Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 146

Wątek: E-p3

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    W dodatku u wszystkich ciągle można nadziać się na back/front focus....
    w tym całym nieszczęściu FF/BF :/ dobrze że jest mikroregulacja

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez micky Zobacz posta
    w tym całym nieszczęściu FF/BF :/ dobrze że jest mikroregulacja
    ...która fajnie wygląda na papierze, a w rzeczywistości trzeba mieć niesamowite szczęście, aby pomogła. Musiałbyś mieć szkło, które ma stały BF LUB FF. Jednakże wiele szkieł ma BF jak fotografujesz z bliska, a FF jak ustawiasz na nieskończoność... i w cale nie dotyczy to tylko zoomów. Stałki mają tak samo.

Cytat Zamieszczone przez efat Zobacz posta
    Ale to jest jednak silny argument.
    Owszem Osobiście nie rusza mnie mniej szumiąca matryca, bo i tak wolę jaśniejsze szkło od wysokiego ISO (w dodatku dzięki większemu DOF w 4/3 nie muszę martwić się, że fotografowanej postaci wyjdą ostre oczy z nieostrym nosem ), jednakże zazdroszczę rozpiętości tonalnej w K-5.

Z tych trzech konkurentów (canon, nikon, pentax) ten ostatni budzi we mnie najwięcej pozytywnych uczuć. Zapewne za sprawą fajnych stałek i nowego korpusu (jednak nadal trochę za dużego jak dla mnie ).
    Ciekawe jak będzie wyglądał nowy evil pentaxa i (najważniejsze pytanie) czy będzie można do niego zakładać stare limited-y?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    ...wolę jaśniejsze szkło od wysokiego ISO...
    Jeszcze tylko żeby te jaśniejsze szkła były...

...w dodatku dzięki większemu DOF w 4/3 nie muszę martwić się, że fotografowanej postaci wyjdą ostre oczy z nieostrym nosem...
    Odkąd w fotografii istnieje przysłona i możliwość jej regulowania (sądzę, że ze 100 lat już będzie...), GO raczej nie jest problemem, przynajmniej w tej sytuacji, jaką przedstawiłeś.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jeszcze tylko żeby te jaśniejsze szkła były...
    Na razie mam P20/1.7 i marzę o Leica 25/1.4

Żywię też głęboką nadzieję, że niedługo będzie większy wybór

Odkąd w fotografii istnieje przysłona i możliwość jej regulowania (sądzę, że ze 100 lat już będzie...), GO raczej nie jest problemem, przynajmniej w tej sytuacji, jaką przedstawiłeś.
    Jestem outsiderem i nie używam lamp. Wolę światło zastane, szybką migawkę i niskie iso. Do tego potrzebuję f1.7 lub najlepiej f1.4 ale fakt nie każdy lubi to co ja.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jestem outsiderem i nie używam lamp. Wolę światło zastane, szybką migawkę i niskie iso. Do tego potrzebuję f1.7 lub najlepiej f1.4
    Nic nie pisałem o lampach. Chodziło mi o to, że przysłonę zawsze można trochę przymknąć, jeśli papierowa GO nie jest wymagana. I nie będzie problemu z szybką migawką przy jakości obrazowania, jakie oferują dzisiejsze puszki na wyższych czułościach.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Chodziło mi o to, że przysłonę zawsze można trochę przymknąć, jeśli papierowa GO nie jest wymagana. I nie będzie problemu z szybką migawką przy jakości obrazowania, jakie oferują dzisiejsze puszki na wyższych czułościach.
    Moze chodzi o to, ze w APS-C, czy FF - musisz mocniej przymknac, czyli wejsc na wyzsze ISO, a w u43, czy 43 nie.

Chyba, ze na plazy sie jest

Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    I nie będzie problemu z szybką migawką przy jakości obrazowania, jakie oferują dzisiejsze puszki na wyższych czułościach.
    No cóż, jestem tylko amatorem... wydawało mi się jednak, że lepsze efekty uzyska się z jaśniejszym szkłem i niższym iso, niż odwrotnie. Czerń bardziej czarna? Lepsze rozmycie tła? Subiektywne odczucia.
    Faktem jest, że K-5 może pochwalić się fantastycznym DR, a pentax jako firma - ciekawymi limitedami.

Pamiętam jak kiedyś biegałem z klocem w postaci 40d+24-105IS. Trafienie z ostrością przy f4 czasami nie było takie łatwe. Żeby mieć pewność musiałem przymykać do f5.6 . Być może miałem BF lub FF na szerokim.... Teraz mam mały korpusik z deklem w postaci P20/1.7 i bez lustra. Nie lubię luster za tą ich nieprzewidywalność we współpracy ze szkłami....

Jednakże, jeśli e-p3 nie poprawi szybkości AF (największy mankament penów) to być może rozejrzę się za GH1/2 (na razie odrzuca mnie od tej alternatywy: brak stabilizacji, słaba dostępność i bandycka cena), lub skieruję wzrok ku pentaxowi (ale najpierw zaczekam na info jakie mocowanie będzie miał ich nowy evil).

Nie jestem przywiązany do marki. Staram się ograniczać swoje zapędy fotograficzne do jednego korpusu i dwóch szkieł (najjaśniejszej stałki na którą mnie stać, która będzie robić za standardowe szkło - coś pomiędzy 35mm, a 50mm po przeliczeniu cropa, oraz szkło do macro). Ewentualnie jakiegoś kitowego zooma, tak na wszelki wypadek (ważne jednak aby był tani, bo raczej rzadko byłby używany).
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 22.11.10 o 11:23

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Nie lubię luster za tą ich nieprzewidywalność we współpracy ze szkłami....
    Dodałbym: i za ich nieprzewidywalny światłomierz. Sukces landszaftów tkwi w idealnym naświetleniu. Tego żadne lustro wciąż nie potrafi.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Moze chodzi o to, ze w APS-C, czy FF - musisz mocniej przymknac, czyli wejsc na wyzsze ISO, a w u43, czy 43 nie.
    Chodziło mi o to, że wejście na wyższe iso w puszkach, które technologicznie nie odbiegają od dzisiejszych standardów, nie niesie ze sobą żadnego pogorszenia jakości obrazu w porównaniu do niższej czułości w 4/3. Zatem argument o konieczności przymknięcia obiektywu w systemach z większą matrycą, by uzyskać większą GO, uważam za wydumany, bo w rzeczywistości ta konieczność nie niesie ze sobą żadnych problemów. Ot, przymyka się, jeśli trzeba, i tyle...

wydawało mi się jednak, że lepsze efekty uzyska się z jaśniejszym szkłem i niższym iso, niż odwrotnie. Czerń bardziej czarna? Lepsze rozmycie tła?
    Jeśli wyższe iso w aparacie A daje taką samą jakość, jak niższe iso w aparacie B, to efekty będą takie same. A jeśli aparat A będzie miał większą matrycę, to przy wyższej przysłonie da takie samo rozmycie tła, jak aparat B przy niższej...

Pamiętam jak kiedyś biegałem z klocem w postaci 40d+24-105IS. Trafienie z ostrością przy f4 czasami nie było takie łatwe. Żeby mieć pewność musiałem przymykać do f5.6 . Być może miałem BF lub FF na szerokim....
    Biegam z podobnym klocem i tym samym obiektywem i nigdy nie miałem takich problemów.

Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Biegam z podobnym klocem i tym samym obiektywem i nigdy nie miałem takich problemów.
    No właśnie Jak ja nie lubię luster....

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów