Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Wydawcy upominają się o 1 procent od cen aparatów cyfrowych

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    co do PN - to akurat wyjątek polskiego prawa autorskiego :P

BTW. nie wiem jak u was na uczelni, ale np. na AGH nikt ze znajomych nie narzekał na brak podręczników w bibliotekach - w ciągu 5 lat może kupili 1-2 książki i z 2-4 skserowali...
    Bardzo dużo zależy od profilu studiów, ilości studentów itp. Ale to chyba oczywiste.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    A to nie jest tak, że MKiDN wie, już teraz, że w przyszłym roku będą cięcia i u nich największe i dlatego już teraz szukają kasy?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Widzę, że mamy kilku ekspertów prawa, więc proszę o wyjaśnienie jak te przepisy traktują kopiowanie i posiadanie "pirackich" programów komputerowych --np Photoshopa CS5 ?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    A to nie jest tak, że MKiDN wie, już teraz, że w przyszłym roku będą cięcia i u nich największe i dlatego już teraz szukają kasy?
    Tylko, że ta kasa nie idzie do ministerstwa, a do organizacji. Ministerstw jest tylko pośrednikiem.

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Widzę, że mamy kilku ekspertów prawa, więc proszę o wyjaśnienie jak te przepisy traktują kopiowanie i posiadanie "pirackich" programów komputerowych --np Photoshopa CS5 ?
    Inaczej niż książki. Nie ma dozwolonego użytku.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    O dziwo inaczej - w ustawie z "niewiadomych" przyczyn programy komputerowe traktowane są na odrębnych zasadach.

Irek - weź sobie ustawe usiądź przeczytaj. nie trzeba być ekspertem od prawa tylko warto poznać ustawe która w jakis sposób nas dotyczy Nas fotografów..

Większość wątpliwosci Ci sie wyjaśni

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    O dziwo inaczej - w ustawie z niewiadomych przyczyn programy komputerowe traktowane są na odrębnych zasadach.

Irek - weź sobie ustawe usiądź przeczytaj. nie trzeba być ekspertem od prawa tylko warto poznać ustawe która w jakis sposób nas dotyczy Nas fotografów..

Większość wątpliwosci Ci sie wyjaśni
    --------------------------------------------------------

Już mam wyjaśnione --nie muszę czytać więcej

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Tylko, że ta kasa nie idzie do ministerstwa, a do organizacji. Ministerstw jest tylko pośrednikiem.
    Znasz pośrednika, który nie kasuje działki?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Tak czy owak, sugeruję obciążyć 1% opłatą branżę samochodową i rowerową na rzecz innych przewoźników, bo jadąc własnym autem, uszczuplam rynek kolejowo-autobusowy

Obciążyć 1% podatkiem, tych co mają blisko do pracy, albowiem chodząc na piechotę szykują cios w plecy ww branżom.

Także 1 % od używanego sprzętu powinno się płacić zakładom pogrzebowym od himalaistów, podwodniaków i kosmonautów, ponieważ, często zdarza się, że w tych dziedzinach po wypadku nie da się wydobyć ciała, a na tym branża pogrzebowa cierpi!
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    Tak czy owak, sugeruję obciążyć 1% opłatą branżę samochodową i rowerową na rzecz innych przewoźników, bo jadąc własnym autem, uszczuplam rynek kolejowo-autobusowy
    Coś w ten deseń działa gdzieś w Azji. OIDP jest jakiś rodzaj daniny związanej ze sprzedażą używanych aut. Opłaty są makabrycznie wysokie żeby nikomu nie opłacało się kupować samochodów używanych i ponoć to działa. A że ludzie praktycznie nie mogą kupić tańszego używanego samochodu i finansują rozwój przemysłu motoryzacyjnego z własnej kieszeni to detal