Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 146

Wątek: E-p3

Awatar kbns
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Dodałbym: i za ich nieprzewidywalny światłomierz. Sukces landszaftów tkwi w idealnym naświetleniu. Tego żadne lustro wciąż nie potrafi.
    Akurat przy tego typu ,,dynamicznej'' fotografii chyba swiecenie na histogram jest optymalne w dowolnej cyfrowce, nie?

Swoja droga, to mozliwosc przestawienia trybu pracy spota w Penie (std/shadow/highlight) jest bardzo fajnym pomyslem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kbns Zobacz posta
    Swoja droga, to mozliwosc przestawienia trybu pracy spota w Penie (std/shadow/highlight) jest bardzo fajnym pomyslem.
    Takie "cuda" to miałem już w starym dobrym E-500. I prawdę mówiąc nigdy z tego nie korzystałem.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Prościej i bezpieczniej ustawić kompensację ekspozycji na zwykłym spocie, tudzież pracować w manualu i odpowiednio prześwietlić/niedoświetlić, niż bawić się w te tryby pomiaru światła.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar kbns
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Takie "cuda" to miałem już w starym dobrym E-500.
    Cóż, nie można być na bieżąco we wszystkich systemach

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    I prawdę mówiąc nigdy z tego nie korzystałem.
    Ja mam zapięty highlight spot pod guzik AE-lock (tzn, erm... Fn ). I jest to mój główny pomiar światła, gdy: a/ matrycowy się zagubi; b/ chcę mieć szybko raw z histogramem do prawej. Jak dla mnie, bardzo wygodne rozwiązanie.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Prościej i bezpieczniej ustawić kompensację ekspozycji na zwykłym spocie, tudzież pracować w manualu i odpowiednio prześwietlić/niedoświetlić, niż bawić się w te tryby pomiaru światła.
    Pozwolę się nie zgodzić. highlight spot+AELock+Fn = *pac* spotem w te światła, które jeszcze chcę mieć i koniec. I nie ma zdrady, uwierz.
    A, milczące założenie: kazałem puszce zapomnieć co to jest jpg.

PS. Manual jest u mnie trybem do zadań specjalnych, podstawowym jest A.
    Ostatnio edytowane przez kbns ; 23.11.10 o 11:31 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Pozwolę się nie zgodzić. highlight spot+AELock+Fn = *pac* spotem w te światła, które jeszcze chcę mieć i koniec. I nie ma zdrady, uwierz.
    O żesz w mordę - dzięki, przetestuję sobie.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Akurat przy tego typu ,,dynamicznej'' fotografii chyba swiecenie na histogram jest optymalne w dowolnej cyfrowce, nie?
    Ja, gdzie tylko można, naświetlam na histogram. Takoż wszystkie tryby pracy światłomierza są mi zbędne.

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    W nowej puszce chętnie bym zobaczył panoramę z ręki. to drobiazg, który nie wymaga jakiś wielkich nakładów, a dla mnie fajny dodatek. Sam używam takiej panoramy w kompakcie pentaxa (gdzie robie 3 zdjęcia i oprogramowanie w aparacie je składa). Nie jest to częste ale przydaje się i fajna z tym zabawa. Nie trzeba się pocić przed kompem, bo wychodzi dobrze. Zresztą to chyba na tyle prosta sprawa, że można by dodać taką opcję w uaktualnieniu oprogramowania istniejących już puszek. Chyba, że nie.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    W nowej puszce chętnie bym zobaczył panoramę z ręki.
    Przyznam szczerze, że ja też, tylko poszedłbym dalej i np. w takim pro Oly widziałbym taki mały kombajn do fiszajowych panoram jak u Radka w tutorialu, na fototv.pl.
    Na razie Oly nie ma ryby więc pomarzyć zawsze można

Fajnie by było gdyby taki sofcik w aparacie podczas pokazywania "ile już mamy" tej panoramy podczas kolejnego ujęcia, rozpoznawał/brał pod uwagę wady szkła i kazał z automatu robić większy margines by lepiej skorygować.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    W zaawansowanych puszkach można oczywiście rozszerzać możliwości softu tak jak piszesz. Przecież to jest kwestia oprogramowania, bo zdaje się dzisiejsze procerosy wkładane do puszek tego typu obliczenia wykonają bez większego problemu w akceptowalnym czasie. Ale tu lepiej wypowie się fachowiec od procesorów.

W puszkach EL wystarczy taki prosty, prościutki myk - 3 zdjęcia i połączenie ich przez oprogramowanie w jedno - panoramę.

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Do olywyjadaczy...

Od jakiegoś czasu pojawia się plotka właśnie o e-p3.
    Przypuszczam, że podobnie bylo w przypadku e-pl1 oraz e-p2 itd.

Uwzgledniając dotychczasowe doświadczenia, po jakim czasie pojawiała sie puszczka pokazana przez Olka?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów