Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: ZD czy Sigma

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jerryg3 Zobacz posta
    A od jakiej ogniskowej zaczyna być ciemniej w ZD ? Światło na meczach to jednak podstawa.
    Tak mnie wyszło :P

f/2.8 - 50-88mm
    f/2.9 - 89-112mm
    f/3.0 - 113-130mm
    f/3.1 - 131-137mm
    f/3.2 - 138-158mm
    f/3.3 - 159-169mm
    f/3.4 - 170-182mm
    f/3.5 - 183-200mm

Aż dziw, że nikt o prędkość AF nikt nie pyta. Wersji 70-200/2.8 pod 4/3 nie miałam, a trudno bym porównała D300+70-200/2.8, bo też kwestia pewnie puszki.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Czytałem ostatnio sporo informacji dot. tej Sigmy i wykonanie i szybkość jest na plus ale nie jest dość ostra na pełnej dziurze przy 200mm i warto ją przymknąć do f4 wiec na jedno wychodzi - światło i tak masz 3.5-4.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Czytałem ostatnio sporo informacji dot. tej Sigmy i wykonanie i szybkość jest na plus ale nie jest dość ostra na pełnej dziurze przy 200mm i warto ją przymknąć do f4 wiec na jedno wychodzi - światło i tak masz 3.5-4.
    Kolega ma tą Sigmę pod Pentaksa zapiętą. Fajnie się prezentuje, choć ciężkie bydle.
    Jednak narzeka facet na lekkie mydełko na pełnej dziurze, więc średni zysk ze światełka.
    Ja brałbym bez dwóch zdań ZD. Dlaczego? Uszczelnienia, większy zakres i mniejsza waga. Tyle.

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Stał się cud. Dzisiaj na derbach Jaworzna, poznałem kolegę, który fotografował E-330 z podpiętą sigmą. Bardzo szybko udało mi się z Nim nawiązać współpracę, po czym zacząłem test ów 70-200. Panowie, nikt nie pisał wcześniej, że pokrętło do zmiany ogniskowj jest ta blisko body. Nie dość, że z przyzwyczajenia chwytałem za pierścień ostrości, to jeszcze stopka od statywu strasznie utrudniala pracę. Oczywiście pierwsze co zroniłem, to obruciłem mocowanie o 180 stopni, ale co jak będę potrzebował użyć monopodu ? Kicha. Ostrość łapie szybko, ale niestety nie pewnie, rany, przeglądam zdjęcia i z 50 % z błędnym AF. Na 200 mm zdaża mu się wogóle długo błądzić z AF. Fakt, że po wpięciu mojego 40-150 czułośc skoczyła wysoko w górę, ale z tego co widzę, choć wolniej, ale poprawniej chwyta ostrość. Nie wiem, być może coś źle ustawiłem, ale co ? Jestem rozczarowany nieco, więc już powoli moge pisać, iż 50-200 ZD kupię. Być może znajdzie się dobra osoba, kto da pomacać szkiłko w okolicach Jaworzna.
    Z puszką w dłoni świat staje się piękniejszy
    Zapraszam na stronę, bloga, wątek.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Jestem z Andrychowa, mam to szkło w wersji 50-200 bez SWD, jeśli będzie pogoda możemy się spotkać w Wygiełzowie w sobotę późnym popołudniem. Ale na pewno znajdziesz to szkiełko bliżej siebie, jakby nie, daj znać na PW. Jestem właściwościami optycznymi tego szkła zachwycony, no ale ja nie fotografuję sportu.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Rudy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja też za ZD. Sam poluje od jakiegoś czasu na dobrą okazje, jeszcze sie zastanawiam czy SWD czy bez, zdania na forum są podzielone (mam na myśli róznice cenową).Chyba jednak bym się przychylił do SWD bo ponoć z E-30 i E-3 SWD daje potencjalny zysk prędkości na C-AF.

Co do Sigmy to przede wszystkim niezawodność to nie jest atut tej firmy więc przy wydatkach rzędu 2000-3000pln radziłbym kupić używane dedykowane szkiełko ZD powiedzmy jeszcze na rocznej gwarancji niż nową Sigme.
    Olympus E-30 + ZD 14-54mm II + ZD 70-300mm

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jadę dzisiaj po ZD 50-200, bez SWD, używaną. Oczywiście podepnę, pomacam, popstrykam, ale może jest coś na co nalezy zwrócić szczególną uwagę ? Może trzeba spisać umowę ? Nigdy nie kupowałem nic używanego, więc zrozumcie mój stres.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Jadę dzisiaj po ZD 50-200, bez SWD, używaną. Oczywiście podepnę, pomacam, popstrykam, ale może jest coś na co nalezy zwrócić szczególną uwagę ? Może trzeba spisać umowę ? Nigdy nie kupowałem nic używanego, więc zrozumcie mój stres.
    Stan wizualny, styki, obtarcia, soczewki - o obejrzeniu tego pewnie nie trzeba Ci przypominać. Ja bym jeszcze przykmnął przysłonę po zapięciu do korpusu i pobawił się chwilę przyciskiem do podglądu głębi ostrości oraz wykonał kilka zdjęć (również w serii) z przymkniętą dziurą. Niby wyższa półka, ale zawsze to zoom, więc nie wiadomo w jakim stanie jest taśma przewodząca dane w obiektywie (choć o takich wpadkach w przypadku 50-200 jeszcze nie słyszałem).
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Dziekuję Eddie. Nie pomyślałbym o tym. Mam już. Mam też pewien kłopot Pewnie w google znajdę, ale jednak zapytam tutaj. Świadomie kupiłem z wytartym mocowaniem osłony przeciw słonecznej. Jest luźna po nakreceniu. Tulipan z ZD 14-54 trzyma się prawidłowo, więc jest to wina osłony, nie obiektywu. Pytanie mam zatem: czy widzieliście jakiś zamiennik osłony, ewentualnie czy olej lub zapalniczka pomoże ? Można jakoś na to zaradzić ?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Świadomie kupiłem z wytartym mocowaniem osłony przeciw słonecznej. Jest luźna po nakreceniu.
    Pytanie mam zatem: czy widzieliście jakiś zamiennik osłony, ewentualnie czy olej lub zapalniczka pomoże ? Można jakoś na to zaradzić ?
    Co to znaczy wytarte mocowanie? Telepie się trochę po nałożeniu? W czym to przeszkadza? Osobiście dałbym sobie spokój...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook