Strona 55 z 76 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 752

Wątek: Olympus E-PL1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tolek1 Zobacz posta
    ...przeczytałem mnóstwo testów i nigdzie nie wspomniano, że tak się zachowuje z tym obiektywem...
    Bo wszyscy to wiedzą i nikt nawet się nie spodziewał, że będzie inaczej. Takie rzeczy są normalne nawet w lustrzankach, które lampę błyskową mają dużo wyżej. Trzymaj się zasady, że lampy wbudowanej się nie używa, a jeśli już, to na pewno nie do zbliżeń, na których ten cień widać będzie najbardziej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czy mógł by ktoś z posiadaczy E-PL1 z obiektywem 14-140 potwierdzić, że u nich również występuje opisany problem? Proszę o odpowiedź ponieważ pozostały mi 2 dni aby ew. zwrócić aparat lub dokupić lampę.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Czy mógł by ktoś z posiadaczy E-PL1 z obiektywem 14-140 potwierdzić, że u nich również występuje opisany problem? Proszę o odpowiedź ponieważ pozostały mi 2 dni aby ew. zwrócić aparat lub dokupić lampę.
    No pomysl trochę.

Są inne e-pl1 niż Twój? Z wyżej zamontowaną lampą?
    Są mniejsze 14-140 niz Twój?

No, to jak nnie ma, to jak ktoś może mieć inaczej niż Ty.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Witam. W E-520 z 14-42 z założoną osłona występuje ten problem, ale po zdjęciu osłony nie ma problemu, z tym, że ja używam już lamp zewnętrznych, mocniejszych.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Myślę, że podobna przypadłość dotyczy wszystkich aparatów po założeniu teleobiektywu i użyciu wbudowanej lampy błyskowej, w każdym systemie znajdzie się taka konfiguracja. gdybyś miał to z krótkim kitem , mógłbyś się zasadnie burzyć.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Myślę, że podobna przypadłość dotyczy wszystkich aparatów po założeniu teleobiektywu i użyciu wbudowanej lampy błyskowej
    Podobny efekt występuje po zakręceniu wszystkich dużych obiektywów, niekoniecznie tele.
    Dokładnie taka sama (normalna dla lamp wbudowanych) sytuacja ma miejsce z fishem 8mm Panasa na GF1, ba nawet z FL-36R w zależności od ustawienia głowicy i/lub aparatu mogą się pojawiać "bonusy" na fotkach
    To samo pewnie będzie też z np. 7-14, które małe nie jest.
    Oly tu ładnie uzupełnia ofertę malutkim 9-18, którego w realu (dokładnie w MM ) pomyliłem z 14-42 - rewelacyjnie malutkie szkiełko.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    podobną "przypadłość" na pewno z osłoną miałem z E300 + ZD14-54 który jest standardowym zoom za przedmówcami wbudowana lampa tylko dla podstawowego obiektywu a tele i superwide zostawi cień lub nie oświetli całego kadru ale to moja opinia nie miałem w praktyce do m43

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję za odpowiedzi, w takim razie najlepszym wyjściem będzie dokupienie lampy. Czy FL-14 rozwiąże problem?

| OlyJedi Awatar wyrwiflak
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dziękuję za odpowiedzi, w takim razie najlepszym wyjściem będzie dokupienie lampy. Czy FL-14 rozwiąże problem?
    Do szerokokatnych ujeć odchylaj wbudowaną lampę by odbijała błysk od sufitu (trzeba stosować korektę EV błysku przynajmniej +1) a do ujęć portretowych już nie powinno zacieniać bo te problemy występują powszechnie w większości aparatów podczas ujeć z bliska i szerokokątnych.
    Sprzętu więcej niż umiejętności. FF+APS-C=cokolwiek
    "If you are looking for the perfect camera, it doesn’t exist and never will."

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Moim zdaniem jeśli już lampa (a lampa to "zło konieczne") to lepiej dopłacić i kupić taką z odchylaną głowicą. Ja używam FL-36R i FL-20.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów