Smutno, smutno, smutno... właśnie dlatego powinno się sterylizować swoje zwierzęta.
Dzisiaj trzy z Zuiczych 50'tek. Nabyłem tę jaśniejszą jakiś czas temu i jak do tej pory nie wiem co mam o niej myśleć. Się jeszcze okaże czy zostanie na stałe.
Tak przy okazji jeśli ktoś z odwiedzających będzie znał odpowiedź ( a działo się tak już niejednokrotnie ) - zainteresowało mnie pewne zjawisko. Otóż od jakiegoś czasu romansuję z Lightroom'em, do tej pory używałem Oly Studio oraz PhotoPaint'a do dłubaniny. Wiecie może dlaczego zdjęcie inaczej wygląda w programie Adobe niż w 2 pozostałych których używam ? Wywołuję i picuję foto w Lightroomie, a potem powiedzmy chcę coś jeszcze pokręcić w Corelu i ta fota prezentuje się już zupełnie inaczej pod względem kontrastu i nasycenia niż to widziałem w Adobe ! Często również w przeglądarce windowsowskiej wygląda na przekontrastowione i przesycone względem tego co sobie naustawiałem w Lightroomie. Czy ktoś się z tym spotkał i zna może przyczynę ?
Co ciekawe nie zawsze to występuje ale np. wywołując 139 nie dążyłem do tak silnych efektów jakie widać poniżej...
Bardzo ładneO co kaman na 3 ??
![]()
Smutno, to prawda, ale sterylizacja to forma nowoczesnego barbarzyństwa.
Sądzę, że za mało edukacji od małego i edukacji odpowiedzialności. Sterylizacja to droga na skróty. Skuteczna, ale są działania uboczne i skutki odwleczone w czasie...
Pajęczynka ładna, a 3 świetna.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Na temat sterylizacji zwierząt mógłbym podyskutować, lecz nie chcąc nawet rozpoczynać nie będę wyrażał swojego zdania w temacie.
Dużo radochy mam ostatnio ze zdjęć. Piękną mamy jesień i mam nadzieję że trochę taką pobędzie bo tyle zdjęć jeszcze do zrobienia !
140.
141.
To zrobiłem w pośpiechu na zajęcia. Przechodzę tędy prawie codziennie, nie biorę aparatu bo wiem że w tedy na bank nie dotarł bym na uczelnię o czasie. Ten raz wziąłem i gryzłem się do dziś - nie wiedziałem czy wyszło, było czasu na 3 strzały. Każdy kadrowany inaczej a scena trudna do naświetlenia. Miałem fuksa bo wyszło świetnie. Obróbka była minimalna. Wyratowałem drobny przepał nieba i za głęboki cień drogi. Chyba jeszcze nigdy nie udało mi się wykorzystać w takim stopniu rozpiętości tonalnej zawartej w raw'ie. Dlatego lubię robić zdjęcia miast dyskutować o sprzęcie...
142.
143.
Ostatnio edytowane przez Hrr ; 26.10.10 o 18:48
Od dłuższego czasu zastanawiałem się czy umiałbym,( nawet do lektury zasięgnąłem chodź nic do tej pory ciekawego nie wyczytałem) tak w razie potrzeby, zrobić portret.
Ot zdarzało się pewnie. Córeczka sąsiadów miała komunię, jakiś koncert, kabaret, reportaż. Ale tego nie liczę.
No i przydarzyło się. Pogoda była ładna, oly w plecaku a koleżanka ponoć miała coś tam na oczach nałożone, nieważne.
Proszę o opinię ( odbiór, poprawność "w sztuce", kadry itp ) bom ciekaw. A nie znam się na tyle aby samemu wykminić.
Układam wg najcieńszego do najlepszego.
147.
Ot taki pstryk, nawet z ostrością trochę nie trafiłem.
148.
Z momentem zrobienia mocno mi się podobało, ale im więcej razy je widzę tym coraz mocniej traci w moich oczach.
149.
A z tego jestem w pełni zadowolony.
Niezły monolog z mej strony, co by kontynuować dziś dorzucam kolejną porcję.
Kat w tym roku jako support wybrał sobie fenomenalną kapelę - Empire z 3miasta. Rozwalili budę na strzępy, zrobili na mnie ( i pewnie nie tylko na mnie) ogromne wrażenie, szczególnie zielone oczy wokalistki...
150.
151.
152.
153.
154.
Ładna seryjka, autor chwyta światło i kolor łapczywie, szanuje przy tym kadrowanie, pamięta o nastroju. Sprawne podejście, dobra robótka, głęboka nutka.
Pzdr, TJ
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 24.11.10 o 10:39 Powód: Automatyczne scalenie postów
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|