FF jest 2x dalej, co skutkuje 4x mniejszym natezeniem oswietlenia matrycy. Post wczesniej wydawales sie juz to rozumiec?
I czy mozemy z ,,ilosci fotonow na calosc matrycy'' (1/m^2 ???) wrocic do jakichs normalnych wielkosci fotometrycznych (swiatlomierz interesuje natezenie oswietlenia, czyli luksy, lm/m^2)?
Skup sie: przekonac do czego?
Fizyka, ktora tak sie zaslaniasz, wymaga rowniez bardzo precyzyjnego formulowania mysli. Z czym kulejesz. Lepiej?
Nie stawiasz zadnej scislej tezy, operujesz dziwnymi jednostkami i zamiast nad tymi brakami popracowac wolisz strzelic focha. Coz, Twoja wola.
Czyli jednak nie bedzie konkluzji?
Bardzo proszę o wydzielenie tych mało kogo interesujących ciekawostek do jakiegoś nowego wątku.
A ten post można śmiało skasować.
Dziękuję.
Pozdrawiam.
Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...
Ktos zmierzyl swiatlo Noctiluxa f/1. I wyszlu mu, ze f/1 jest tylko na srodku. Blizej brzegow spadek do f/2.8 przez winietowanie.
To by rowniez tlumaczylo, dlaczego f/1 daje jednak czasy dluzsze, nizby wynikalo z matematyki...
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Pisalem o Noctiluxie Leici f/1, juz nie produkowany.
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
The Voigtlander f/0.95 25mm Micro 4/3 Lens Review by David Babsky [EN]
"Leica’s Noctilux is optimised to give the sharpest possible focus at its widest possible aperture by using ‘floating elements’ in the lens structure and highly refractive glass. This Nokton is NOT optimised for sharpest focus at widest apertures AND at closest shooting, but tries to provide absolutely everything: very wide aperture and very close focus ..but that gives more general blur and softness the wider and closer you go. The results can be charming"
http://www.stevehuffphoto.com/2011/0...-david-babsky/
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43