Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 66

Wątek: Kupić 14-54 czy Pentaxa k-x

| OlyJedi Awatar glos_ludu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ale na tym zdjęciu, które wrzuciłeś, to pies jest po prostu poruszony. AF nie ma nic do rzeczy.
    i biorąc pod uwagę ten fakt można rozwiązać to na dwa sposoby:
    - kupić 14-54, bo więcej światła to krótsze czasy naświetlania
    - kupić kx'a - wyższe użyteczne ISO

osobiście wybrałbym pierwsze rozwiązanie, warto mieć szkło dobrej jakości
    pozdrawiam
    Stary E-500 | OM-2 prawie nówka
    kity | M24/2.8; Z35/2.8; Z50 1.8
    znaczenie słowa "bynajmniej"

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie tak dawno kupiłem K-x'a, zdążyłem zrobić trochę pstryków, pozwolę więc sobie zabrać głos..

Brak podświetlenia aktywnych punktów AF jakoś bardzo nie przeszkadza,
    jak chcę być pewien to ustawiam na punkt centralny,
    szybkość, jeśli ostrzymy przez wizjer, jest naprawdę dobra,
    AF działa niczym niemiecki snajper - sprawnie i pewnie.

Na LV jest również szybko o ile ustawi się różnicę fazy
    (wkurza wtedy kłapanie lustrem)
    w przypadku wykrywania twarzy i kontrastu jest rzeczywiście lipa, bo ostrzy jak kompakt.

Puszka przyjemna w obsłudze, wdzięczne iso,
    z wad na początek - wizjer mógłby bardziej wystawać - muszę się "wciskać" nosem w wyświetlacz,
    no i kit 18-55 za długo nie posłuży, na pełnej dziurze mydło, trzeba przymykać nieraz dość sporo,
    warto od razu pomyśleć o szkłach na przyszłość.

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Nie wiem nad czym się zastanawiać. Ja należę do starej szkoły, która głosi, że najważniejsze są szkła
    Pentax ostatnio wypuścił dwie bardzo fajne puszki K-r i K-5, jednakże podpinać pod to jedynie kita (nawet jeśli ten kit jest nieco lepszy od kitów konkurencji) to grzech. Do tych puszek to powinno się kupić co najmniej nową stałkę DA35/2.4, jeśli na limited-a nie ma kasy.
    W twoim przypadku kupiłbym 14-54II, albo odkładał kasę na limited-y.

btw: Jeśli robisz tylko w RAW to możesz pobawić się barwą przy wywoływaniu, ale jeśli robisz w JPG to zanim zmienisz system, porównaj kolory jakie wypluwa dana puszka konkurencji, bo możesz tego żałować .

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Mam 14-54 i Olympusy+ cos jeszcze i mam od marca Kx z Tamronem 17-50/2,8.
    Naprawde 14-54 to fajne szklo, nie wiem na ile szybsze od tego co teraz posiadasz.
    Nowy Kr jest poprawionym Kx i chyba warto doplacic- ale to musisz sam pomyslec.
    Sam Kx ma dobry AF i nic mu nie dolega, w miare szybki i dokladny ( z moim Tamronem czasem sie myli na 17-20mm, ale Tamrony tak maja) z roznymi szklami.
    Zalety- bardzo fajne barwy ( bez dominanty magenty), znakomite jpg w programie Pentaxa mozna znakomicie korygowac, choc RAW to RAW. Niezly wizjer. Znakomite wyposazenie.
    No i niskie szumy. DR przyzwoity z mozliwoscia zwiekszenia w swiatlach o 1EV(dziala).
    Jesli chcesz kupic 14-54 to pomysl o E-5. Do wytluczonej E520 nie ma to sensu.
    Przed zakupem ( dla syna) probowalem D5000 Nikona i tez moge polecic. Podobno A390 to fajny aparacik?? Wybralem Kx i nie zaluje. Kolorki w Nikonie sa trudniejsze do opanowania.
    czesc.Ch

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rrr Zobacz posta
    prawdę powiedziawszy chciałbym mieć szybszy AF. Kiedy spojrzałem na ceny wyszło że za cenę 14-54 mam całkiem nowy aparat, niekoniecznie Pentax ( co przy fakcie że migawka w moim E-520 ma już ok. 100 000 ) też ma jakieś znaczenie.
    Chciałem napisać coś innego, ale w sumie sprowadza się to zawsze do tego samego: zakup amatorskiej lustrzanki to pierwszy, najmniejszy wydatek fotografa amatora. Trzeba się przyzwyczaić do cen albo zmienić aparat na kompakt i nie wgłębiać się w temat. Piszę to bez złośliwości.

Jednak podstawową sprawą jest dla mnie prawidłowe odwzorowanie barw i nie mam pojęcia jak wyglądałoby to w innych markach, mój aparacik ma problem z niektórymi odcieniami fioletu, niebieskiego, zielnego. Nie jest to generalnie duży problem i przeciętny facet nawet nie zobaczy błędu, ale jak się robi zdjęcia wełnie i każdy kolor ma 100 odcieni to się zauważa różnice.
    Mogłoby się się tak zdarzyć że aparat innej marki ma z kolorami większe problemy i wtedy - zamienił stryjek siekierkę na kijek.
    Poczytaj odrobinę o oświetleniu, zwłaszcza o niemieszaniu źródeł światła, temperaturze barwowej, etc.

A oto model któremu jeszcze nie udało mi się zrobić ostrego zdjęcia w biegu.
    Tak jak napisali koledzy Fret i Epicure to nie problem AF. Zdjęcie psa można wykonać szkłem kitowym nawet przy czasie 1/30, a mając stabilizacje, wbudowaną lampę błyskającą na drugą kurtynę i zdjęcia seryjne w ilości 3 klatki/s można ryzykować 1/15, a nawet 1/1 (ciekawy efekt pędu wyjdzie przy okazji). Wystarczy jeno złożyć się do takiego efekciarskiego zdjęcia i przetrenować panoramowanie czyli, w tym wypadku, śledzenie psa, biegnącego prostopadle do osi optycznej aparatu.

Może zabrzmi to złośliwie, ale tak naprawdę nie da się od tego uciec, nawet zmieniając na najlepszy aparat polecany przez sprzedawce, znawców rynku i znajomych co wiele aparatów posiadali. Zamiast zmieniać aparat, kupować obiektyw - kup kilka książek do nauki fotografii. Jestem daleki od złośliwości. Z doświadczenia wiem, że można zmieniać zawartość torby fotograficznej co sezon, a efekty będą takie same. Problemy, które opisujesz nie wynikają z niedoskonałości aparatu. To niedoskonałość operatora.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Stosunkowo latwo da sie odroznic fotki z Olympusa, dzieki dominancie magenty (no moze to jakas purpuro-fioleto- amarant??) nawet obrobka nie daje rezultatow. Ale inni producenci maja swoje kolorystyczne problemy. Na dzis Pentax radzi sobie znakomicie wlasnie dzieki kolorystyce.
    Kiedy dla zabawy pstrykalem Olkiem E1 i Kx ( szkla 14-50 i T17-50) to w normalnych warunkach roznice sa niewielkie i E1 pieknie sie sprawuje( jeszcze lepiej z 50/2,0).
    Oczywiscie w niskich swiatlach jest juz gorzej.
    Probowalem E510 i E520, ktore moglem taniej kupic i nie bylem zadowolony, chociaz jakiejs tragedii nie bylo. Jednak nowe matryce Sonego pozwalaja wycisnac wiecej.
    Musze sie liczyc z kazdym groszem i wydac go jak najlepiej stad Pentax a nie d700 np.
    Stad takie a nie inne wybory.
    czesc.Ch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez glos_ludu Zobacz posta
    i biorąc pod uwagę ten fakt można rozwiązać to na dwa sposoby:
    - kupić 14-54, bo więcej światła to krótsze czasy naświetlania
    - kupić kx'a - wyższe użyteczne ISO

osobiście wybrałbym pierwsze rozwiązanie, warto mieć szkło dobrej jakości
    pozdrawiam
    Biorąc pod uwagę, ten fakt, to ja bym postąpił inaczej. Z pewnością da się zrobić ostre zdjęcie biegnącego psa kitową optyką, trzeba tylko zdobyć trochę wiedzy i poćwiczyć. Ze zmianami sprzętu bym zaczekał do czasu opanowania tego, który już jest. Wtedy będzie mozna podjąc racjonalną decyzję.

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    No ma. Natomiast śmiem watpić czy K-r lub K-x + standardowy (w sensie kitowy) obiektyw bez "ultrahiperkosmicznego" napedu bedzie gigantem szybkości.

Ba wiekszość podstawowych szkieł z napędem usm, swm czy inny czort nie daje takiego kopa jak by się chciało.

Wiem bo przeszedłem w stajni N****a przez wiele szkieł i wydawało mi się że są szybkie...
    Dopóki nie wpadł mi w zestaw obiektyw C****a 70-200 i 17-40 - aha używane z wcale nie szybkim body jakim jest 40D.
    Te moje "szybkie" wtedy stały się wolniutkie.
    Teraz wiem, że puszka jest ważna ale ważniejszy jest obiektyw.

Dlaczego o tym pisze?
    Po to aby autor wątku nie wpakował się w kolejną ślepa uliczkę.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez thorgal Zobacz posta
    No ma. Natomiast śmiem watpić czy K-r lub K-x + standardowy (w sensie kitowy) obiektyw bez "ultrahiperkosmicznego" napedu bedzie gigantem szybkości.

Ba wiekszość podstawowych szkieł z napędem usm, swm czy inny czort nie daje takiego kopa jak by się chciało.

Wiem bo przeszedłem w stajni N****a przez wiele szkieł i wydawało mi się że są szybkie...
    Dopóki nie wpadł mi w zestaw obiektyw C****a 70-200 i 17-40 - aha używane z wcale nie szybkim body jakim jest 40D.
    Te moje "szybkie" wtedy stały się wolniutkie.
    Teraz wiem, że puszka jest ważna ale ważniejszy jest obiektyw.

Dlaczego o tym pisze?
    Po to aby autor wątku nie wpakował się w kolejną ślepa uliczkę.
    Kazdy budzetowy aparat to jakas slepa uliczka, Ty dajesz przyklady szkiel "L", nie bardzo to pasuje do naszych rozwazan.
    Czesc.Ch.

| OlyJedi Awatar glos_ludu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Biorąc pod uwagę, ten fakt, to ja bym postąpił inaczej. Z pewnością da się zrobić ostre zdjęcie biegnącego psa kitową optyką, trzeba tylko zdobyć trochę wiedzy i poćwiczyć. Ze zmianami sprzętu bym zaczekał do czasu opanowania tego, który już jest. Wtedy będzie mozna podjąc racjonalną decyzję.
    oczywiście masz rację, wiedzy nigdy za dużo (no chyba że mówią nam to w szkole). Nie jestem zwolennikiem bezmyślnych zakupów. Wypowiadałem tylko co do wyboru pomiędzy tymi opcjami
    pozdrawiam
    Stary E-500 | OM-2 prawie nówka
    kity | M24/2.8; Z35/2.8; Z50 1.8
    znaczenie słowa "bynajmniej"