Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 66

Wątek: Kupić 14-54 czy Pentaxa k-x

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Na środkowym punkcie w każdych warunkach będzie zamiatał nie gorzej, niż 7D czy D300. Boczne punkty w dobry świetle też dadzą radę, ale po ciemnicy to już tylko do obiektów statycznych się nadają.
    Pokaz fotki w ktorych Ci nie daly rade po ciemnicy.Napisz jakie miales warunki i kiedy je i jak robiles.Moze Twoje proby jakos obalimy albo potwierdzimy.
    Chyba,ze to co napisales to Ci ktos powiedzial albo wygoglowales jakiegos co na komunie aparata dostal i wnioski w necie opublikowal jak rodzicow w domu nie bylo.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Chyba,ze to co napisales to Ci ktos powiedzial albo wygoglowales jakiegos co na komunie aparata dostal i wnioski w necie opublikowal jak rodzicow w domu nie bylo.
    Mirek, błagam... Tylko nie Ty.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Mirek, błagam... Tylko nie Ty.
    Dlaczego tylko nie ja?
    Czy ja nie moge zobaczyc fotek na ktorych ci sie nie sprawdzilo to co piszesz.Bo skoro piszesz,ze cos w czyms nie da rady a cos jest tak samo dobre to chyba na podstawie wlasnych doswiadczen piszesz.
    Nawet mi przez mysl nie przechodzi ,ze piszesz slowa innych nie wskazujac zrodla i uznajesz je za swoje doswiadczenia.Czy moze tylko tak sobie gdybasz?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Nie kolekcjonuję zdjęć, na których AF spudłował. Usuwam je zazwyczaj, nie myśląc o tym, że być może przydałyby się kiedyś w forumowej dyskusji. Mogę zrobić takie zdjęcia przy najbliższej okazji, nie ma sprawy. Ale po co wyważać otwarte drzwi? O tym, jak się sprawują boczne punkty Canona w różnych warunkach poczytać można na forach. Ten temat został już przewałkowany i poparty setkami zdjęć.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    ZD 14-54 całkiem fajnie pracuje przez przejściówkę na mikro 4/3 - używam z EP-1. Nie mam zastrzeżeń. Kasa nie jest więc wyrzucona w błoto, możesz śmiało brać używkę z giełdy za jakieś 1200 masz obiektyw w pierwszej wersji. I szkło dużo przyjemniejsze od kita.

Ale możesz zaczynać z pentaxem , też fajne aparaty i jest dostępny cały system, ale szkiełka rzadsze i te dobre droższe.

Twój wybór, Twoja kasa, Ty znasz zawartość swojego portfela....
    Ja bym na razie posłuchał hadesa - to bardzo dobra rada i jej zastosowanie przyda się później w każdym systemie.

Pozdrawiam AP.
    A jak sobie radzi optyka 14-54 z inna odlegloscia od plaszczyzny matrycy, spowodowana brakiem lustra?? bez roznicy?/
    czesc.Ch.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez thorgal Zobacz posta
    chomsky

ale w tym cały sęk.
    Kupić 14-54 czy k-x, który z kitem bedzie tak samo szybki, ciut wolniejszy lub deczko szybszy.

Jeżeli ktoś potrzebuje szybki sprzęt to musi sobie uświadomic, że taki "skoczek" nic nie da.
    Oczywiście pozostaje satysfakcja z nowej zabawki.
    Ja rzeczę, że jeżeli priorytetem jest szybkość to taka zamiana nie ma sensu.
    Tak masz racje Kx nie bedzie widocznie ( znaczaco szybszy) czy celniejszy Raczej podobny. Bonusem jest tu obrazek.
    Czesc.Ch.
    Cytat Zamieszczone przez piotreek27 Zobacz posta
    Witam jeśli można podpiął bym się pod temat . Sam jestem posiadaczem troszkę starszego modelu od autora wątku mianowicie E-510 , i mam właśnie podobne rozterki z tym iż w grę wchodzi więcej rozwiązań , wstępem chciałem dokupić właśnie ZD 14-54 ,ale właśnie wydaje mi się iż i tak zbyt już wiele zainwestowałem a w sumie mam też chęć wyemigrować do innego systemu dlatego nie jestem do końca pewien czy dalej brnąć , aczkolwiek wiem iż to co dał mi "Olek" a w zasadzie sam sobie od niego wiozłem , kupiłem pozostawie w spadku dla potomnych na początek zabawy z foto Pojawia się teraz właśnie pytanko gdzie uciec najbardziej myślę o D90 później jest EOS550 a może macie jakichś faworytów godnych polecenia Dodam iż jak wcześniej nie wiedziałem co tak naprawdę mnie kręci w foto stąd pojawiały się najpierw obiektywik do makro 35 , później tele 70-300 jakaś lampka i tak dalej brnąłem Teraz już wiem że potrzebuje sprzętu do robienia foto ludziom czyli portretów i różnego rodzaju zdjęć do rodzinnego albumu , jedynym dodatkowym atutem było by jakieś drobne uszczelnienie coby czasem z dzieciakami na śniegu sie z aparatem powygłupiać
    Masz wydac kase na D90 to pomysl o D7000.
    Czewsc.Ch
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    W czym problem skoro nadal działa? Ja mam taki zestaw i świetnie się sprawuje.
    Jak dotłucze kupi nowy. Amator nie potrzebuje dwóch body na raz.

