Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: Kupić 14-54 czy Pentaxa k-x

Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Kupić 14-54 czy Pentaxa k-x

Witam,

Posiadam E-520 kupione w zestawie z 2 kitami. Miałem okazję podpiąć w sklepie 14-54 , zauważyłem że autofokus działa znacznie szybciej.
    Ponieważ zależy mi na szybkim autofokusie i dobrej jakości zdjęć mam pytanie czy lepiej kupić w/w obiektyw czy Pentaxa k-x z kitami, ponieważ cenowo wychodzi podobnie, a ponoć wspomniany Pentax posiada bardzo szybki autofokus. Cena podobna z tego powodu że interesuje mnie tylko sprzęt nowy z fakturą.

bernard74
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rrr Zobacz posta
    Witam,

Posiadam E-520 kupione w zestawie z 2 kitami. Miałem okazję podpiąć w sklepie 14-54 , zauważyłem że autofokus działa znacznie szybciej.
    Ponieważ zależy mi na szybkim autofokusie i dobrej jakości zdjęć mam pytanie czy lepiej kupić w/w obiektyw czy Pentaxa k-x z kitami, ponieważ cenowo wychodzi podobnie, a ponoć wspomniany Pentax posiada bardzo szybki autofokus. Cena podobna z tego powodu że interesuje mnie tylko sprzęt nowy z fakturą.
    No ja bym stawial na OLKA + ZD14-54 sam mam i powiem ci cacy.Ale wiesz sam podejmujesz decyzje.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Hmm, musi się coś w Pentaksie zmieniło, że ma bardzo szybki autofocus. Jedno, czym nie grzeszyły nigdy aparaty tej firmy, to sprawny i szybki AF. Chcesz dobrego AF, kup Nikona. Będziesz miał zwalony WB, ale AF Nikosi wymiata.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Nie można powiedzieć, że u P pod względem AF nic się nie zmieniło od np. k100d. Modele k-7 czy nawet k-x pod względem AF są naprawdę przyzwoite. Sam przymierzałem się do k-x i sprawdzałem. Nie jest to może AF rodem z topowych nikonów ale w zasadzie nie miałem zastrzeżeń w porównaniu do tego co znam dobrze np. z k200d. Mam na myśli zestawy ze szkłami kitowymi. Także coś się zmieniło. Z najnowszymi puszkami spod znaku P nie miałem styczności, nie sądzę jednak, aby coś skopali. Na ten temat na 100% napiszą Ci na forum P.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 28.11.10 o 23:13

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Oglądałem ostatnio K-x w sklepie i AF robił wrażenie - nie wydawał się wiele szybszy od mojego E-520 ale działał bardziej zdecydowanie i nie miał takich problemów przy słabszym świetle. Za to autofocus po kontraście w LV działał ślamazarnie.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    kurcze nie miałem lustra olkowego ale miałem nikonowe i bawiłem się k-xem.
    Fajna puszka, af raczej normalny, ni to super hiper szybki ni to wolny.
    Jedna rzecz skreśliła u mnie ten aparat - może dla innych to nic - nie widac, ktory punkt ostrosci pracuje. Poprostu ta puszka nie okazuje punktow ostrosci ani tez, ktory wlasnie jest aktywny.
    W nikonie to mialem i to bylo cacy, ba w penie tez tak mam i sto, nie tysiac razy wole wolniejszego pena od szybkiego k-xa bo wiem w co celuje.

Jeszcze wroce do porownania 14-54 i k-xa z kitem.
    Kit nie ma wbudowanego silnika wiec nie jest ultra szybki ani tez celny.
    Zapewne zmienia sie to jak zakupisz dajmy na to 16-50, ale to kolejne koszty.

Nikon ma zwalony nie tylko WB ale i pomiar swiatla - niestety.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    prawdę powiedziawszy chciałbym mieć szybszy AF. Kiedy spojrzałem na ceny wyszło że za cenę 14-54 mam całkiem nowy aparat, niekoniecznie Pentax ( co przy fakcie że migawka w moim E-520 ma już ok. 100 000 ) też ma jakieś znaczenie. Jednak podstawową sprawą jest dla mnie prawidłowe odwzorowanie barw i nie mam pojęcia jak wyglądałoby to w innych markach, mój aparacik ma problem z niektórymi odcieniami fioletu, niebieskiego, zielnego. Nie jest to generalnie duży problem i przeciętny facet nawet nie zobaczy błędu, ale jak się robi zdjęcia wełnie i każdy kolor ma 100 odcieni to się zauważa różnice.
    Mogłoby się się tak zdarzyć że aparat innej marki ma z kolorami większe problemy i wtedy - zamienił stryjek siekierkę na kijek.

A oto model któremu jeszcze nie udało mi się zrobić ostrego zdjęcia w biegu.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PB274585.jpg
Wyświetleń:	336
Rozmiar:	964,8 KB
ID:	41257  

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Ale na tym zdjęciu, które wrzuciłeś, to pies jest po prostu poruszony. AF nie ma nic do rzeczy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Krzaczki, znajdujące się w tej samej odległości, co pies, są ostre.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez thorgal Zobacz posta
    kurcze nie miałem lustra olkowego ale miałem nikonowe i bawiłem się k-xem.
    Fajna puszka, af raczej normalny, ni to super hiper szybki ni to wolny.
    Jedna rzecz skreśliła u mnie ten aparat - może dla innych to nic - nie widac, ktory punkt ostrosci pracuje. Poprostu ta puszka nie okazuje punktow ostrosci ani tez, ktory wlasnie jest aktywny.
    W nikonie to mialem i to bylo cacy, ba w penie tez tak mam i sto, nie tysiac razy wole wolniejszego pena od szybkiego k-xa bo wiem w co celuje.
    Następny po K-x, czyli K-r ma już to poprawione
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||