Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Wydawcy upominają się o 1 procent od cen aparatów cyfrowych

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Większością aparatów nie można zrobić zdjęcia bez karty pamięci i obiektywu. Skoro karty są objęte tym podatkiem to aparaty już nie powinny, bo bez kart są bezużyteczne zarówno jako nośnik jak i urządzenie kopiujące. Bez obiektywu również ciężko będzie zrobić jakąś kopię.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez anna Zobacz posta
    Większością aparatów nie można zrobić zdjęcia bez karty pamięci i obiektywu. Skoro karty są objęte tym podatkiem to aparaty już nie powinny, bo bez kart są bezużyteczne zarówno jako nośnik jak i urządzenie kopiujące. Bez obiektywu również ciężko będzie zrobić jakąś kopię.
    O! I to jest argument... ale... opłatą objęte są zarówno nagrywarki cd jak i same płyty. Ksero jak i papier.

Więc wypadało by zmienić wszystko systemowo, tylko wtedy podskoczą stawki za dany nośnik albo urządzenie.

Tak źle i tak niedobrze

Ja bym tylko chciał, bardzo, bardzo, żeby te pieniądze w rzeczywistości szły do twórców.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Kiedyś na jakimś wykładzie w ramach ciekawostki wykładowca opowiadał nam o tym jaki udział w pobranej kasie mają koszty własne ZAIKSu. Masakra. OIDP to znacznie przekraczało 50%.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    O! I to jest argument... ale... opłatą objęte są zarówno nagrywarki cd jak i same płyty. Ksero jak i papier.

Więc wypadało by zmienić wszystko systemowo, tylko wtedy podskoczą stawki za dany nośnik albo urządzenie.

Tak źle i tak niedobrze

Ja bym tylko chciał, bardzo, bardzo, żeby te pieniądze w rzeczywistości szły do twórców.
    a ja chce właśnie zostać twórcą ktoś wie jak to zrobić ?

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Stwórz coś.
    A poważnie. Często to wszystko ma drugie dno. Mamy tak często awantury o ksero, a czyż nie jest też tak, że w 90% to jedyne wyjście? Jeśli mogę potrzebną książkę wypożyczyć, to nie muszę jej kserować! Prosty przykład - na ostatni egzamin na studiach doktoranckich potrzebowaliśmy pewnej książki. Książka wydana w latach 70, oczywiście zero wznowień. 3 egzemplarze w bibliotece jednej z największych uczelni w kraju. Rozkładają ręce - nie ma więcej. Samych doktorantów na moim roku jest ok. 80, a nie tylko my potrzebowaliśmy tej publikacji. I co? I oczywiście leci się do ksero (alternatywą tańszą jest czasem Allegro, ale tam też nie wszystko się kupi). A ceny nowych książek są często zaporowe. Bo ok - mogę kupić sobie jedną, ale jeśli mam z 10 na liście, to już rodzi problem.
    E-booki - to wielki problem natury mentalnej Polaka i niektórych innych narodów. Bo po co udostępniać coś za darmo, skoro można na tym zarobić? Do pracy mgr wykorzystywałam wiele ciekawych zagranicznych publikacji z Google Books. Polskich nie było tam prawie wcale.

Kopiowanie nie jest więc tutaj przywilejem, łamaniem prawa itp. itd., ale smutną koniecznością. I czasami mam wrażenie, że ktoś nie myśli w biegu za mamoną...
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Stwórz coś.
    A poważnie. Często to wszystko ma drugie dno. Mamy tak często awantury o ksero, a czyż nie jest też tak, że w 90% to jedyne wyjście?

[...]

Kopiowanie nie jest więc tutaj przywilejem, łamaniem prawa itp. itd., ale smutną koniecznością. I czasami mam wrażenie, że ktoś nie myśli w biegu za mamoną...
    Mysi, ale w tym sęk, ze kserowanie jest jak najbardziej legalne. Bierzesz książkę z biblioteki i sobie kserujesz zupełnie jawnie, nie musisz tego robić po kątach, ciemna nocą

Polskie prawo autorskie jest naprawdę całkiem, całkiem pro-życiowe.

Nie daj się propagandzie wydawców.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Mysi, ale w tym sęk, ze kserowanie jest jak najbardziej legalne. Bierzesz książkę z biblioteki i sobie kserujesz zupełnie jawnie, nie musisz tego robić po kątach, ciemna nocą
    To spróbuj skserować np. PN. Kiedy potrzebujesz pracować z nią z grupą 16 studentów, a w majestacie prawa jedna kosztuje ok. 69zł. (Wiem, że to inny typ dokumentu).
    Ksero to żadne rozwiązanie tak naprawdę jeśli chodzi o książki. To substytut. Nie roztrząsajmy kwestii legalności, tylko zwykłą życiową sytuację. Niszczy się książka i zwyczajnie pojawia się marnotrawstwo - iloma kserami możesz sobie wytapetować po studiach pokój? Gdyby zadbać o normalną politykę wydawniczą to podejrzewam, że wiele osób byłoby bardzo usatysfakcjonowanych. Nie dbamy o to, bo nie jest to żadnym priorytetem i tak naprawdę powiewa większości, która nie jest związana zawodowo itp. ze szkolnictwem. Kasę więc łatwo wyciągnąć... pod byle pretekstem.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    To spróbuj skserować np. PN. Kiedy potrzebujesz pracować z nią z grupą 16 studentów, a w majestacie prawa jedna kosztuje ok. 69zł. (Wiem, że to inny typ dokumentu).
    Ksero to żadne rozwiązanie tak naprawdę jeśli chodzi o książki. To substytut. Nie roztrząsajmy kwestii legalności, tylko zwykłą życiową sytuację. Niszczy się książka i zwyczajnie pojawia się marnotrawstwo - iloma kserami możesz sobie wytapetować po studiach pokój?.
    PN - to chyaba kochana alma mater powina je załatwić... od biedy studenci z biblioteki / ksero własnie :P a nie Ty we własnym zakresie.

Trochę tego jest, ale to ze względu, no to, że nie mogłem ich oddać, bo były juz nieaktualne (cóz taki profil) - podobnie zreszta z podręcznikami. Choc nie marnują się - zapisuje je z drugiej strony (łatwiej czytać jednostronne ksero :P)

Przy czym akurat oporów specjalnych przed ich kupowaniem nie miałem. Cena - cena odsprzedaży = ~cena ksero

Choć w przypadku deaktualizacji, strata większa.... i najzwyczajniej w świecie zdecydowanie lepiej uczy mi się z ksera, niż z książki. (łatwiej operować, czy zabrać kilka stron niz 500 stronnicowe tomiszcze)

Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    PN - to chyaba kochana alma mater powina je załatwić... od biedy studenci z biblioteki / ksero własnie :P a nie Ty we własnym zakresie.
    Wiem, ale bądźmy realistami. Jasne, że się kombinuje... ale to chore jest. Akurat uważam, że PN jak żadne inne powinny być ogólnodostępne, jak np. teksty ustaw. Tylko znowu kwestia szmalu... byle wyciągnąć...

Trochę tego jest, ale to ze względu, no to, że nie mogłem ich oddać, bo były juz nieaktualne (cóz taki profil) - podobnie zreszta z podręcznikami. Choc nie marnują się - zapisuje je z drugiej strony (łatwiej czytać jednostronne ksero :P)

Przy czym akurat oporów specjalnych przed ich kupowaniem nie miałem. Cena - cena odsprzedaży = ~cena ksero
    Na pewno bardzo dużo zależy od profilu studiów. To nie ulega wątpliwości. Są takie, których nie odsprzedasz. No może Allegro i to ze stratą. A i na zakup jednak trzeba mieć kasę.
    Choć w przypadku deaktualizacji, strata większa.... i najzwyczajniej w świecie zdecydowanie lepiej uczy mi się z ksera, niż z książki. (łatwiej operować, czy zabrać kilka stron niz 500 stronnicowe tomiszcze)
    Dla mnie jeszcze optymalnym rozwiązaniem byłaby możliwość pobrania materiałów on-line. Drukuję to, co potrzebuję. Ale to już inna bajka. Nie chcę robić niepotrzebnego offtopu.

A morał jest krótki i niektórym znany - po cudzą kasę najchętniej rękę wyciągamy.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    co do PN - to akurat wyjątek polskiego prawa autorskiego :P

BTW. nie wiem jak u was na uczelni, ale np. na AGH nikt ze znajomych nie narzekał na brak podręczników w bibliotekach - w ciągu 5 lat może kupili 1-2 książki i z 2-4 skserowali...