Brat ma d5000 z 18-105, dziadek kaiksa z KITem. Z tych dwóch body bez dwóch zdań Pentax.

Jest szybki. Gigant może nie, ale rzadko się gubi i zwykle trafia od razu.
    Jest jeden znaczący plus na korzyść Olka:
    Ekw. 28-108mm vs. 28-82mm. Dla mnie jest to dość praktyczna różnica.
    (dlatego np. Tamron 17-50mm średnio by mnie satysfakcjonował także).
    Dziala ale autor cos pisze o 100 000 klapniec. To sporo
    Ja tez wybralem Kx, mimo fajnego ruchomego ekranika w D5000.
    W rzeczywistosci Tamron 17-50 mi wystarczyl w Tatrach ( lenistwo) no czasem brakowalo szerokosci i dlugosci ale ogolnie starczylo. Pisze tu o turystycznym niezobowiazujacym pstrykaniu.
    czesc.Ch.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 1.12.10 o 22:43 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    A jak sobie radzi optyka 14-54 z inna odlegloscia od plaszczyzny matrycy, spowodowana brakiem lustra?? bez roznicy?/
    Przejściówka zwiększa dystans, więc po jej zastosowaniu odległość od matrycy jest taka sama, jak w dużym 4/3.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rrr Zobacz posta
    dziękuję zainteresowanie tematem.

Do hadesa , nie chcę być złośliwy ale pisanie do kogoś komu matryca nie oddaje prawidłowo koloru aby poczytał sobie książki to bzdura. Mogę założyć się o nową E-5 że dam Ci mój aparat i przedmiot z którym miałem problem i nie uzyskasz prawidłowego koloru. To tak jakby ktoś zastanawiał się dlaczego na filmie czarno-białym nie wychodzą mu kolory i uzyskał odpowiedź aby poczytał sobie książki to film zamieni się w czarodziejski sposób na kolorowy. Poza tym AF w E-520 w połączeniu z 14-42 lub 40-150 jest bardzo wolny i tyle, czytanie książek mu nie pomoże. Nie interesują mnie też "artystyczne" zdjęcia biegnącego psa z czasem 1/30, chcę uzyskać ostre zdjęcie gdy piesek biegnie na wprost mnie i nie mam czasu na ćwiczenia, a złośliwy piesek nie chce też wbiec w punkt który nastawię na ostro. Tak to ja się mogłem bawić kompaktem. Od lustrzanki wymagam szybkości i dobrej jakości obrazka.

Myślę że nie będę inwestował w 14-54. Myślę że zainteresuję się canonem i obiektywami wymienionymi przez thorgala czyli 17-40 i 70-200 plus jakiś korpus. Może jeszcze moja stara lampa Ex380 do czegość się przyda.
    pozdrawiam
    cześć
    Radosne kolorki Canona tez Ci zaczna doskwierac. U Nikona bywa różnie też trudne kolorki do okiełzania. Może nawet bardziej.
    czesc.Ch.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Dziala ale autor cos pisze o 100 000 klapniec. To sporo
    Vide post 35
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Jak masz tyle mamony, to lepiej tym bardziej kup 14-54mm i wyczekaj na okazję z E-3/E-30 na gwarancji.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Nie kolekcjonuję zdjęć, na których AF spudłował. Usuwam je zazwyczaj, nie myśląc o tym, że być może przydałyby się kiedyś w forumowej dyskusji. Mogę zrobić takie zdjęcia przy najbliższej okazji, nie ma sprawy. Ale po co wyważać otwarte drzwi? O tym, jak się sprawują boczne punkty Canona w różnych warunkach poczytać można na forach. Ten temat został już przewałkowany i poparty setkami zdjęć.
    Witam !

Jak to wyglada statystycznie te boczne punkty pomiarowe w ciemnicy ?
    Mozesz okreslic ile masz dobrze trafionych a ile nie trafionych ?

Podaj jakie szklo miales podpiete i jak wygladal kadr gdzie to...
    nie zadzialalo.

Ostanio znajomy przy zdjeciach bez lampy w domu z Nikonem D300 + Tamron 17-50 mial klopoty z trafianiem AF-em.
    Jak podpial Nikkora to nie bylo problemu.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Jak to wyglada statystycznie te boczne punkty pomiarowe w ciemnicy ?
    Mozesz okreslic ile masz dobrze trafionych a ile nie trafionych ?

Podaj jakie szklo miales podpiete i jak wygladal kadr gdzie to...
    nie zadzialalo.

Ostanio znajomy przy zdjeciach bez lampy w domu z Nikonem D300 + Tamron 17-50 mial klopoty z trafianiem AF-em.
    Jak podpial Nikkora to nie bylo problemu.

Pozdrawiam
    Ten Tamron ma klopoty z trafianiem w ciemnym we wszystkich systemach. Sporo pisali Canonierzy.
    Ale na szerokim kącie. Od 17 do gdzies 24mm potem spoko. Taki leniwy jest, jak ustawi na szerokim kacie ostrosc zle to za Chiny nie chce mu sie poprawic, mozesz przyciskac migawke a on nic. Czasem mu sie trafi na 17mm. Na szerokim w ciemnym korzystam z hiperfokalnej. Przyslona f4, na pierscieniu 3 metry i wale co popadnie. Przy okazji szyko idzie.
    Czesc.Ch.