Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Wydawcy upominają się o 1 procent od cen aparatów cyfrowych

| OlyJedi
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    dlatego właśnie ta opłata - nie więcej jednak jak 3 % wartości
    Czyli od 11 lat, zgodnie z ustawą państwo pobierało 0%, a teraz wezmą zaledwie 1% !
    Co za znamienitych mężów stanu wybraliśmy w ramach demokracji przedstawicielskiej żeby nami rządzili!
    Jakiś podatek od pstryknięcia może jeszcze wymyślą? W PIT trzeba będzie licznik kamery przepisać i uiścić stosowną kwotę. Taki mam wniosek. Racjonalizatorski. W ramach ratowania finansów publicznych.
    Pozdrawiam, Andrzej.
    E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    amigo - dlatego ze do nie dawna aparat fotograficzny nie był uwzgledniony w rozporządzeniu Ministra właściwego do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego a teraz będzie

Jesli aparat foograficzny jest urządzeniem reprograficznym to sprawa jest czysta - jeśli stwierdzimy że nie jest to można o coś wojować.

Rzecz też jest ździebko naciągana, bo pojawia się pytanie czy podobny podatek będzie naliczony do kredki, ołówka, długopisu, flamastra itp itd...

w końcu też możesz za jego pomocą skopiować utwór lub jego część

ale mimo wszystko jest przepis który to reguluje

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Amigo! Zobacz posta
    Czyli od 11 lat, zgodnie z ustawą państwo pobierało 0%, a teraz wezmą zaledwie 1% !
    Co za znamienitych mężów stanu wybraliśmy w ramach demokracji przedstawicielskiej żeby nami rządzili!
    Jakiś podatek od pstryknięcia może jeszcze wymyślą? W PIT trzeba będzie licznik kamery przepisać i uiścić stosowną kwotę. Taki mam wniosek. Racjonalizatorski. W ramach ratowania finansów publicznych.
    Nie siej fermentu. Nie pisz głupot. Ta kasa nie leci do fiskusa tylko, do organizacji ZZ.

Dobas ładnie opisał, co i jak.
    Z obserwacji wynika, ze aparat coraz częściej zastępuje ksero. Wystarczy przejść się do biblioteki...

Jedyne co się można doczepić, to dlaczego 1%. Dlaczego nie 2%, albo 0,0045%
    Wyliczenia, statystyki, uzasadnienie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    właśnie o taką amerykanizację mi chodziło. To przykre bo naszej (kontynentalnej i polskiej) tradycji prawa autorskiego nie musimy się wstydzić.

przypomniała mi się anegdota sprzed 2 lat. Moja koleżanka prowadziła wtedy jakąś sprawę karną i w czasie przesłuchania świadka wstał ktoś z publiczności z krzykiem: "sprzeciw! obrona dręczy świadka!".

"Всё это было бы смешно, Когда бы не было так грустно"

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Jak to dlaczego

wysokość opłat wylicza się uwzględniając proporcje udziału w zwielokrotnianych materiałach utworów zwielokrotnianych dla własnego użytku osobistego

ciekaw jestem kto to liczy i jak

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Oczywiscie, ze jest to zbiorowa odpowiedzialnosc. Placisz prewencyjnie za prawo do...
    Bzdura. Na kazdym poziomie. Od ksero zaczynajac, a na kredzie konczac (bo przeciez mozna sobie ta ksiazke skopiowac na chodniku kreda). Inne formy tez by trzeba opodatkowac:

• ubrania- na nich tez mozna drukowac fragmenty dziel wielkich
    • samochody- kto z nas nie widzial napisow na samochodach?
    • samoloty- patrz wyzej
    • ziemniaki - udowodniono juz dawno, ze w ziemniaku mozna zaobserwowac sladowe ilosci pradu- podciagamy to pod urzadzenia elektryczne i juz podatkiem 3% ziemniaka w leb.
    • ogorki- jak znam zycie i ogorki, to one tez sa w to zamieszane.
    • w ogole wszystkie artykuly spozywcze- cale te rymowanki na jogurtach i proszkach do pieczenia.
    • proszki do prania- patrz wyzej
    • latarki- znane sa przypadki uzywania tej metody do komunikacji, czyli mozliwe jest zastosowanie swiatla do "wymrugania" aktualnie obowiazujacego podrecznika do analizy makroekonomicznej.
    • wszelakiego rodzaju druty. drutem mozna przeslac wszystko.
    • poczte tez- patrz wyzej (zaginione przesylki zwolnic z tego podatku)
    • itp itd

Generalnie- najlepszym wyjsciem bylby podatek tzw "Literowy" (nie mylic z Litrowym) - Powiedzmy 0,01PLN od kazdej uzytej litery. KAZDEJ. Bez wzgledu na nosnik. I klopot z glowy. Mniej grafomanstwa, mniej czytania i klopotow ze zrozumieniem. Za to wiecej kasy w budzecie, Zaiksie czy innym paskudztwie. Ogolna szczesliwosc i wieczna radosc

PS
    Czy przypadkiem ta 3% podwyzka VATu to nie jest to?
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    tu sie zgadzam co do absurdu kredka flamaster, kreda szkolna, kazdy nosnik itp itd.... Ba nawet utworu jestes w stanie nauczyc sie na pamięć . nośnikiem chyba wtenczas bedzie mózg

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Oczywiscie, ze jest to zbiorowa odpowiedzialnosc. Placisz prewencyjnie za prawo do...
    Wiesz jak tak patrzysz, to taką samą zbiorową odpowiedzialnością jest składka zdrowotna, skłdka emerytalna(w systemie w którym nie płacisz tylko za siebie) itd. itp. A i podatek drogowy wliczony w paliwo - przecież ja je do kosiarki kupuję, po ulicach nią nie jeżdżę!

Alternatywą dla tej opłaty jest zakaz kserowania książek/artykułów, zakaz przegrywania płyt itd. itp. Bez podpisywania indywidualnych umów, czy choćby zgłoszenia każdej takiej operacji... to byłby dopiero absurd.

Czepianie się tego systemu MZ jest bez sensu, bo uwagę lokuje nie tam gdzie trzeba. Czepiać sie trzeba OZZ i ich poczynań "informacyjnych". I dążenia do amerykanizacji prawa, co jak widać nawet po wypowiedziach w tym temacie (pierwszy post chociazby) całkiem ładnie im się udaje.

Podobnie czepiać się należy tego, że OZZ wiedzą lepiej od twórcy, co on chce, oraz tego jak redystrybuuja pieniądze... napychając swoje kieszenie lub topiąc je na giełdzie.
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 31.07.10 o 15:59
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Wiesz jak tak patrzysz, to taką samą zbiorową odpowiedzialnością jest składka zdrowotna, skłdka emerytalna(w systemie w którym nie płacisz tylko za siebie) itd. itp. A i podatek drogowy wliczony w paliwo - przecież ja je do kosiarki kupuję, po ulicach nią nie jeżdżę!
    ...................
    Podobnie czepiać się należy tego, że OZZ wiedzą lepiej od twórcy, co on chce, oraz tego jak redystrybuuja pieniądze... napychając swoje kieszenie lub topiąc je na giełdzie.
    Alez masz calkowita racje !
    Podpisuje sie pod tym obiema gornymi konczynami
    Dokladnie tak to widze, bo tak to jest
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Poza tym zwracam uwage na to, kto sie domaga tych dodatkowych oplat.
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 31.07.10 o 16:20 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Poza tym zwracam uwage na to, kto sie domaga tych dodatkowych oplat.
    No tak jest.... i teraz pytanie jak byś to widział, żeby było lepiej - krytykować łatwo

ad. ps. Tak wiem, kto się domaga, ale jakoś mnie nie razi, to ze się domagaja, w końcu to ich rola... razi mnie za to baaaardzo słabe uzasadnienie