No to dziś "ornitologicznie", testowałem sobie Sigmę 50-500. Ciężkie bydle do robienia z ręki, a do tego żeby jakość była dobra trzeba przymykać długi koniec do co najmniej f/8 a optymalnie do f/11...
No to dziś "ornitologicznie", testowałem sobie Sigmę 50-500. Ciężkie bydle do robienia z ręki, a do tego żeby jakość była dobra trzeba przymykać długi koniec do co najmniej f/8 a optymalnie do f/11...
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Bardzo przyjemne kolorystycznie zdjecia. Relaksujace rzekl bym. Niewykluczone, ze i pod wzgledem ornitologicznym ciekawe, ale ptaszki mnie nie ruszaja wiec tego nie ocenie. Ogolna stylistyka bardzo na +. Miekkie swiatlo i kolorystyka zgraly sie z tematem zdjec. Z ostatnim moznaby moze pokusic sie o kwadratowe kadrowanie... W trzecim troszke szkoda, ze w kadr wlazl jakis badyl na blizszym planie i choc rozmyty, to jednak deczko przeszkadza.
Tomek
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Nie powiem całą seria mi przypadła do gustu.
Jacek
www.jackowlew.pl
pozwolę sobie coś napisać
na ocenianiu się nie znam
seria ornitologiczna bardzo fajna dla mnie
pozdrawiam
"f.n" E-620 ...
No, mnie się ta seria podoba : )
1. Za klimat i kadrowanie : ) Delikatna tonacja, udana GO i + za ptaszka b. fajnie umieszczonego w kadrze : )
2. Bardzo podoba mi się tu światło i kompozycja : )
3. Kolejny raz za klimat, cudne światełko i uroczego szczygła dopełniającego kompozycje : )
Pozdrawiam : )
Cieszą oko takie strzały![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
No, tym razem Sigma w roli mało typowej dla siebie (chyba) - bynajmniej nie na długim końcu. Dziwne to szkło, ciekawe jakby się sprawowało na FF (winietę pomijam), bo na 4/3 ostrością otwarte nie grzeszy (choć po domknięciu do f/11 jest pięknie) za to "całokształt" mi się spodobał mimo że niektórzy narzekają na bokeh w tym szkle. W załączeniu mój ulubiony widok z okna, w dwóch wersjach.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Dwie ostatnie foty bardzo ładne. Zwlaszcza druga.
Bardzo ładny widok z okna.
Mnie bardziej podoba się wersja druga.
OMD, kilka puszek i wiadro słoików
jeju!!! piękniea mnie jakby wersja jeden, choć obie zacne
![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"