Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Wątek: Kupić 14-54 czy Pentaxa k-x

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    chomsky

ale w tym cały sęk.
    Kupić 14-54 czy k-x, który z kitem bedzie tak samo szybki, ciut wolniejszy lub deczko szybszy.

Jeżeli ktoś potrzebuje szybki sprzęt to musi sobie uświadomic, że taki "skoczek" nic nie da.
    Oczywiście pozostaje satysfakcja z nowej zabawki.
    Ja rzeczę, że jeżeli priorytetem jest szybkość to taka zamiana nie ma sensu.

| OlyJedi Awatar piotreek27
    Mieszka w
    LWO
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam jeśli można podpiął bym się pod temat . Sam jestem posiadaczem troszkę starszego modelu od autora wątku mianowicie E-510 , i mam właśnie podobne rozterki z tym iż w grę wchodzi więcej rozwiązań , wstępem chciałem dokupić właśnie ZD 14-54 ,ale właśnie wydaje mi się iż i tak zbyt już wiele zainwestowałem a w sumie mam też chęć wyemigrować do innego systemu dlatego nie jestem do końca pewien czy dalej brnąć , aczkolwiek wiem iż to co dał mi "Olek" a w zasadzie sam sobie od niego wiozłem , kupiłem pozostawie w spadku dla potomnych na początek zabawy z foto Pojawia się teraz właśnie pytanko gdzie uciec najbardziej myślę o D90 później jest EOS550 a może macie jakichś faworytów godnych polecenia Dodam iż jak wcześniej nie wiedziałem co tak naprawdę mnie kręci w foto stąd pojawiały się najpierw obiektywik do makro 35 , później tele 70-300 jakaś lampka i tak dalej brnąłem Teraz już wiem że potrzebuje sprzętu do robienia foto ludziom czyli portretów i różnego rodzaju zdjęć do rodzinnego albumu , jedynym dodatkowym atutem było by jakieś drobne uszczelnienie coby czasem z dzieciakami na śniegu sie z aparatem powygłupiać

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Jesli chcesz kupic 14-54 to pomysl o E-5. Do wytluczonej E520 nie ma to sensu.
    W czym problem skoro nadal działa? Ja mam taki zestaw i świetnie się sprawuje.
    Jak dotłucze kupi nowy. Amator nie potrzebuje dwóch body na raz.
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Przed zakupem ( dla syna) probowalem D5000 Nikona i tez moge polecic.
    Brat ma d5000 z 18-105, dziadek kaiksa z KITem. Z tych dwóch body bez dwóch zdań Pentax.
    Cytat Zamieszczone przez thorgal Zobacz posta
    No ma. Natomiast śmiem watpić czy K-r lub K-x + standardowy (w sensie kitowy) obiektyw bez "ultrahiperkosmicznego" napedu bedzie gigantem szybkości.
    Jest szybki. Gigant może nie, ale rzadko się gubi i zwykle trafia od razu.
    Jest jeden znaczący plus na korzyść Olka:
    Ekw. 28-108mm vs. 28-82mm. Dla mnie jest to dość praktyczna różnica.
    (dlatego np. Tamron 17-50mm średnio by mnie satysfakcjonował także).
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 30.11.10 o 17:47
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    dziękuję zainteresowanie tematem.

Do hadesa , nie chcę być złośliwy ale pisanie do kogoś komu matryca nie oddaje prawidłowo koloru aby poczytał sobie książki to bzdura. Mogę założyć się o nową E-5 że dam Ci mój aparat i przedmiot z którym miałem problem i nie uzyskasz prawidłowego koloru. To tak jakby ktoś zastanawiał się dlaczego na filmie czarno-białym nie wychodzą mu kolory i uzyskał odpowiedź aby poczytał sobie książki to film zamieni się w czarodziejski sposób na kolorowy. Poza tym AF w E-520 w połączeniu z 14-42 lub 40-150 jest bardzo wolny i tyle, czytanie książek mu nie pomoże. Nie interesują mnie też "artystyczne" zdjęcia biegnącego psa z czasem 1/30, chcę uzyskać ostre zdjęcie gdy piesek biegnie na wprost mnie i nie mam czasu na ćwiczenia, a złośliwy piesek nie chce też wbiec w punkt który nastawię na ostro. Tak to ja się mogłem bawić kompaktem. Od lustrzanki wymagam szybkości i dobrej jakości obrazka.

Myślę że nie będę inwestował w 14-54. Myślę że zainteresuję się canonem i obiektywami wymienionymi przez thorgala czyli 17-40 i 70-200 plus jakiś korpus. Może jeszcze moja stara lampa Ex380 do czegość się przyda.
    pozdrawiam
    cześć

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rrr Zobacz posta
    Myślę że zainteresuję się canonem i obiektywami wymienionymi przez thorgala czyli 17-40 i 70-200 plus jakiś korpus.
    Jak masz tyle mamony, to lepiej tym bardziej kup 14-54mm i wyczekaj na okazję z E-3/E-30 na gwarancji. Myślę, że będzie to lepsza opcja niż 17-40mm i "jakiś korpus".
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rrr Zobacz posta
    dziękuję zainteresowanie tematem.

... Od lustrzanki wymagam szybkości i dobrej jakości obrazka.

Myślę że nie będę inwestował w 14-54. Myślę że zainteresuję się canonem i obiektywami wymienionymi przez thorgala czyli 17-40 i 70-200 plus jakiś korpus. Może jeszcze moja stara lampa Ex380 do czegość się przyda...
    Świetny wybór, ale tylko do którejś jedynki Cannona, bo druga 5D ma powszechnie znane problemy z AF.,
    Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 30.11.10 o 18:28
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Świetny wybór, ale tylko do którejś jedynki Cannona, bo druga 5D ma powszechnie znane problemy z AF.
    Jeśli 5DII z tymi szkłami ma problem z AF, to E-30 z ZD 14-54 w ogóle nie ma autofocusa.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Historie o słabości AF 5d czy 5dMk2 uważam za mocno przesadzone. Mam jeden z tych korpusów, a drugi miewam czasem i nie zaobserwowałem problemów z ustawianiem ostrości. Fakt, że nie robię zdjęć na czas (do kotleta, reportażu i sportowych).

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Historie o słabości AF 5d czy 5dMk2 uważam za mocno przesadzone. Mam jeden z tych korpusów, a drugi miewam czasem i nie zaobserwowałem problemów z ustawianiem ostrości. Fakt, że nie robię zdjęć na czas (do kotleta, reportażu i sportowych).

Pozdrawiam
    A to się bardzo cieszę, to wymyślili i publikowali niektórzy testerzy, wspominał gdzieś w swoich wypowiedziach Mariush. Ja znam tę sprawę tylko ze źródeł czytanych.
    Opinia użytkownika jest zawsze najcenniejsza.

Koledze Rrr chodziło o ostre fotografie owczarka coli w ruchu ( biegnącego w jego kierunku ), ( oraz najlepsze odwzorowanie koloru przez aparat) .

Czy w takiej fotografii 5D mk2 też da radę?

Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 30.11.10 o 23:23
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

p.s. gdzieś na którymś forum była dyskusja na temat powyższego filmu. Ktoś spróbował zrobić podobny test budżetową lustrzanką (nie pamiętam, czy był to pentax, sony, olympus czy nikon) i też mu się to udało. Wiele zależy od techniki fotografowania i od ...szczęścia . Zauważ, że nawet w tym filmiku nie pokazano WSZYSTKICH zdjęć psa, a tylko niektóre, chociaż fotograf walił seriami do modela. Czyżby z całej serii tylko kilka zdjęć było ostrych?
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 30.11.10 o 22:38