Sprawdziłem cenę tej osłony w OlyJedi, zrób to samo, przecież jesteś w programie, sądzę, że to powinno zakończyć poszukiwania, bo jest atrakcyjna, w dodatku oryginał...
Taniej nie znalazlem http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,3917s
Kupisz a za miesiac na gwarancje wymienisz ten wytarty,dadza inny to se sprzedaz wtedy![]()
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Zatem stanąłem przed kolejnym wyborem obiektywu. Szeroko 9-18 lub stałka ZD 50 f.2,0 ew Sigma 50 f. 1,4. Do czego ? Pewnie w pierwszej kolejności do foto ślubnej. Brakuje mi szerokiego kąta strasznie. ZD 9-18 zapewniłby wzgledne pole widzenia, ale strasznie skraca światło. 50- tki, zapewniają swiatło, ale raczej tylko jako portretowe mógłbym stosować, i te latanie, u nas w Jaw.... Szeroki mógłbym też wykożystać na ulicy, na statywie, na portretach szerokich, na, np. zamkach. ZD 50 w makro, ale mam 105-ke Sigmy, więc ...l ? 50-siątki przydały by mi sę równiez na koncertach naszych, gdzie zawsze brakuje światła a ogniskowa wydaję się być odpowiednia.
Wiecie, kupiłbym wszystkie i jeszcze rybie i inna stałkę, ale za co ?
Jeśli brakuje Ci szerokiego kąta strasznie, a to czemu rozważasz zakup 50-tki?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Szeroko...
9-18 jest bardzo fajnym obiektywem, lekkim, tanim i w miarę dobrym. Poniżej dwa ujęcia z tego obiektywu. Obydwa z Bieszczad. Pierwsze krajobrazowe - praktycznie nic nie robione, za wyjątkiem przyciemnienia pierwszego planu i podciągnięcia kontrastu. Zdjęcie z filtrem polaryzacyjnym.
Drugie z wnętrza zapory w Solinie. Zdjęcie bez lampy i jakiegokolwiek wspomagania. Wystarczyła stabilizacja w aparacie i w miarę pewna ręka.
Uważam więc, że kwestia obcięcia światła nie gra tak dużej roli. Ten obiektyw da radę.
Ma on jednak jedną poważną wadę. Piszesz o zdjęciach z ulicy. Źle pracuje pod światło. Daje paskudne zielonkawe bliki.
Jasny obiektyw...
robiłem ślub sigmą 30, i powiem, że bardzo poprawnie się zachowuje.
Natomiast aby pogodzić ogień i wodę szykuję sobie zakup 14-35. Ale to w przyszłym roku.
Pozdrawiam i życzę dobrych wydatków![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
9-18 do ciemnego (naprawdę) kościoła się nada, spokojnie mogłem utrzymać czas rzędu 1/4s przy włączonej stabilizacji na szerokim końcu (testowane na ... pogrzebie). Problem może być z "ruchomymi obiektami" tam się znajdującymi przy tak długich czasach. Może lepiej fisza jak już? Będzie szerzej i ... dziwniej? Mnie się jakoś bardziej podoba obraz z fisza niż UWA, jest jakoś bardziej naturalnie - ale to moja subiektywna opinia.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."